de Simona Lazăr şi Adrian Barna
Lansată la puțină vreme după nunta lui Paul McCartney cu moștenitoarea unui miliardar, cartea de bucate a fostului component al legendarei trupe „Beatles” a devenit în scurt timp un bestseller, în Marea Britanie.
Read more: Paul McCartney, de la chitara „Beatles“ la coada cratiţei Reţete pentru „Lunea fără carne“de Călin Popa şi Florica Pintea
Gastronomia portugheză mai are încă multă savoare de relevat iubitorilor de gusturi interesante. Cu certe influențe arabe, centrată pe fructe de mare și preparate simple, bucătăria din Madeira atrage și seduce.
Read more: Preparate savuroase din insula Madeirade Florica Pintea şi Sorin Dumitrescu
Oricine a poposit într-o mănăstire de maici sau de călugări la ceas de servire a mesei şi a fost binecuvântat să mănânce din bucatele de la trapezărie ştie că acestea sunt încântătoare. Cu siguranţă, sunt de neuitat prin savoarea lor unică, ce se combină perfect cu atmosfera paşnică şi miresmele de lemn şi fum ce dau ocol locului suspendat în spaţiul atemporal ce-l definește. Pentru nostalgicii care doresc să se mai bucure de astfel de gusturi chiar la ei acasă am pregătit câteva reţete mănăstirești de o delicatețe aparte.
Read more: Pacea din suflet şi rugăciunea îmbunătăţesc gustul mâncării Bucate mănăstireştide Florica Pintea şi Adrian Barna
Alegând ingredientele cu grijă și punându-le în combinațiile potrivite, puteți obține rețete delicioase, care să vă umple chipul de fericire, sufletul de bucurie și trupul de sănătate. Hrana vegetariană completată de yoga, mișcare și o gândire pozitivă fac parte din ritualul zilnic al terapeutului Marius Vornicescu. Între emisiunile tv la care participă, cursurile de yoga și reiki pe care le predă și ședințele de terapie pe care le ține, specialistul își face timp să și gătească. Și nu doar o dată a făcut demonstrații de gătit în public, pentru a confirma că preparatele vegetariene pot fi la fel sau chiar mai gustoase decât cele cu carne. Pentru a vă convinge, Marius Vornicescu vă propune să încercați cele patru rețete pe care le gătește cu mare plăcere. „Ciorba de legume cu smântână à la Marius Vornicescu poate fi servită în orice anotimp. O ciorbă care nu te lasă să pleci de la masă dacă ai mâncat doar o farfurie”, ne-a spus vegetarianul când ne-a încredințat rețetele sale, pe care intenționează să le pună curând și într-o carte de bucate.
Read more: Reţete vegetariene à la Marius Vornicescude Simona Lazăr
Prima „cartografiere” exhaustivă a gastronomiei provensale a fost făcută de către marele „chef” al Provenței, J.B. Reboul (1861-1926), într-o culegere de rețete care avea să se retipărească, timp de un secol, în peste 50 de ediții, dintre care 28 în timpul vieții autorului. Însumate, peste un milion de copii!
Read more: Bucătăreasa provensală. Arome şi savori din sudul francezde Simona Lazăr şi Florica Pintea
Se spune că, odată, un călugăr era nemulțumit de sine, pentru că nu se putea stăpâni de la a mânca mult. Ceruse sfatul duhovnicului său, iar acesta i-a spus că va rezolva problema dacă „va sta de vorbă cu sine însuși și dacă va ține seama de sfaturile ce singur și le va da”.
Read more: Chiftele de post mănăstireşti şi alte reţete să vă fie de folosde Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Michel Roux Jr provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul gastronomic, atât tatăl, cât și unchiul său fiind faimoși pentru îndeletnicirile lor culinare. Cei doi sunt cei care au pus bazele celebrului restaurant londonez „Le Gavroche”, în 1967. În 1993, Michel Roux Jr a preluat conducerea localului pe care îl conduce cu succes și în prezent. În vârstă de 56 de ani, Roux Jr și familia sa desfășoară, în fiecare an, o importantă competiție, „Bursa Roux”. În particular, Roux și-a fondat propria școală de gătit, „Cactus Kitchen”, și a publicat șase cărți de bucate, una dintre ele fiind chiar recompensată cu un premiu la World Gourmand Cookbook Awards. Într-una dintre emisiunile sale, „Preparate de patiserie cu Michel Roux”, difuzată la TV Paprika, Michel Roux le dezvăluie telespectatorilor secretele delicateselor dulci de inspirație franțuzească.
Read more: Deserturi franţuzeşti à la chef Michel Roux Jrde Valeria Roman şi Florica Pintea
În Rusia, legumele au jucat dintotdeauna un rol extrem de important. Ele erau folosite ca gustare la un pahar cu vodcă și nu numai. Și în prezent, în satele tradiționale, se pregătesc pentru iarnă butoaie cu murături, adevărate remedii pentru boli, dar și slănina sărată cu usturoi și supa rusească cu carne de porc și varză murată, care poartă denumirea de șhi. Colțunașii fierți, micul dejun al copiilor de grădiniță, este un alt fel de mâncare extrem de căutat. Iată rețetele preparatelor, care vă vor scoate din încurcătură la mesele festive și vă vor salva de dureri de cap după mahmureală.
Read more: Reţete ruseşti tradiţionalede Gabriela Militaru şi Eduard Popa
Thomas Keller este renumit pentru abilitățile sale culinare și standardele sale excepțional de ridicate privind gastronomia. El este primul și singurul bucătar american care a primit simultan trei stele de la prestigiosul Ghid Michelin pentru două restaurante diferite. În prezent, la 63 de ani, vestitul chef deține nu mai puțin de șapte stele Michelin. Keller și-a început cariera culinară la o vârstă fragedă, lucrând în restaurantul Palm Beach, administrat de mama sa. Mai târziu, el și-a deschis primul restaurant, Rakel, în New York City, în 1986. În prezent, Thomas are opt restaurante și două brutării în SUA și este autorul a mai multe cărți de bucate premiate la concursuri de gen. Cheful Thomas Keller se remarcă prin finețea și prin culorile vii care se regăsesc în platingurile sale.
Read more: Meniu complet à la Thomas Kellerde Roxana Istudor şi Florica Pintea
Varza kale este o legumă plină de substanțe nutrivite valoroase, considerată superaliment și care nu ar trebui să lipsească din meniurile de fiecare zi, întrucât este foarte versatilă.
Read more: Reţete delicioase cu un superaliment: varza kalede Călin Popa şi Florica Pintea
În fiecare an, la 24 februarie, Estonia își sărbătorește declararea independenței naționale. Statul baltic este un spațiu de o fermecătoare frumusețe naturală, locuit de un popor ce și-a păstrat cu sfințenie tradițiile, inclusiv pe cele culinare, cu rețete care vin din timpuri străvechi.
Read more: Reţete tradiţionale din Estoniade Călin Popa şi Raluca Ogaru
Pe o suprafață geografică de 10.000 de kilometri pătrați, undeva în Italia se produce ceea ce nutriționiștii numesc „alimentul perfect”: parmigiano-reggiano. Acest tip de brânză obținută din trei ingrediente este aperitiv, fel principal sau desert, iar prin calitățile sale de excepție are valențe de tratament și supliment alimentar.
Read more: Povestea uimitoare a „alimentului perfect“: Povestea uimitoare a „alimentului perfect“:...de Luana Mare şi Florica Pintea
Economistă de profesie, Rodica Bunea (medalion) are 41 de ani şi a făcut o carieră din pasiunea sa pentru dulciuri şi pentru decorarea lor. Pentru a realiza opere de artă în zahăr s-a pregătit temeinic la Facultatea de Istorie a Artei, dar şi la cursuri internaţionale de specializare în cake decorating, absolvite la Londra în urmă cu mai mulţi ani, iar acum este master cake decorator.
Read more: Un tort poate deveni o adevărată operă de artă realizată de maeştrii în cake decorating Rodica...de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Dacă vă numărați printre persoanele care suferă de hepatită, trebuie să respectați un regim alimentar riguros, cu o dietă care să asigure zilnic necesarul de vitamine și minerale, dar care să nu suprasolicite ficatul. Iată câteva rețete culinare cu un gust delicios.
Read more: Reţete delicioase pentru bolnavii de hepatităde Luana Mare şi Sorin Dumitrescu
Avangardistă, spectaculoasă, cu gusturi sofisticate; aşa ar putea fi descrisă bucătăria moleculară, cea mai nouă găselniţă a gastronomilor de top din lume. Conceptul a fost introdus în anul 1992 de Nicholas Kurti, fizician la Oxford, și Hervé This, specialist francez în chimie-fizică la INRA - AgroParisTech, iar prima utilizare a termenului a avut loc în 1992, cu ocazia International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy.
Read more: Cel mai nou trend în gastronomie, cu preparate sofisticate şi avangardiste, se bazează pe ştiinţă...de Simona Lazăr
Dacă e miez de ianuarie, oricum te-ai duce - înainte sau înapoi cu vreo câteva zile -, auzi peste tot vorbindu-se despre Eminescu. Despre geniul lui tutelar, despre aura lui din care, generos, împarte strălucire și creștetelor noastre. Se vor face, la ora teilor înfloriți, vara asta, 130 de ani de la trecerea lui între sfinții literaturii române, dar gerurile ce s-au lăsat peste țară fixează acum un alt reper: 169 de ani de la naștere. Și încă o cifră: 39 de ani a pășit pe pământ, doar cu o clipă stelară mai mult ca Iisus. Pe „firul” subțire al acestei vieți aninăm și noi câteva istorii puțin știute ori cândva știute și apoi uitate, cărora le vom da o „aromă de viață” cu câteva rețete din vremea sa, despre care știm că i-au fost cândva pe plac sau că se obișnuia a se servi prin locurile pe care acesta le frecventa.
Read more: Istorii puţin ştiute despre Eminescu şi 3 reţete din vremea luide Călin Popa şi Florinel Dumitru
Întrucât carnea de vânat provine de la animalele care trăiesc libere în natură, fără hormoni de creştere, antibiotice sau steroizi, cu foarte puține grăsimi, toate sănătoase, și un conținut mare de fosfor și de proteine, nutriționiștii o mai numesc și „carnea perfectă”. Dacă vă doriți delicatese din vânat la mesele de sărbătoare, dar nu numai, iată câteva rețete savuroase.
Read more: Delicatese vânătoreştide Silviu Ghering şi Florica Pintea
Bomboanele Raffaello, un deliciu! Dacă este cineva să nu îi placă, să ridice mâna! Așa puțini? Bine, stați jos și fiți atenți aici! Pentru că veți fi convinşi să vă schimbați „gustul” când veți afla ce simplu se poate face crema delicioasă din bomboanele Raffaello. Da, da, acasă, în orice bucătărie... particulară, de bloc, de vilă, de casă! Rețeta a fost „deconspirată” de un angajat al celebrei cofetării „Aux Merveilleux” din Paris, nu-i dăm numele, ca să nu-l dea afară... Bomboanele Raffaello răsfață gustul în primul rând prin crema care învelește aluna. Cei care iubiți nuca de cocos și ciocolata albă știți despre ce „vorbim” aici. Iată în continuare cât de simplu se poate prepara crema din bomboanele Raffaello!
Read more: Desfătare culinară sublimă: Bomboanele Raffaellode Călin Popa şi Eduard Popa
Orice ocazie specială înseamnă și șampanie, băutură rafinată, nelipsită din „arsenalul” momentelor de neuitat. În jurul minunatului lichid s-a construit o adevărată cultură, care include și preparate gastronomice demne de gustu- rile cele mai pretențioase.
Read more: Reţete sofisticate cu sampaniede Valeria Roman şi Florica Pintea
Într-o lume în care conservanții și coloranții ne „controlează” alimentele din farfurie, mai există produse preparate ca pe vremea bunicii, pe care doar sarea și fumul le țin proaspete pentru câteva zile. În pragul Sărbătorilor am vizitat Ferma familiei Grigore, aflată la 20 de kilometri de București, unde până de curând se puteau încerca produsele tradiționale doar la restaurantul tavernei. Recent, proprietarii au deschis și un magazin cu bunătăți aflat în Piața Domenii, de unde oamenii pot cumpăra alimente cu care să se răsfețe la mesele de Crăciun și de Anul Nou. Viorel și Georgeta sunt proprietarii Tavernei Gruiu, un domeniu care se întinde pe 21 de hectare și care a crescut în ultimii patru ani ca Făt-Frumos din poveste. Soții au adus aici animale și păsări din dorința de a le oferi copiilor lor mâncare sănătoasă, care să-i ferească de boli. Cum au pornit cei doi afacerea la Gruiu și cum au transformat o fostă groapă de gunoi într-o fermă care să le asigure confortul meselor îmbelşugate, ne-a povestit Viorel Grigore (foto), proprietarul domeniului.
Read more: Viorel Grigore, proprietar Taverna Gruiu: „Am pornit afacerea din dorinţa de a mânca sănătos. Nici...de Călin Popa şi Eduard Popa
În 2011, revista „People” îl declara pe Bradley Cooper cel mai sexi bărbat. Ca și cum abilitățile sale actoricești și farmecul irezistibil nu ar fi fost de ajuns, celebrul star știe să și gătească. Mai mult, adoră să petreacă timp în bucătărie și prepară totul cu mâna sa.
Read more: Bradley Cooper găteşte la fel de fermecător cum zâmbeşte