de Simona Lazăr
Călătorului pe Valea Prahovei, în această decadă de iulie, i se susură la ureche povestea unei nunți de demult. Ultima nuntă a unui vlăstar regal, pe pământ românesc, pe timpul Regatului României. O nuntă de poveste, care a ținut, cum se cuvine... în povești... trei zile și trei nopți. Bineînţeles, şi cu un meniu pe măsură.
Read more: Meniul unei nunţi regalede Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Siropurile naturale sunt adevărate elixiruri de sănătate și oricine trebuie să le aibă în casă. Pe lângă faptul că sunt gustoase și se prepară foarte ușor, siropurile din fructe au rolul de a întări organismul. Iată care sunt cele mai bune rețete de siropuri ca la mama acasă.
Read more: Siropuri ca la mama acasăde Roxana Istudor şi Eduard Popa
Ce, cum și cât mănâncă liderii politici a fost dintotdeauna un subiect în prim-planul opiniei publice. De la obsesiile dictatorilor la alegerile culinare ale președinților priviți ca modele de stil de viață, bizareriile se țin lanț.
Read more: Obiceiuri alimentare ciudate ale „puternicilor“ lumiide Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Pastele sunt un meniu pentru care s-au perfecționat nenumărate tipuri de sosuri. Pe lângă cele tradiționale, există și unele variante mai speciale, cu ingrediente-surpriză, pentru cazurile în care doriți să ieșiți din rutina sosurilor clasice.
Read more: Sosuri pentru paste cu ingrediente-surprizăde Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
În perioada fierbinte din vară, supele și ciorbele vă asigură hidratarea optimă, ajutându-vă să vă săturați cu puține calorii și multe vitamine. Ce spuneți de rețete inedite de supe și ciorbe care au la bază fructele de sezon, care se pot servi fierbinți sau reci și sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative?
Read more: Supe de varăde Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Adrian Richardson și-a luat permisul de pilotaj la 16 ani și se pregătea să urmeze cariera tatălui său, când moștenirea ereditară a hotărât să sară o generație și să-l orienteze pe tânărul australian către pasiunea bunicului său: gătitul. De atunci, Adrian este un nelipsit al show-rilor de televiziune cu tematică gastronomică și autor a două ghiduri de gătit sănătos.
Read more: Meniu complet à la chef Adrian Richardsonde Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Cunoscute și sub denumirea de „fructele Paradisului”, delicioasele curmale, întâlnite fie în formă naturală, fie deshidratate, bogate în fier și acid folic, surprind prin conținutul foarte scăzut de calorii, putând fi consumate și de persoanele care se află la dietă. Iată câteva idei de dulciuri pe bază de curmale, care satisfac și cele mai pretențioase gusturi.
Read more: Dulciuri orientale cu „fructele Paradisului“de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Bogăția și originalitatea tradițiilor Mongoliei sunt subliniate și de specialitățile culinare, în frunte cu celebrele gogoși cu carne huushuur și cu băutura națională airag, care fac din această țară un spațiu unic, de o savoare aparte.
Read more: Mâncarea mongolilor, gustul vieţii nomadede Gabriela Militaru şi Adrian Barna
Bucătarul britanic Hugh Fearnley-Whittingstall și colegul său australian Paul West au pus la cale o aventură inedită: o gospodărie sustenabilă, în New South Wales. Experiența lor a fost detaliată la TV Paprika, în emisiunea „River Cottage Australia”, și ne-a arătat cum este să te rupi de lume timp de mai mulți ani și să gătești sănătos. Cât despre rețete, acestea sunt, după cum veți vedea, delicioase!
Read more: Delicioasele reţete prezentate în emisiunea „River Cottage Australia“de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Inovația pe direcția alimentelor și băuturilor nu pare să cunoască limite, mergând în pas cu avansul tehnologic. Unele dintre ultimele invenții uimesc prin ingeniozitate și originalitate.
Read more: Inovaţii alimentare uimitoarede Gabriela Militaru şi Eduard Popa
În afara micului ecran, Sydney Bristow nu mai este frumoasa spinoană internațională din serialul „Alias”. Este persoana reală Jennifer Garner, care, în loc să se antreneze pentru misiuni secrete, are grijă de cei trei copii ai săi și, mai nou, adoră să gătească. Faimoasă, de asemenea, pentru rolurile din „Fantomele fostelor iubite” și „Azi 13, mâine 30”, actrița în vârstă de 45 de ani și-a descoperit pasiunea pentru gastronomie și petrece din ce în ce mai mult timp încercând preparate noi. Și pentru ca bucuria noii îndeletniciri să nu fie trăită departe de ochii admiratorilor, actrița s-a gândit să documenteze sesiunele sale de gătit pe Facebook sub forma unor filmulețe cu titlul „Pretins spectacol de gătit”. Printre rețetele propuse se numără delicioasa turtă dulce cu miere și brioșele englezești. Jennifer a recunoscut că are și un idol în ale bucătăriei, în persoana Inei Garten, faimoasa chef cunoscută și sub numele de „Contesa desculță”. În 2015, Garten și Garner au gătit împreună biscuiți de ciocolată, napi cu parmezan și pește-spadă de Provence pentru cea de-a 43-a aniversare a actriței. Evenimentul a făcut subiectul filmului „Contesa în L.A.”, o miniserie prin care Garten își promovează rețetele gătind alături de celebrități.
Read more: Jennifer Garner, de la actorie la… bucătăriede Roxana Istudor şi Florica Pintea
Celebra realizatoare de televiziune Oprah Winfrey și-a petrecut mare parte din viață luptând cu kilogramele în plus. Dar, în ultima perioadă, vedeta a găsit o modalitate de a se menține la o greutate normală și de a nu se lipsi totuși de plăcerea de a mânca. Toate aceste eforturi sunt detaliate în prima sa carte de bucate, „Food, Health and Happiness” („Mâncare, sănătate și fericire”), în care Oprah prezintă și o serie de rețete savuroase.
Read more: Reţete-minune cu care a slăbit Oprah Winfreyde Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
Privite cu dezgust și asociate cu un comportament primitiv de o categorie de oameni, dar considerate adevărate delicatese de altă clasă de persoane, insectele tind să fie transformate în mâncarea principală a omenirii. O soluție la criza de hrană cu care se estimează că lumea se va confrunta într-un viitor nu tocmai îndepărtat.
Read more: Insectele, hrana viitorului?de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Menta cu aromă de ciocolată este un ingredient care poate face toată diferența între o rețetă cu gust obișnuit și un preparat de zile mari. Frunzele parfumate pot fi adăugate în orice desert și chiar în băuturi, dându-le o savoare inedită.
Read more: Reţete inedite din mentă cu aromă de ciocolatăde Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
Diabetul este o afecțiune pe care o puteți ține sub control dacă respectați câteva reguli de bază: aveți grijă ca glicemia să fie în limitele normale, respectați tratamentul medicului și planul alimentar recomandat de specialist, faceți mișcare și, foarte important, păstrați mereu o atitudine optimistă. Iată câteva idei de preparate pentru diabetici sănătoase și pline de savoare.
Read more: Meniuri delicioase şi sănătoase pentru diabeticide Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Antonio Bachour este un renumit chef născut în Puerto Rico care, la 43 de ani, este situat în top 10 al celor mai buni patiseri din America. El este printre puținii gastronomi din lume care a absolvit o facultate de profil, Johnson & Wales University din Statele Unite ale Americii, dar a urmat și cursuri de gastronomie, cum ar fi cel de la prestigioasa școală de ciocolatieri, Valrhona din Franța. Pe lângă o gamă variată de dulciuri, Bachour este renumit pentru delicioasele croissante pe care le prepară, ale căror rețete le-a adunat în cea mai recentă publicație a sa „Bachour, brutarul” din care spicuim câteva mostre apetisante.
Read more: Antonio Bachour, regele croissantelorde Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Mimi Thorisson a reușit să transforme un vis de o viață în realitate: să treacă de la statutul de blogger gastronomic la acela de publicist de cărți culinare și gazda unui bistro inedit. Împreună cu soțul său, franțuzoaica faimoasă ca „food-guru” a reușit într-un timp foarte scurt să restaureze Castelul Maucaillou, din sud-vestul Franței, zona Médoc, și să-l transforme într-un restaurant. Aici, ea își pune în practică sutele de rețete de inspirație internațională. Și tot de aici își conduce propriul blog, unde postează sfaturi pentru cei care doresc să facă din gastronomie o artă și un mod de viață, dar scrie și cărți cu rețete culinare delicioase.
Read more: Mimi Thorisson, o bloggeriţă care găteşte la castelde Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Sunt foarte puțini oameni care rezistă cu adevărat unui desert. Iar când produsele dulci sunt și elaborate și în combinații irezistibile de arome și culori, tentația este supremă. Cele mai extravagante deserturi au și prețuri pe măsură. Iată câteva „campioane”.
Read more: Cele mai costisitoare deserturide Florica Pintea şi Gabriela Comşa
Leurda este bună de cules chiar înainte ca florile sale sub formă de stea să înflorească, adică în lunile martie-aprilie. Iată şi opt reţete fabuloase în care puteți folosi recolta de acest an de leurdă!
Read more: Reţete delicioase cu leurdăde Luana Mare şi Florica Pintea
Chiar dacă se împarte între concerte şi şcoala de talente pe care o patronează, Lavinia Pârva găseşte timp şi pentru bucătărie. Spune că sunt anumite evenimente din viaţa sa şi a lui Ştefan Bănică jr pe care le marchează şi cu bucate delicioase preparate ca la mama acasă. „Îmi place să gătesc, am învăţat de la mama, dar recunosc că şi acum stau cu telefonul în mână atunci când fac mâncare. O sun şi-i cer sfaturi. S-a întâmplat ca, de un Crăciun, să-mi iasă sărmăluţele mai bune decât ale mamei. Norocul începătorului. De asemenea, fac o salată boeuf foarte bună şi o pregătesc întotdeauna numai eu de Sărbători aici, acasă, în familie. Fac sărmăluţe, salată boeuf, chem toţi prietenii şi sunt foarte mândră de ceea ce-mi iese. Mai gătesc atunci când am timp şi am câteva reţete pe care le recomand cu drag”, spune cântăreaţa.
Read more: Lavinia Pârva găteşte cu talent: „Îmi plac mâncărurile tradiţionale, dar şi deserturile exotice“de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Primul și singurul chef american cu șapte stele Michelin, decorat cu Legiunea de Onoare, Thomas Keller a scris cinci cărți de bucate vândute în peste un milion de exemplare și a inițiat trenduri culinare care vor rămâne mult timp după ce șeful își va duce la îndeplinire intenția (anunțată) de a se retrage.
Read more: Un american la vârful ierarhiei culinare mondiale: Thomas Keller