de Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Piperul lupului este o plantă foarte apreciată în tratamentele naturiste, grație proprietăților expectorante, diuretice, antibiotice și emetice pe care le are. Conține zaharuri, tanini, vitamina B1 și C, acetat de bornil, săruri minerale, fitoncine cu efect antibiotic și ulei eteric, ceea ce fac din ea o plantă-minune, ce ajută la vindecarea numeroaselor afecțiuni. În scop terapeutic se folosesc rizomii, părțile aeriene și, în unele cazuri, rădăcina.
Protejează mucoasa gastrică faţă de hipersecreţia acidă
Piperul lupului este folosit în tratarea anumitor afecțiuni, încă de acum mulți ani, atât pentru uz intern, cât și în uz extern, cum ar fi bronșita cronică, astmul, și previne dezvoltarea fibromului uterin. În acest scop, se utilizează rădăcina plantei sub formă de tinctură, care se prepară astfel. Se ia o rădăcină de aproximativ 30 de grame, uscată bine, se rade sau se zdrobește și se pune la macerat în 400 ml alcool de 40 de grade, într-un vas cu capac sau care se poate închide ermetic. Se lasă cinci-șase zile, apoi se strecoară și se consumă, de regulă, dimineața, înainte de micul dejun, câte o linguriță, timp de zece zile. Pentru cine nu suportă gustul, se diluează într-un pahar cu apă. În cazul femeilor predispuse la fibrom uterin, cura cu tinctură se face de trei-patru ori pe an, cu pauză de 30 de zile între ele. Consumul regulat de piperul lupului elimină paraziții intestinali, infecțiile cu bacilli și streptococi. Protejează mucoasa gastrică față de hipersecreția acidă, elimină durerile de stomac, colici, tratează diarea și tulburările hepato-splenice.
Vindecă tusea productivă
Planta are proprietăți expectorante, sudorifice, stimulatoare, diuretice, vomitive și cicatrizante, ceea ce înseamnă că trebuie să fie nelipsită din farmacia verde de acasă. Este planta bună la toate. Ceaiul din piperul lupului, o linguriță rasă cu plantă, pusă la fiert în 250 ml apă, vindecă tusea productivă, laringita, faringita și contribuie la tratarea tuberculozei. De asemenea, consumul regulat de ceai mărește capacitatea și rezistența organismului, fiind excelent mai ales pentru sportivii de performanță. Dacă aveți dureri de cap, migrene, beți câte o cană cu ceai, seara, sau aplicați pe frunte comprese sterile înmuiate în soluție. Maceratul în oțet contribuie la stoparea crizelor de epilepsie. Peste 20 g plantă se adaugă 400 ml oțet de mere. Se acoperă pentru trei zile, apoi se strecoară și se consumă câte o jumătate de linguriță, timp de 15 zile. Cura se repetă la nevoie.
Ca uz extern, piperul lupului poate fi utilizat în vopsirea ţesăturilor, lânii şi chiar a hainelor, în culoarea verde
Dispare mătreaţa
În uz extern, piperul lupului se folosește în tratarea eczemelor, a infecțiilor și iritațiilor pielii. Se face o infuzie din 35-40 g plantă, adăugată la 400 ml apă fiartă. Se lasă să dea într-un clocot, apoi se oprește focul și se acoperă vasul vreo 15 minute. După ce se răcește se pot face spălături locale, în zonele care suferă. Mai exact, după fiecare duș sau baie, clătiți-vă cu infuzie din piperul lupului, cel puțin zece zile. Dacă afecțiunea este rezistentă, puteți să combinați infuzia cu tinctura din aceeași plantă, pe care să o aplicați tot local, 10-20 de zile. De asemenea, frunzele verzi, pisate, se aplică direct pe răni sau pe zonele cu prurit, trei-patru zile, sau până la vindecare. Infuzia vă ajută să scăpați și de mătreață. Preparați o cantitate mai mare. La un litru de apă clocotită adăugați 50 g plantă. Cu soluția obținută vă clătiți părul după fiecare spălare, cel puțin o dată pe săptămână.