de Ana-Maria Cocea
Izma bună (Mentha piperita) creşte spontan pe soluri bogate în materii nutritive şi înfloreşte din iunie până în septembrie. Planta vindecă infecţiile gastrointestinale, balonările abdominale, diareea, calculoza renală şi biliară, fiind un bun depurativ. Extern, izma vindecă reumatismul, inflamaţiile urechii, dezinfectează cavitatea bucală şi face să treacă repede durerile de cap. De ajutor vezicii biliare
Pentru a vindeca afecţiunile interne aveţi nevoie de o infuzie ce se face foarte simplu. Este necesară o linguriţă cu frunze de izmă la 200 ml de apă clocotită, din care se beau trei ceaiuri pe zi, neapărat reci. Licoarea este excelentă pentru vindecarea bolilor de ficat şi bilă.
Ameliorează reumatismul
Pentru a realiza o baie cu izmă bună sunt necesare 200 g de frunze uscate la trei litri de apă clocotită. Vasul se lasă acoperit 15-20 de minute, după care se strecoară, iar lichidul rezultat se amestecă împreună cu apă caldă. După 20 de minute se toarnă în cadă. Temperatura apei trebuie să fie de 37 de grade Celsius. Tratamentul este foarte bun în cazul mâncărimilor pielii, urticariei, dar în special pentru ameliorarea reumatismului.
Excelentă în cazurile de halenă
Apa de gură răcoritoare, antiseptică şi cu proprietăţi de a corija gustul şi mirosurile neplăcute (halena) se obţine din cinci grame de ulei de mentă dizolvat în 100 ml de alcool concentrat, la care se presară o lingură cu frunze de izmă uscate. Gura se clăteşte o dată pe zi cu această substanţă, prevenind astfel abcesele sau gingivita.