de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
Sunteți începători în deslușirea tainelor culinare și nu vă ies preparatele de fiecare dată ca la carte? Nu vă gândiți să abandonați, pentru că bunica are un truc pentru fiecare preparat culinar.
Read more: Trucuri culinare de la bunicide Simona Lazăr
Halloween ori Hallowe’en este o sărbătoare pe care o regăsim, tradițional, în mai multe țări din vestul Europei și din nordul Americii, care se celebrează la 31 octombrie, când în calendar este „Ziua Tuturor Sfinților”. În ultimele decenii, ca și în cazul Crăciunului, Halloweenul nu mai este o tradiție tipică pentru țările creștine unde s-a dezvoltat inițial, fiind adoptată pe întregul mapamond, indiferent și independent de credințe religioase și moșteniri culturale.
Read more: Patru istorii şi niscaiva reţete pentru Halloweende Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Ce murături puneți pentru această iarnă? Cât și cum? Asta e întrebarea pe care o pun gospodinele cel mai des în acest sezon. Iată câteva idei senzaționale de conserve pentru iarnă mai puțin cunoscute. O adevărată provocare!
Read more: Reţete inedite de murături pentru iarnăde Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
Serile toamnei pot deveni mult mai frumoase dacă le veți petrece alături de o prăjitură delicioasă, obținută din cele mai bune fructe de sezon.
Read more: Delicii dulci cu fructe de toamnăde Simona Lazăr
Supele și pastele sunt clasicele „primi piatti” din bucătăria toscană. Iar acolo unde sunt paste, trebuie să fie și... sos pentru paste. Un prieten toscan îmi povestea deunăzi că - apropo de sosuri - unul dintre cele mai îndrăgite este cel denumit „sugo finto”, ceea ce ar însemna „sos fals”. Fals, fals, dar și el se pregătește după reguli anume, foarte exacte. Iar „făcătura” vine din faptul că seamănă foarte bine cu sosurile de roșii și carne - tip „ragu” - doar că este preparat numai din ierburi aromatice și legume.
Read more: Reţete tradiţionale de paste, orez şi supă „Primi piatti“ în Toscana gusturilor sublimede Valeria Roman şi Adrian Barna
Cosmin Tudoran (40 de ani), fost solist în trupa Ca$$a Loco şi fost prezentator al show-ului PRO TV „Vara ispitelor” (2001), a revenit în forță în atenția publicului. Din 9 septembrie, face parte din echipa „MasterChef”, fiind cooptat în noul sezon, în rol de jurat. Cosmin Tudoran este student în ultimul an la Horticultură, expert în vinuri și mai așteaptă doar diploma de oenolog ca să se apuce de făcut propriile licori bahice, în cramă! Până atunci, îl vedem pe micile ecrane la „MasterChef”, unde este unul dintre cei mai exigenți jurați ai noului sezon. Despre cum a trecut de la muzică la vinuri și de la ele la concursul de la Pro TV, ne-a povestit chiar el într-un interviu spumos ca vinurile pe care le degustă.
Read more: Cosmin Tudoran, expert în vinuri: „Românii sunt din ce în ce mai buni. Am luat 15 medalii de aur...de Simona Lazăr şi Florica Pintea
La vârsta de 25 de ani, scriitorul George Bernard Shaw a devenit vegetarian. El atribuia această schimbare a habitudinilor sale unui distih din poemul lui Shelly „Revolta Islamului”: „Niciodată sânge de pasăre sau bestie/ Nu vor mai fi pentru om un festin”. Istoricii literari atribuie însă azi această schimbare mai degrabă sărăciei decât poeziei.
Read more: Reţete din cartea de bucate a unui mare scriitor George Bernard Shaw, vegetarianulde Simona Lazăr
E-hei, ce vremuri erau odată! Chipul mătușii Ioana a lu’ moș Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umplea de zâmbet când își aducea aminte de bucatele de demult, așa cum se găteau în vremurile „de sărăcie”, dar bogate în bucurii ale copilăriei și tinereții domniei sale. Și ce ritualuri mai erau atunci, în toate anotimpurile!
Read more: Secrete din bucătăria grădinarilor bulgari din nordul Dunării Reţete de odinioară din Licuriciul...de Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Paul Hollywood este unul dintre cei mai cunoscuţi chefi britanici specializați în patiserie. În vârstă de 53 de ani, Paul și-a făcut primii ani de ucenicie gastronomică în Cipru, de unde s-a întors decis să-și popularizeze cât mai mult rețetele de tarte și budinci. El este autorul a nu mai puțin de şase cărți de bucătărie și a participat ca jurat în mai multe emisiuni și show-uri tv de gen.
Read more: Regele patiseriei britanice: Paul Hollywoodde Simona Lazăr
Strecurată printre florile de mușcată, lumina lină a amiezii pătrunde dincolo de verandă, în cancelaria Mănăstirii Dintr-un Lemn. Să tot fie un deceniu de când tot port cu mine amintirea asta și-a întâlnirii cu maica stareță, stavrofora Emanuela Oprea. Ca să-mi fie mai lesne istorisirea, o trec la timpul prezent, un prezent continuu și nedefinit, ca amiezile de vară în Vâlcea...
Read more: Popas culinar la Mănăstirea Dintr-un Lemn Prăjituri monahale şi conserve de varăde Andreea Vasilescu şi Gabriela Militaru
Restaurantul francez Mirazur, condus de maestrul bucătar argentinian Mauro Colagreco şi situat în Menton, un oraş din sudul Franţei, a fost desemnat cel mai bun stabiliment gastronomic din lume de editorii revistei britanice specializate „Restaurant”, în cadrul unei ceremonii organizate în Singapore. Este vorba despre prima instituţie franceză care obţine acest titlu de când a fost creat clasamentul în 2002. Restaurantul Mirazur a ocupat locul al treilea în topul din 2018, în fruntea căruia s-a aflat Osteria Francescana, un restaurant condus de chef Massimo Bottura.
Read more: Localul unde o masă trebuie rezervată cu câteva luni înainte Mirazur, cel mai bun restaurant din...de Simona Lazăr
Fusei și eu o dată prin Oltenia cea sărutată de soare și mă-ndrăgostii de bucatele ei. Grozave bucate, drept să vă spui! Și puse alăture de-o bărdăcuță cu zaibăr parcă și mai bune-mi părură!
Read more: Cum se duse Marin la Poarta Raiului cu paporniţa plină cu praz Reţete olteneşti de varăde Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Nu mai e nicio îndoială pentru nimeni că românii sunt o nație de ciorbari. Și pentru că se spune că ciorba este examenul maturizării pe care îl puteți da oricând, vă punem la dispoziție câteva dintre cele mai vechi și mai bune rețete consumate de-a lungul timpului.
Read more: Cele mai bune şi mai vechi reţete de ciorbe consumate de românide Simona Lazăr
Istoria mare e, de cele mai multe ori, cauționată sau anturată de „faptele” a ceea ce se mai numește „istoria măruntă”, a vieții cotidiene. Iar atunci când această „viață cotidiană” explorată de pasionați și de istorici (ori de istorici pasionați) este cea a unor familii exponențiale, totul capătă o aură magică, un parfum, o aromă...
Read more: 8 decenii din istoria (gastronomică a) României Mese şi meniuri regale. Eleganţă, fast şi bun gustde Simona Lazăr
Insulele din Marea Ionică (vestul Greciei), cunoscute și sub numele de „Arhipelagul celor șapte”, se află, din punct de vedere culinar, la o „răscruce” interesantă, din perspectiva geografiei și prin prisma istoriei zbuciumate.
Read more: Reţete din Arhipelagul lui Ulyssede Simona Lazăr şi Adrian Barna
Hai că a venit vacanța cu arome de... insule grecești. Vă invităm să călătorim împreună pe Marea Egee, cea de culoarea smaraldului ridicat în soare, făcând când și când popas, pe un țărm sau altul, ca să învățăm a găti grecește. Peștele și fructele de mare sunt ingredientele „de aur” ale acestei bucătării care s-a dezvoltat, de-a lungul mileniilor, ținând cont de ceea ce oferă pământul puțin și marea care se-ntinde dincolo de linia orizontului.
Read more: Gusturi egeene Reţete din insulede Simona Lazăr
În satul meu moldovenesc care-și află culcuș între dealuri precum feliile de mere văratice între aluaturi, există câteva cutume legate tocmai de acest fruct edenic, creditat, pe de o parte, de a adăposti într-însul cunoașterea de la începuturile lumii, dar și de a fi fost pricina izgonirii întâilor oameni din Rai. Cred că asocierea aceasta între gestul ispitirii lui Adam și îmbietoarele fructe cărnoase ale verii a dus, în trecut, la cutuma pe care vreau s-o amintesc. Și anume: femeile satului meu nu aveau voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie.
Read more: Poveşti şi reţete cu mere, de la Sfântul Petru la Sfântul Iliede Gabriela Militaru şi Eduard Popa
David Rocco este unul dintre cei mai respectați chefi de origine canadiană ai momentului. În vârstă de 48 de ani, Rocco este, în același timp, și producător de televiziune și autor a nu mai puțin de patru cărți de bucate. El a produs două emisiuni cu temă gastronomică, dintre care „Dolce India cu David Rocco” este difuzată la TV Paprika. Fiecare episod al emisiunii prezintă o temă indiană: un ingredient sau un fel de mâncare care ne îmbie să luăm exemplul și să gătim propriile variante de rețete indiene. Pentru gustul european s-ar putea să fie prea picant, de aceea puteţi înjumătăţi cantităţile.
Read more: Chef David Rocco dezvăluie misterele Indiei cu un meniu completde Simona Lazăr
Într-una dintre călătoriile pe care le-am făcut în inima Turciei, am trecut și prin cetatea în care, cu aproape opt veacuri în urmă, un mare învățat al acelui timp punea bazele ordinului religios al călugărilor Mevlevi. Am fost la Konya, „acasă” la Mevlana, în mănăstirea „dervișilor rotitori”... Și am adus cu mine câteva rețete ale bucatelor gătite în vechile „tekke” (mănăstiri) și câteva legende și istorii interesante.
Read more: Bucătăria dervişilor rotitoride Călin Popa şi Florica Pintea
La data de 12 iunie este celebrată Ziua Națională a Rusiei, una dintre cele mai mari păstrătoare de tradiții dintre națiunile lumii. La loc de cinste lângă cultura impresionantă și ortodoxia predominantă stă bucătăria rusă, de o bogăție unică.
Read more: Delicii ale bucătăriei tradiţionale ruseştide Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Legumă extrem de apreciată în țările nordice, gulia este o sursă bogată de vitaminele C și B6, dar și de minerale, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu sau cupru. Și tot gulia este prietena celor care vor să slăbească, întrucât în 100 g se regăsesc doar 27 de calorii. Iată câteva rețete senzaționale pe bază de gulii.
Read more: Reţete pe bază de gulii