Main menu

header

911 10 1de Gheorghe Zmaranda

Inteligența nativă a plantelor a fost confirmată prin multe studii științifice. Oamenii încep deja să înțeleagă că în lumea vegetală se întâmplă fenomene mult mai complexe decât putem crede. Se știe deja că plantele reacționează la diferite genuri muzicale, însă acum vorbim despre o nouă eră în studiul lumii vegetale. Plantele cântă, iar muzica lor este diferită în funcție de multe lucruri. Paul Gabor Iliescu (foto), reprezentantul în România al companiei „Music of plants”, este terapeut și spune că știa de aparatele care dau „voce” plantelor și că a simțit nevoia și utilitatea de a folosi un astfel de dispozitiv în meditații și terapii. Potrivit acestuia, „muzica” plantelor are efecte extraordinare asupra psihicului uman și a sănătății fizice și creează o punte către lumea misterioasă a regnului vegetal.

„Are un «full stop» de 40 de secunde dacă îi este ruptă o frunză”

- Care este istoria dispozitivelor care redau muzica plantelor?

- Oberto Airaudi (Falco Tarassaco), fondatorul Damanhur, și colegii săi cercetători au analizat procesele bioelectrice ale plantelor. Ei au descoperit că un indicator de bază al forței vitale a plantelor este conductivitatea. Aceștia au folosit diferite bio-feedback-uri și dispozitive pentru a demonstra capacitatea plantei de a interacționa cu oamenii. În 1974 au realizat un căruț care se putea deplasa în funcție de niște parametri citiți de la planta așezată într-un ghiveci pus pe acest căruț. Cu alte cuvinte, planta se putea deplasa unde dorea. Și nu este ficțiune, ci pură știință pusă în operă de geniul uman. Apoi au conectat o plantă de interior de o încuietoare electrică. Planta își recunoștea stăpânul și îi deschidea ușa. În 1982 au fost folosiți unii parametri măsurați pe plantă pentru a genera sunete. Semnificația acestor sunete sunt variațiile de rezistivitate și ale încă unui parametru pe care aparatul le măsoară de la plantă. Peste 20 de variante constructive s-au succedat, acum fiind în producție trei modele, unul fix și două mobile.

- Înțeleg că „în spatele” acestor dispozitive există ani întregi de cercetare. Ce au arătat aceste studii?

- Studiile și practica utilizării acestor aparate reflectă faptul că plantele au mai mult decât prezență fizică. Plantele au reacții la ceea ce se petrece în jurul lor și la ce se petrece cu ele. Să vă împărtășesc experiența mea. Planta are un „full stop” de circa 40 de secunde dacă îi este ruptă o frunză. Planta „aude” avionul de pe cer și oprește variațiile parametrilor pentru circa jumătate de minut. Remarcabil este că noaptea, având o lanternă frontală roșie, când direcționam lumina lanternei către coroana copăcelului de care era conectat MOP era totul în regulă, planta continua să cânte, însă când îndreptam lumina lanternei către trunchi și rădăcină variațiile și semnalul scădeau. Apoi a urmat o perioadă de „stop”. După care, șovăielnic, planta și-a reînceput activitatea. Uluitor! M-am întrebat de ce și mă gândeam că dacă un om se uită noaptea către baza unui arbore în pădure este pentru a-l doborî. La gândul acesta al meu planta a tăcut vreun minut. Practic, a apelat la memoria pădurii și a reacționat.

„Un sintetizator performant preia parametrii citiți și generează sunetele”

911 10 2- Există mai multe dispozitive realizate în acest scop?

- Primele măsurători de acest fel au fost făcute de cercetători cu un fel de poligraf - detector de minciuni. Omul de știință prof. dr. Mărioara Godeanu a făcut astfel de cercetări în România.

- Cum funcționează acestea?

- Un sintetizator performant preia ca și date de intrare parametrii citiți de la plantă și generează sunete, „muzică” pe care o redă prin difuzorul propriu al dispozitivului sau într-un difuzor extern. Gradul de configurare al dispozitivului depinde de la model la model. „Bamboo”, spre exemplu, are un meniu foarte complex. Se pot seta, ajusta o multitudine de parametri: selecția instrumentului dorit din 128 de opțiuni, scala muzicală - Major, Minor, Armonic Minor, Pentatonic, Blues, Dorian, Frigian, Lydian, Healing, Japanese Folk, Chinese, Damanhurian, Native American, Indian, Arabic, Persian, Cromatic, nota rădăcină - C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, A#, B, frecvența notei de bază - 440, 432, 426,7 Hz, numărul de note pe minut, spațialitate, chorus și reverberație. Poate înregistra pe un card de memorie SD și are ieșire externă Jack 3,5mm. Se poate conecta la un dispozitiv de înregistrat sau smartphone / PC sau la un dispozitiv „MIDI”.

- La ce plante pot fi conectate?

- MOP poate fi conectat la orice plantă vie, cu rădăcină și frunze, de preferat nu cerată: plante în ghiveci, din grădină, din parc sau din pădure - arbori, arbuști, tufișuri, chiar și iarbă / gazon. Pentru plante de talie mare va fi necesar un fir mai lung pentru conectarea electrozilor. Acesta este disponibil ca și accesoriu. Pentru plantele cu frunze cerate poate fi util un gel de contact.

„Sunt multe variabile de care depinde ce «citește» aparatul”

- Cât de diferite sunt melodiile pe care le emit plantele?

- Sunetele, „muzica”, au legătură cu specia, „dispoziția” plantei, cu starea ei de sănătate, cu mediul în care trăiește, cu solul și compoziția sa, umiditatea, sunt influențate de condițiile de moment, de anotimp, oră, lumină, starea de vegație și de dispoziția, starea și energia celui care conectează dispozitivul MOP la plantă, de dispunerea celor doi electrozi și de cine ascultă. După cum vedeți, sunt multe variabile de care depinde ce „citește” dispozitivul de la plantă. Planta reacționează la stimuli de natură electromagnetică, iar propria energie din acest tip va fi afectată / influențată. Astfel propriul câmp electromagnetic al plantei va înregistra variații, aceste modificări ale valorilor putând fi măsurate și folosite pentru a genera sunete, mișcare etc.

„Plante din aceeași specie pot avea un sunet similar în condiții similare. Interesant este să compari aceeași plantă în diferite momente și condiții“

„Propriile cercetări vă vor ajuta în meditaţii, terapii emoţionale şi energetice“

- De ce ar trebui să cumpărăm un astfel de aparat? Ce beneficii are?

- Să asculți „glasul” plantelor este o senzație aparte. Este un prilej de experimentare, descoperire și înțelegere. Aparatele sunt folosite pentru relaxare, fond muzical, adjuvant în diferite culturi de plante - pentru aceasta propriile cercetări vă vor ajuta în meditații și terapii emoționale și energetice. Unii îl folosesc pentru melodia „de așteptare” a unei centrale telefonice. Folosirea unui dispozitiv „Music of the Plants” ne ajută să înțelegem plantele mai bine, să ne înțelegem pe noi înșine mai bine și poate avea efecte benefice asupra sănătății și stării noastre, ridicând nivelul de energie în cămin sau la locul de muncă. Apoi, și asta am experimentat-o cu mare bucurie, relaxarea copiilor și conectarea lor la natură. Copiii sunt fascinați de dialogul cu plantele, le îngrijesc cu drag ca să audă „mulțumirile” plantei și uită astfel de computer.