de Călin Popa şi Adrian Barna
Arbore răspândit, originar din America Latină, care deseori trece neobservat, cedronul are semințe care au relevat, în cadrul unor studii extinse, proprietăți medicinale remarcabile, care au deschis calea continuării cercetărilor derulate asupra acestui vindecător tradițional.
Promovează eliminarea toxinelor
Semințele cedronului sunt considerate de secole un excelent tonic, fiind foarte la modă până la sfârșitul epocii victoriene. Autorii de literatură medicală ai epocii notau că cedronul este foarte valoros în problemele stomacului, contribuind la tratarea diareei deopotrivă la copii și adulți, favorizând eliminarea gazelor intestinale, a toxinelor, reducând balonarea, tratând simptomele sindromului de colon iritabil. Planta a fost utilizată prin tradiție sub formă de tinctură, preparată prin plasarea semințelor în alcool și macerarea, apoi administrarea lichidului diluat în apă, mod prin care dintotdeauna au fost extrași compușii esențiali. În același timp, preparatele pe bază de cedron, care se găsesc în magazinele cu profil naturist, sunt recomandate ca alternative naturiste pentru gestionarea stărilor de nervozitate accentuată, pentru atenuarea anxietății, scăderea nivelului stresului, inducerea unui somn odihitor și gestionarea reacțiilor alergice.
Reduce febra
Planta are capacitatea de a ajuta la diminuarea severității migrenelor și a altor tipuri de dureri recurente, inclusiv reumatice, fără să genereze efecte secundare. Planta poate fi utilizată sub formă de infuzie, preparată prin turnarea a 250 ml apă clocotită peste o lingură cu frunze de cedron, care se acoperă și se lasă cinci minute înainte de a fi consumată, îndulcită după gust. De asemenea, în medicina tradițională sud-americană, sămânța cedronului a fost folosită ca un remediu foarte eficient împotriva febrei. După extragerea pulpei din fructele plantei, semințele sunt răzuite, iar din coji se face un ceai, care, administrat la interval de o oră, scade rapid temperatura corpului.