Main menu

header

917 10 1de Georgiana Mihalcea

După anii pandemici, în care ne-am protejat mai mult ca niciodată de virusuri, iată că gripa, virozele de sezon, dar și infecțiile cu SARS-CoV-2 ne dau peste cap sistemul imunitar și ne determină să căutăm soluții alternative pentru o sănătate de fier. Despre afecțiunile specifice sezonului rece și tratarea lor cu medicamentele homeopate, maceratele glicerinate și extractele gemoterapice complexe am discutat cu doctor Ella Bradin (medalion), medic de medicină generală, pediatrie, specialist medicină de familie cu competență în homeopatie și acupunctură (www.cabinet-homeopatie.ro).

„Un stil de viață dezorganizat sau afectarea stării emoționale slăbește imunitatea organismului”

- De ce răcim atât de des iarna?

- Răcelile sunt evenimente frecvente în viața noastră, pentru unii mai des, pentru alții mai rar, în funcție de cât de puternică este imunitatea fiecăruia în parte. În urma contactului cu diferiți agenți patogeni, în principal bacterii și viruși, organismul nostru reacționează pentru a se apăra, ceea ce duce la apariția simptomelor de boală: secreție nazală, gât roșu și dureros, tuse, febră etc.

- Obiceiurile nesănătoase ne fac mai vulnerabili în fața bolilor de sezon?

- Impactul factorilor declanșatori ai bolii este influențat de factori favorizanți, cum ar fi: un stil de viață dezorganizat, care slăbește imunitatea organismului; existența unor boli cronice, care pot crea un teren favorabil pentru acțiunea agenților patogeni; vârstele extreme, respectiv nou-născuți și sugari sau, la polul opus, persoanele în vârstă și, în final afectarea stării emoționale (anxietăți, depresii etc.), factor care de multe ori este ignorat sau tratat superficial.

„Manifestările specifice fiecărei suferinţe, deși neplăcute, nu trebuie combătute agresiv”

917 10 2- Prin ce se diferențiază abordarea terapeutică în medicina integrativă de medicina clasică?

- În medicina integrativă se pune accent pe intervenția asupra cauzelor bolii. Manifestările specifice fiecărei boli, deși neplăcute, nu trebuie combătute agresiv pentru că sunt rezultatul natural al luptei organismului cu agresorii patogeni. În cazul răcelii, manifestări precum febra, durerile musculare, mucusul sub formă de scurgeri nazale sau tuse cu expectorație, reprezintă răspunsul organismului în lupta cu virușii, bacteriile, fungi etc.

- Ce se întâmplă când apar aceste manifestări?

- Să luăm, de exemplu, febra. Febra ajută celulele specializate de apărare ale organismului să fie mai eficiente. În plus, tot febra este cea care „arde deșeurile”, adică toxinele rezultate „în bătălie”. Tusea, poate indica prezența în sistemul respirator a unor secreții care trebuie eliminate. În astfel de cazuri se pot folosi cu mare succes tratamente alternative precum medicamentele homeopate, maceratele glicerinate și extractele gemoterapice complexe.

- Ne puteți da câteva exemple de medicație specifică afecțiunilor sezonului rece?

- Vorbim în primul rând despre medicamente homeopate: Belladona (pentru febră); Rumex (pentru tuse uscată); Antimonium Tartaricum (pentru tuse productivă); binecunoscutele Stodal (sirop sau granule, pentru tuse) și Oscillococcinum (pen- tru ameliorarea simptomelor în stări de răceală și gripă). În al doilea rând, există macerate glicerinate: extract din muguri de coacăz negru (Ribes Nigrum MG=D1) - antiinflamator, antioxidant, cicatrizant, stimulator al imunității, drenor); extract din muguri de carpen (Carpinus Betulus MG=D1) - antispastic și cicatrizant cu tropism pe aparat respirator. În al treilea rând, sunt extractele gemoterapice complexe: Polygemma 3 Tuse (ameliorare tuse seacă sau productivă), Polygemma 5 cavitate bucală și gât (pentru durere și roșu în gât).

„Este recomandată curățarea toxinelor acumulate după forme de boală mai îndelungate sau grave, prin cure de detoxifiere”

- De ce factori depinde imunitatea fiecăruia dintre noi?

- Începând de la naștere, imunitatea se formează treptat și evoluează pe tot parcursul vieții, sub influența mai multor factori. Unul dintre acești factori este stilul de viață echilibrat, care include alimentația echilibrată, activitatea fizică zilnică, programul de odihnă și refacere, bunăstarea emoțională, relațională și spirituală. Un al doilea factor ține de prevenirea și combaterea riscurilor ce pot pune în pericol sănătatea, prin evitarea activităților și obiceiurilor dăunătoare (fumat, exces de alcool sau consumul de droguri sau alte substanțe periculoase). Curele periodice de întărire imunitară, mai ales primăvara și toamna constituie al treilea factor care influențează imunitatea unei persoane.

- Trecerea prin boală crește imunitatea, dar în timp ce suntem bolnavi, putem întări cumva sistemul imunitar?

- Da, fiecare nouă „bătălie” cu boala aduce un plus de experiență și anticorpi care contribuie la creșterea imunității organismului. În astfel de situații este recomandat un tratament de susținere a imunității pe toată durata bolii, precum și curățarea toxinelor acumulate după forme de boală mai îndelungate sau grave, prin cure de detoxifiere.

- Cu ce se poate asocia tratamentul homeopat în tratarea virozelor respiratorii?

- Gemoterapia, la rândul său, oferă un arsenal de opțiuni, cum ar fi siropurile Imunogrip și Imunorezistan, care conțin suc de Echinacea Purpurea. Aceste preparate constituie un sprijin pentru întărirea, refacerea și detoxifierea organismului, putând fi asociate foarte bine cu tratamentul homeopat sau cu alte tratamente medicamentoase.

„Administrarea medicației antibiotice are un efect puternic perturbator asupra florei intestinale”

- Cum abordați refacerea florei intestinale după tratamente îndelungate cu antibiotic?

- Există situații clinice care impun administrarea medicației antibiotice, care are un efect puternic perturbator asupra florei intestinale, determinând apariția diareii postantibioterapie sau a intoleranței la unele alimente. Pentru aceste situații se pot recomanda medicamente homeopate cum ar fi Ipeca (pentru greață, diaree) sau Carbo-Vegetabilis (pentru refacerea echilibrului tractului digestiv), care completează eficient administrarea de probiotice. De asemenea, se obțin rezultate foarte bune prin administrarea extractului din mlădițe de merișor, care reglează tranzitul intestinal și reface flora intestinală.

- Să nu uităm convalescența...

- Convalescența înseamnă refacerea rezervelor de energie și substanțe nutritive ale corpului, precum și repararea țesuturilor afectate. Continuarea susținerii organismului în această perioadă este cu atât mai importantă, cu cât ne dorim păstrarea ritmului obișnuit al vieții. Tratamentul homeopat poate include medicamente ca Phosphoricum Acidum și Avena Sativa, în timp ce tratamentul gemoterapic poate include extractul din muguri de Porumbar (care scurtează perioada de convalescență) sau Polygemma 17 Imunitate.

Plantele, preparate sub diverse forme, întăresc sistemul imunitar şi luptă cu afecţiunile sezonului rece

„Tratamentele alternative se administrează pe baza unor scheme strict individualizate, care iau în considerație atât acuzele pacientului, cât și particularitățile fizice, psihice și emoționale ale acestuia“

„Dozarea fiecărui remediu şi schema de administrare se individualizează“

- Tratamentul specific medicinei integrative se poate administra fără prescripție de specialitate?

- Trebuie să fac o precizare foarte importantă. Indicațiile medicamentelor menționate în acest articol sunt prezentate exclusiv cu scop informativ și nu constituie o recomandare de administrare. Dozarea fiecărui remediu și schema de administrare se individualizează pe baza diagnosticului de medicină integrativă. Pentru stabilirea acestuia și recomandarea tratamentului adecvat este necesară prezentarea pentru consult de specialitate.