Main menu

header

905 10 1de Gheorghe Zmaranda

Relu Cojocar (medalion) este de profesie inginer zootehnist și apicultor. În plus, putem spune despre domnia sa că este un pionier care pune acum bazele unei terapii alternative nu foarte cunoscută în țara noastră. Acesta a construit în stupina sa o infrastructură care permite vizitatorilor să respire aerul de stup. Despre aerul de stup se spune că are proprietăți apiterapeutice, este complex și bogat în esențe de polen proaspăt sau fermentat până la nivelul de păstură, nectar din flori, rezine și balsamuri din propolis. Datorită complexității sale și beneficiilor pe care inhalarea lui le are, din punct de vedere terapeutic aerul de stup este similar terapiilor de tipul „băilor de aer” cum este cazul salinelor, saunelor, bioclimatului marin sau cel de altitudine, respectiv montan.

„Stupina este formată din 300 de familii de albine”

905 10 2- De cât timp sunteți apicultor?

- Apicultura m-a fascinat de mic copil, atunci când admiram stupina unui vecin de-al bunicilor mei din satul Bălăceana, Suceava. Stupina noastră de astăzi se află în satul Vânători, comuna Popricani, județul Iași. Am început să practic apicultura în urmă cu aproximativ 20 de ani, dar din anul 2010 am hotărât, împreună cu soția mea, să încercăm să transformăm acest hobby într-o afacere. În acest moment deținem o stupină certificată ecologic de cinci ani și care este formată din 300 de familii de albine.

- Când ați avut această idee de a încerca să promovați în țara noastră această terapie?

- Ideea de a face o infrastructură care să ne permită să implementăm această terapie am avut-o după ce am fost într-o vizită profesională într-o stupină din Slovacia care punea la dispoziția oamenilor terapia cu aer de stup. În primăvara anului 2022 am construit o căbănuță mică. Sub paturile din căsuță am instalat stupii. Albinele nu au cum să intre în căsuță pentru că am folosit o plasă foarte deasă prin care nu au cum să treacă în interior. În schimb, oamenii care intră aici beneficiază de aerosolii rezultaţi în urma ventilației familiilor de albine aflate sub paturile din căsuță, dar și în urma recoltării peste zi a polenului, nectarului, propolisului. În plus, există acel zumzet extraordinar, zgomotul produs de albine prin bătaia aripilor. Este un zgomot și un zumzet ce nu pot fi asemuite cu nimic din cele lumești. O astfel de experiență îi ajută pe cei cu diferite fobii să câștige această luptă psihologică. Prin acest mod de a le observa sau asculta își depășesc temerile.

„Oamenii pot inspira fie folosind o mască sau doar relaxându-se în cameră”

905 10 3- Există și un alt sistem decât cel construit de dumneavoastră?

- Da. Stupii pot fi amplasați în exteriorul căsuței, iar printr-un sistem de tuburi aerul va pătrunde în interiorul camerei. Astfel, oamenii pot inspira acest aer de stup fie folosind o mască sau doar relaxându-se în cameră. Există posibilitatea de a îmbunătăți calitatea curativă a aerului prin amplasarea în cameră a unor rame cu fagure și cu miere.

- Ce substanțe se regăsesc în aerul de stup?

- Este vorba despre un amestec complex de esență de propolis, de miere, ceară de albine, esențe florale, emisiile glandulare (Nasonov) ale albinelor, dar și com- ponente de bază ale aerului atmosferic (oxigen, dioxid de carbon, azot, vapori de apă). În aerul de stup se găsesc și esențe de lăptișor de matcă, venin de albine, polen, păstură.

„Este modulator pentru sistemul imunitar”

- Cât de răspândită și cunoscută este această terapie în țara noastră?

- Nu este foarte răspândită în România, dar încet-încet încep să prindă curaj cei care pot oferi această terapie. Noi ne dorim să fim cât mai mulți apicultori care să pună la dispoziția publicului acest mod de terapie, deoarece în paralel se pot promova și celelalte produse apicole. Astfel, oamenii vor înțelege că apicultura le pune la dispoziție produse sănătoase și 100% naturale.

- Ce beneficii are inhalarea aerului de stup, cu tot acest complex de elemente?

- Este un foarte bun remediu alternativ pentru perioadele de acalmie sau acute din afecțiunile respiratorii și tegumentare prin efectul analeptic respirator, este, de asemenea, modulator pentru sistemul imunitar și tonifiant sistemic.

„Este contraindicată persoanelor alergice la polen“

- Există contraindicații ale acestei terapii?

- Contraindicații legate de terapia cu aer de stup pot să apară în cazul persoanelor alergice la polen, altfel este recomandată oricui, indiferent de vârstă.

- Câte astfel de cure cu aer de stup sunt recomandate?

- Durata unei cure în cazul acestei terapii rămâne la latitudinea şi disponibilitatea celor care doresc să facă acest lucru.

- Care sunt costurile pe care le percepeți dumneavoastră?

- Nu există costuri pentru această terapie, dar recomandarea noastră este ca persoanele care beneficiază de acest serviciu în cadrul stupinei noastre să achiziționeze produse apicole obținute de noi pentru a putea acoperi cheltuielile legate de întreținerea căsuței.