Main menu

header

912 10 1de Simona Soare Ghişea şi Claudia Mîţoi

Osteopatia viscerală sau terapia manuală a organelor interne reprezintă unul dintre cei trei piloni pe care se sprijină osteopatia. Aceasta contribuie la restabilirea mobilității organelor interne, iar, în final, la restabilirea circulației sangvine și a funcției organului. Inflamațiile cronice ale organelor interne generează, în timp, contracturi ale musculaturii coloanei vertebrale, ce duc la compresia discurilor intervertebrale. Odată afectate, acestea pot comprima rădăcinile nervoase sau măduva spinării, provocând simptome patologice. Cum funcționează, concret, osteopatia viscerală și în ce afecțiuni este eficientă, aflați de la terapeutul Claudia Maria Murariu (medalion; www.centrulsakura.ro).

„Ședința de terapie diferă de la un pacient la altul”

- Ce este osteopatia viscerală?

- Osteopatia este o terapie manuală neconvenţională, fiind o latură a medicinei care utilizează diferite tipuri de tehnici de manipulare fizică a structurii osoase, craniene, a ţesutului muscular, visceral şi fascial, pentru a restabili sau menține micromobilitatea, micromişcarea tuturor struc-

turilor corpului. Osteopatia viscerală reprezintă o ramură a osteopatiei și se adresează viscerelor - organelor interne, sistemului digestiv, cardiac, pulmonar, genito-urinar și întregului sistem nervos autonom. „Părintele” osteopatiei este dr. Andrew Taylor Still. Partea viscerală a fost aprofundată mai mult de Jean Pierre Barral. El a descoperit articulația viscerală și tratamentul leziunilor osteopatice viscerale.

- Cum se realizează, concret, această tehnică terapeutică?

- Ca terapeut, mă uit mereu la întregul trup, pentru a înțelege sursa durerii. Pe scurt, privesc dincolo de zona simptomatică, privesc global și tratez omul ca un întreg. Terapia începe cu o anamneză a pacientului și un examen palpator, iar, în funcție de afecțiuni, de ce restricții și inflamații se simt, sunt efectuate tehnici terapeutice. Ședința de terapie diferă de la un pacient la altul. O ședință de osteopatie viscerală va începe deseori cu zona abdominală sau cu cea a spatelui. Se lucrează diafragma, eliberarea fasciilor din această zonă, se lucrează pe valva ileocecală, pe sfincterul lui Oddi (locul prin care trec sărurile biliare în duoden), pe unghiul duodenojejunal (format de duoden și jejun), pe zona de ficat, splină, pancreas, stomac, intestine, plămâni, miocard, și, de multe ori, pe zona genito-urinară. Această zonă din urmă este o ramură separată, datorită complexității sale.

„Toate organele sunt conectate între ele”

912 10 2- Ce efecte are osteopatia viscerală asupra organismului?

- Știm că abdomenul este considerat al doilea creier sau creierul emoțional, fiind inervat de sistemul nervos vegetativ. Pentru că toate organele sunt conectate între ele, dar și cu mușchii și cu structurile osoase din jur, terapia reușește să armonizeze și să restructureze întregul corp. Dacă se restabilesc funcțiile organelor și se eliberează tensiunile, corpul începe vindecarea pe toate planurile.

- Cum apar bolile?

- Stomacul și ficatul sunt suspendate de ligamente, la diafragmă. Atunci când aceasta nu se mișcă eficient, afectează structurile care sunt atașate de ea. Un bun exemplu ar fi atunci când ne confruntăm cu situații stresante. Adesea, în aceste cazuri, dezvoltăm un model de respiraţie superficială. Dacă diafragma nu se mișcă în mod corect, stomacul, ficatul, pancreasul și intestinele vor fi afectate. Pe termen lung, această situație poate duce la arsuri la stomac, hernie hiatală, dureri de stomac sau probleme digestive. De asemenea, ar putea duce și la dureri cronice de spate. Osteopatia viscerală este cheia pentru a preveni și trata toate aceste probleme de sănătate.

„Respirația și capacitatea pulmonară revin la normal”

912 10 3- În ce alte afecțiuni și-a dovedit eficiența aplicarea acestei terapii?

- Osteopatia viscerală mai este indicată în diabet, astm bronșic, alergii, depresie, anxietate, balonare, boli endocrine și hormonale, constipație cronică, probleme cardiace, respiratorii, genito-urinare și în multe altele. Sunt un terapeut dedicat, un facilitator în procesul de vindecare. Eu ajut oamenii să conștientizeze că vindecarea stă în propriul corp, doar că este nevoie să fie accesată conștient. Corpul se vindecă singur, cu condiția să îi oferim tehnicile și mediul de care are nevoie. Astfel, pot fi ameliorate sau combătute multiple afecțiuni: tensiunile abdominale și implicit durerile de spate se reduc semnificativ, respirația și capacitatea pulmonară revin la normal, problemele de intestin permeabil și  hipertensiunea arterială se reglează, depresia dispare, anxietatea la fel. Cu ajutorul osteopatiei viscerale se reglează problemele de balonare, constipație, se pot vindeca bolile metabolice, epuizarea, hernia hiatală (o afecțiune în care partea superioară a stomacului trece în torace, din cauza lărgirii orificiului diafragmatic, ce face legătura dintre esofag și stomac). O complicație obișnuită a herniei hiatale este boala de reflux gastroesofagian (apare atunci când conținutul de acid din stomac se întoarce în esofag, provocând iritații ale mucoasei ce căptușește la interior această porțiune a tubului digestiv).

- Câte ședințe de osteopatie viscerală sunt, în general, necesare și ce frecvență au acestea?                                                                                       

- Aceste aspecte depind de foarte mulți factori, de stilul de viață al pacientului, de mediul în care el trăiește și, mai ales, dacă este pregătit să pornească pe calea spre echilibrare și vindecare. Nu există un număr fix de ședințe, dar orice ședință este extrem de benefică și rezultatele se văd imediat după prima. Frecvența ședințelor este de aproximativ o dată pe săptămână, ca să îi permitem corpului să lucreze.

Ulcerele hemoragice și cancerele, unele dintre contraindicații

- Terapia este recomandată bebelușilor și femeilor însărcinate?

- Bebelușilor da, chiar le este foarte indicată această tehnică. Terapia nu este recomandată, însă, femeilor însărcinate. Lor le facem tehnici de osteopatie genito-urinară chiar foarte aproape de naștere. Astfel, femeile sunt ajutate să nască ușor și fără probleme. Osteopatia viscerală identifică disfuncția, acele dereglări de coordonare sau funcționalitate ale organelor. Aceasta este recomandată inclusiv ca metodă de prevenție, cu rezultate eficiente pe termen mediu și lung.

- Ce contraindicații are osteopatia viscerală?

- Acestea sunt puține. Printre ele se numără ulcerele hemoragice, hemoragiile, cancerele.                             

Osteopatia viscerală (terapia manuală a organelor interne) reușește să armonizeze și să restructureze întregul corp „Pentru femeile gravide există tehnici de osteopatie genito-urinară, care ajută la  o naștere ușoară și fără probleme“

„Recomand un stil de viaţă mediteranean“

- Ce le recomandați pacienților pe parcursul ședințelor de terapie?

- Așa cum am mai spus, eu văd omul ca un întreg. Pe lângă terapie, recomand un plan nutrițional, care constă cu predilecție în hrană bogată în minerale, vitamine, proteine. De asemenea, sunt importante mișcarea (yoga, stretching) și un somn de calitate (minimum șapte ore în fiecare noapte).

- Mai exact, ce regim alimentar ar trebui urmat?

- Nu sunt adepta dietelor, ci a unui stil de viață sănătos. Recomand un stil de viață mediteranean, care, din punctul meu de vedere, este cel mai echilibrat. Acesta constă în consumul de legume cât mai naturale, cereale integrale (orez negru, ovăz, fasole, porumb și altele), pește, alge, carne, ciuperci, nuci, migdale, mirodenii (cimbru, busuioc, turmeric, rozmarin, ghimbir și altele), ouă, zaharuri (miere, fructe de sezon). Mereu îmi ghidez pacienții spre un stil de viață autentic, spre sănătate, vitalitate, în ritmul corpului fiecăruia.