Main menu

header

922 10 1de Georgiana Mihalcea

Dincolo de kinetoterapia clasică, există în centrele specializate în recuperarea și întreținerea motricității anumite dispozi- tive moderne care sunt folosite cu succes pentru recuperarea adulților și copiilor care suferă de diverse afecțiuni ce le afectează funcționarea aparatului locomotor. Unul dintre ele este dispozitivul Galileo cu ajutorul căruia pacienții kinetoterapeutului Iulian Nicolae (foto) de la Asociația Kinetobebe (www.kinetobebe.ro) obțin rezultate uimitoare datorită terapiei cu vibrații.

„Este folosit pentru recuperarea la nivelul membrelor superioare şi pentru întregul sistem musculo-scheletal”

- Ce este Galileo?

- Galileo System este un dispozitiv medical care se foloseşte în ședințele de kinetoterapie și presupune mișcarea pe bază de vibrații de diferite intensități. Acest instrument este utilizat în recuperarea globală și are două elemente componente: placa Galileo, pentru întregul sistem musculo-scheletal, și Galileo Mano, pentru recuperarea la nivelul membrelor superioare.

- Care sunt efectele terapiei?

- Cu ajutorul dispozitivului Galileo se poate lucra la nivelul întregului organism, el având beneficii în ceea ce privește stimularea propriocepției, adică a receptorilor care au proprietatea de a recepționa și de a transmite stimuli din mușchi, tendoane și alte organe în legătură cu locomoția sau starea posturală spre centrii de integrare somatovegetativă. Lucrul cu acest aparat îmbunătățește echilibrul și coordonarea corpului, ajută la creșterea forței musculare, a mobilității articulare și, de asemenea, reglează tonusul muscular.

„Este recomandată și sportivilor de performanță sau celor care se pregătesc pentru zboruri spațiale”

- Are doar rol terapeutic?

- Terapia pe baza vibrațiilor (VT) se poate aplica atât persoanelor cu diferite patologii (copii și adulți) care au nevoie de programe individualizate de recuperare fizică, cât și persoanelor sănătoase în cadrul programelor de prevenție și de întreținere a stării de sănătate. De asemenea, este utilizată și în programele de pregătire fizică intensă necesare sportivilor de performanță sau celor care se pregătesc pentru zboruri spațiale.

- Pentru ce afecțiuni ale copiilor este recomandată această terapie?

- Dacă vorbim despre programele de recuperare pentru copiii cu diferite patologii care necesită aplicarea unor programe complexe de terapie, folosim dispozitivul Galileo pentru diagnostice precum paralizii cerebrale (tetrapareză, hemipareză, dipareză), paralizii de plex brahial, distrofie musculară Duchenne, în terapia motorie pentru diferite sindroame genetice precum Down, Rett, în caz de tulburare de statică vertebrală (scolioză). Terapia cu vibrații este eficientă și pentru câștigarea echilibrului (echilibrul reprezintă abilitatea de a ne menține centrul de greutate în interiorul bazei de sprijin), pentru stimulare vestibulară și aduce multe beneficii copiilor care urmează programe de stimulare a coordonării și concentrării atenției.

„Aduce beneficii majore în prevenirea osteoporozei”

922 10 2- De la ce vârstă se poate apela la acest dispozitiv?

- Se poate integra terapiei de recuperare încă din primul an de viață al copilului, corelat cu potențialul motor, diagnosticul și recomandarea terapeutului. Această terapie poate fi aplicată până la vârste înaintate, facilitând procesele de recuperare, dar și de prevenţie a anumitor boli asociate îmbătrânirii precum osteoporoza.

- Cum se îmbină kinetoterapia clasică cu terapia prin vibrații?

- Procesul de recuperare la orice vârstă implică un complex de tehnici și de terapii personalizate care asociază metodele clasice (kinetoterapia, de obicei) cu facilitățile date de diferite dispozitive medicale care ajută în dezvoltarea de achiziții motorii ale copiilor, adulților sau persoanelor vârstnice. Tot acest complex personalizat duce la rezultate optime, iar intervenția pe baza vibrațiilor se integrează perfect alături de opțiunile clasice, fiind complementară programului kinetic al acestora și ducând la accelerarea unor etape necesare atingerii potențialului maxim în scopul vindecării.

„Se bazează pe mișcarea naturală a mersului uman”

- Galileo poate fi recomandat și persoanelor sănătoase, pentru a se menține în formă? Ce beneficii aduce în astfel de cazuri?

- Placa Galileo poate fi utilizată și de personele sănătoase. Astfel, terapia prin vibrații ajută la creșterea forței musculare, a mobilității articulare, reglează tonusul muscular şi stimulează circulația sangvină. Toate acestea previn apariția unor probleme de sănătate, menținându-ne în formă. De asemenea, studiile medicale realizate au stabilit că dispozitivul Galileo poate preveni apariția osteoporozei, unul dintre diagnosticele frecvent întâlnite la persoanele vârstnice.

- Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de terapie cu vibrații?

- Principiul Galileo se bazează pe mișcarea naturală a mersului uman. Și, în cele ce urmează am să vă explic, punctual ce înseamnă asta. Mișcarea alternativă laterală a dispozitivului este similară cu o mișcare normală cu amplitudine și frecvență variabilă, și, prin urmare, stimulează un model de mișcare similar cu mersul uman. Mișcarea rapidă a platformei de antrenament determină o mișcare de înclinare a pelvisului, la fel ca în timpul mersului, dar cu o frecvență mult ridicată.

- Cum reacționează corpul la acești stimuli?

- Pentru a compensa, corpul răspunde cu contracții musculare ritmice, alternând între partea stânga și cea dreaptă. De la o frecvență de aproximativ 10 hertz, aceste contracții musculare nu sunt un proces conștient, ci, mai degrabă, un reflex. Acest reflex de întindere activează mușchii picioarelor, ai stomacului și ai spatelui.

Copiii se simt relaxaţi în timpul şedinţelor de recuperare din terapia cu vibraţii

„Creşte calitatea vieţii pacienţilor“

- Există și beneficii la nivel neuropsihologic?

- Având în vedere că această terapie are ca efect stimularea propricepției (receptorii care transmit stimuli), duce la efecte benefice globale pentru pacient. Câștigarea abilităților în ceea ce priveşte echilibrul și coordonarea aduce încredere în sine, depășirea unor bariere psihologice și fizice care duc la creșterea calității vieții, indiferent de vârsta pacientului.

- Care ar fi contraindicațiile? Cine nu trebuie să apeleze la această formă terapeutică?

- În urma studiilor medicale, această terapie este contraindicată femeilor însărcinate, persoanelor cu proteză la picior ori cu răni deschise și fracturi proaspete, celor care suferă de epilepsie (pentru că există riscul de cădere) sau se confruntă cu pietre în tractul urinar sau inflamații acute.