de Ștefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea
Așa cum îi spune și numele, dalacul este planta care vindecă antraxul (dalacul), o boală infecțioasă întâlnită cel mai des la animale. În timp, datorită rezultatelor, a început să fie utilizat și de oameni, devenid rapid unul dintre cele mai bune leacuri băbești. În scop terapeutic, se folosesc fructul și frunzele, sub formă de infuzie sau cataplasmă.
Luptă cu abcesele
Încă de pe vremea străbunicilor, dalacul era folosit pentru tratarea bolilor infecțioase, a abceselor, a inflamațiilor oculare, dar și pentru calmarea durerilor. Pentru că ajută în astfel de cazuri, planta se utilizează și azi. Se recoltează frunzele verzi, proaspete, și se prepară o infuzie din 15-20 g dalac, adăugate la 250 ml apă clocotită. După ce s-a răcit, dacă suferiți de abces, trebuie să faceți gargară de două-trei ori pe zi, după igiena orală, cel puțin trei zile, și timp de 30-40 de minute nu mâncați și nu beți nimic. În cazul durerilor, infuzia se consumă măcar o cană pe zi, iar pentru problemele oculare se pun comprese sterile locale, de regulă seara, înainte de culcare. Frunzele mai pot fi utilizate și sub formă de cataplasmă în caz de reumatism sau ulcer varicos. Aplicați local frunzele verzi, după ce au fost bătute, în prealabil. Repetați procedura de trei-patru ori pe săptămână.
Adjuvant în crizele de epilepsie
Fructele dalacului seamănă foarte bine cu afinele, de aceea, aveți grijă să nu le confundați. Acestea se utilizează în scop terapeutic, după ce s-au uscat și sunt indicate pacienților care se confruntă cu tulburări de circulație sangvină, tuse convulsivă, epilepsie, amețeli, spasme și nevralgie severă. Puneți la fiert 300 ml apă, în care adăugați 25-30 g plantă. Când compoziția a dat într-un clocot, opriți focul și acoperiți vasul. După ce s-a răcit, consumați lichidul neîndulcit, câte două căni pe zi, între mese. Pacienții epileptici care se confruntă cu crize dese trebuie să facă două cure pe an, a câte 15 zile, cu pauză de trei-patru luni între ele. De asemenea, pe vremuri, din semințele și sucul plantei se prepara un unguent ce se folosea pentru tratarea rănilor greu vindecabile.