Main menu

header

909 10 1de Simona Soare Ghişea şi Claudia Mîţoi

Emoțiile negative trăite de părinți se pot transmite copilului în perioada intrauterină. În corp, se păstrează problemele nerezolvate, preluate de la strămoși. Astfel, generația următoare va prelua tot ceea ce nu a fost asumat și remediat de părinți, pentru a echilibra sistemul familial. Metoda constelațiilor familiale este eficientă în rezolvarea unor astfel de dificultăți, aceasta dezvăluind emoții profunde, la nivel conștient și inconștient. În ce constă, mai exact, metoda, aflați de la psihoterapeutul Florentina Bocai (foto), psiholog specialist în lucrul cu trauma transgenerațională (www.florentinabocai.ro).  

„Scopul este acela de a restabili armonia și claritatea”

909 10 2- Ce reprezintă constelațiile familiale?

- Acestea sunt o metodă terapeutică fenomenologică, utilizată cu intenția clară de vindecare a relațiilor cu familia. Termenul de „constelație” menționat nu are nimic de-a face cu astrologia. Totuși, putem spune că o constelație familială este precum o constelație stelară. Când dintr-o constelație stelară cade o stea, acea constelație își pierde din putere. Același lucru se întâmplă în sistemul familial. Astfel, când cineva dintr-o familie moare sau pleacă în străinătate și nu se mai întoarce, sistemul familial își pierde din putere. Atunci când un membru este exclus din sistemul familial, un alt membru din generaţia următoare va repeta o parte din destinul primului, având un scenariu de viață similar. De cele mai multe ori, membrii familiei nu conștientizează cauzele reale ale suferințelor pe care le au. Prin metoda constelațiilor familiale, eliminăm încurcăturile din interiorul nostru şi pe cele care există în familia noastră. De pildă, dacă cineva simte că a fost neîndreptățit în familie, acest aspect este vizibil în constelație. În cazul în care cineva nu s-a simțit iubit în familie, acest lucru reiese dintr-o constelație legată de mama și tata. Mai exact, în constelație, apare relația defectuoasă dintre persoana respectivă și părinții săi. Scopul constelației este tocmai acela de a restabili ordinea, armonia și claritatea în viața fiecăruia, prin eliminarea complicațiilor din destinul familial sau transgenerațional.

„Grupul are rol de susținere emoțională și energetică”

909 10 3- Cum se lucrează, concret, cu metoda constelației familiale?

- Se lucrează atât individual, cât și în grup. În maniera individuală, se păstrează relația terapeut-client, iar pentru reprezentări se folosesc obiecte (diverse figurine). În grup, rolul facilitatorului este de a îndruma clientul să găsească soluția benefică atât pentru el, cât și pentru ceilalți din familie implicați în constelație. Clientul își expune problema pe care vrea să o lucreze și își alege reprezentanți din cerc, oferindu-le diferite roluri (rol de „tată”, „mamă”, „bunică”). În funcție de cum sunt poziționați și de mișcările reprezentanților, se obține un tablou al problemei, conturându-se, în acest mod, o imagine evidentă în spațiu, ce poartă numele de „constelație”. Grupul are rol de susținere emoțională și energetică.

- Cum a apărut această metodă?

- Metoda constelațiilor familiale a fost concepută de psihoterapeutul german Bert Hellinger, fost preot misionar în comunitățile tribului Zulu din Africa de Sud. El a descoperit că aceasta aduce vindecare sufletului familial, când sunt respectate cele trei „legi ale iubirii”: legea apartenenței (orice om conceput și născut are dreptul natural să aparțină familiei); legea ordinii (fiecare individ are dreptul la locul lui în familie, respectându-se rangul conceperii și nașterii); legea echilibrului dintre a da și a primi (fiecare membru are dreptul de a primi și de a da în mod egal atenție, iubire, valoare). Părinții dăruiesc, iar copiii primesc. La rândul lor, copiii dăruiesc generației următoare.

„Putem simți tristețe, durere, jale”

909 10 4- Ce teme pot fi abordate prin metoda constelaţiilor familiale?

- Temele sunt despre divorț, abuz emoțional, violență, neîmplinire conjugală, infertilitate, moarte prematură, avorturi. Alcoolismul, falimentul, stresul posttraumatic după doliu, boală, război, experiențele dramatice trăite în străinătate - toate acestea reprezintă teme ce pot fi abordate în cadrul terapiei. Spre exemplu, într-o constelație despre boală, putem avea reprezentantul persoanei în cauză, al afecțiunii respective, dar și pe cel al simptomului. Vindecarea presupune acceptarea trecutului și soluționarea dezechilibrelor de orice fel. Constelațiile familiale vindecă rănile sufletești moștenite.

- Cum se produce, mai exact, rezolvarea traumelor?

- În Africa de Sud, atunci când copiii își onorau părinții și bunicii, apăreau vindecări miraculoase în familiile lor. Ei făceau ritualuri de iertare în fața focului. În constelație, percepem exact trauma, putem simți tristețe, durere, jale. Tot acest proces de conştientizare și de iertare duce către vindecarea psiho-emoțională. Spre exemplu, una dintre clientele mele a apelat la metoda constelațiilor familiale, fiindcă nu reușea să rămână însărcinată. Din constelație, a reieşit că problema de sănătate consta în faptul că mama sa nu și-a asumat avorturile din trecut. Fata era apropiată de mamă, iar aceasta din urmă i-a transmis durerea sa netrăită. Cu ajutorul constelației familiale, fata a înțeles că, pentru a se vindeca, este necesar să se elibereze de povara traumei preluate. Rolul mamei era să conștientizeze situația și să facă ritualuri de iertare, pentru a reuși să depășească trauma avorturilor. Pentru ca situația să se rezolve, este nevoie de cel puțin două constelații. Chiar recomand clienţilor sesiuni de psihoterapie cognitiv-comportamentală sau de terapie a traumelor, în care ei pot aprofunda descoperirile făcute în cadrul constelațiilor familiale. Practic, tot ceea ce lucrăm nu rămâne doar la nivel de constelație, pentru că începe un proces complex de dezvoltare personală. Este important ce s-a întâmplat în familia noastră, dar contează și ce facem noi cu viața noastră în momentul de față.

„Când apare o vindecare în urma unei constelații personale, se consideră că șapte generații anterioare și șapte generații viitoare beneficiază de acest proces“

„Pot fi depăşite dificultăţile financiare“

- Cum îi ajută metoda pe cei care se confruntă cu probleme materiale?

- O persoană care vine la constelații familiale își poate lucra orice problemă concretă, inclusiv cea legată de lipsa banilor și a prosperității. În constelație, va exista un reprezentat pentru persoana respectivă, unul pentru ban și unul pentru relația persoanei cu banii. Vă pot da exemplul unei cliente căreia îi veneau banii și nu-i putea păstra, iar, uneori, aceștia nu mai veneau deloc. Din constelație, a reieșit faptul că banii erau priviți precum niște musafiri, uneori nepoftiți. Reprezentantul banilor se „simțea” neapreciat. Astfel, când banii veneau, persoana respectivă nu punea valoare pe ei. Îi cheltuia pe lucruri neînsemnate, iar acel canal financiar se bloca. Reprezentantul banilor a transmis în constelație că el dorește respect, încredere și bucurie. Reprezentantul relației cu banul se simțea deja mai bine. Spre finalul constelației, reprezentantul banilor a îmbrățișat reprezentantul persoanei respective.