de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
În calitatea sa de vechi medicament natural, camforul continuă să fie utilizat pe scară largă, întrucât proprietățile acestei esențe au fost confirmate deopotrivă de cercetările oamenilor de știință și de efectele asupra consumatorilor din întreaga lume.
Reglează tensiunea arterială
Prin multiplele proprietăţi antiseptice, camforul susține transportul mai rapid în organism al principiilor vindecătoare ale altor plante medicinale. Așadar, rășina este, înainte de toate, un vehicul pentru terapiile naturiste, pe care le potențează și le susține. De asemenea, cristalele de camfor au o renumită acțiune antibacteriană și antimicrobiană. În aceste condiții, rășina și-a consacrat un loc binemeritat pe direcția opțiunilor de tratare a bolilor plămânilor. În afecţiunile respiratorii, camforul acţionează pentru decongestionarea căilor respiratorii, în cazuri de pneumonie, sincope respiratorii, gripă, astm bronşic şi în scăderea febrei. Se poate aplica extern pe piept un unguent cu camfor, preparat din amestecarea până la omogenizare a 10 g camfor, 10 linguri cu vaselină şi două linguri cu alcool de 96 de grade. În același timp, rășina cu miros puternic, pătrunzător, stimulează activitatea inimii şi intervine benefic în reglarea tensiunii arteriale şi calmarea palpitaţiilor cardiace.
Benefic în acnee
Redutabil antiinflamator și dezinfectant, camforul are efecte benefice în acnee, degerături, inflamaţii ale pielii şi, totodată, pentru relaxarea picioarelor la sportivii care suferă de crampe, cârcei şi întinderi musculare. În principal uleiul de camfor se remarcă în tratamentul complicaţiilor artritei reumatoide, mialgiilor și altor nevroze, fiind de folos și celor care suferă de afecțiuni ale scheletului. În același timp, camforul este un aliat al părului frumos și mai ales sănătos. Aplicată pe scalp, sub formă de mască sau de șampon, rășina curăță pielea și normalizează activitatea glandelor sebacee. De asemenea, uleiul de camfor poate fi un bun adjuvant în tratamentul acneei, ajută la eliminarea petelor pigmentare şi la diminuarea cicatricilor.
În consumul intern, supradozarea care depăşeşte 4 g camfor pe zi poate provoca ameţeli, dereglări digestive şi dificultăţi de respiraţie