Main menu

header

952 14 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pentru majoritatea oamenilor, prieteniile reprezintă o parte importantă a vieții. Nu întâmplător, această capacitate a speciei umane de a se „lega” afectiv de străini care devin atât de apropiați are nenumărate beneficii, deopotrivă fizice și psihice.

Parte esențială a sănătății și bunăstării

Împărtășirea experiențelor, afinitățile dintre oameni care nu fac parte inițial din același grup, dar devin prieteni, manifestările de empatie și gesturile de ajutor fac din prietenie una dintre cele mai frumoase povești din istoria omenirii. Prietenia și-a certificat mereu valoarea socială. Potrivit experților internaționali, a avea prieteni este esențial pentru oricine. „Oamenii sunt conectați, iar conexiunile sociale sunt o parte esențială a sănătății și bunăstării - avem nevoie de acestea pentru a supraviețui și a prospera, la fel cum avem nevoie de hrană, apă și oxigen. Cercetările sugerează că evoluția a selectat continuu pentru creșterea conexiunii sociale”, punctează expertul Scott Kaiser, de la Providence Saint John’s Health Center, din Santa Monica, California.

Scade tensiunea arterială

Beneficiile prieteniilor - inclusiv ale celor din copilărie - rămân cu oamenii până la vârsta adultă. Unul dintre studiile care au analizat impactul acestor relații a relevat faptul că băieții care au avut mulți prieteni în copilărie aveau tensiune arterială mai scăzută și o greutate sănătoasă ca adulți în comparație cu cei mai puțin sociabili. O altă cercetare, numită „SuperAgers”, derulată pe subiecți cu vârsta de peste 80 de ani aflați într-o formă foarte bună a pus în evidență faptul că abilitățile cognitive superioare ale seniorilor se aflau în strânsă legătură cu rețeaua de prieteni pe care o întrețineau. Aceste rezultate au confirmat descoperirile unor teste anterioare, care au arătat că singurătatea poate duce la multe probleme psihiatrice, cum ar fi depresia, tulburările de personalitate, consumul de alcool și poate contribui inclusiv la declanșarea unor probleme majore de sănătate fizică.

Previne cancerul

Prietenia ajută la protejarea împotriva tulburărilor de sănătate mintală și este un aliat împotriva stresului, aspect extrem de important în condițiile vieții contemporane. „A avea prieteni are potențialul de a ne proteja de impactul și de efectele adverse ale acestor tulburări”, punctează Lee Chambers, psiholog și fondator al Essentialise Workplace Wellbeing. Potrivit rezultatelor unui studiu de amploare, o prietenie eficientă are ca repere prin sprijinul, reciprocitatea și intimitatea. Concret, prieteniile eficiente oferă un sentiment puternic de companie, atenuează singurătatea, contribuie atât la satisfacția vieții, cât și la stima de sine. Efectele se resimt deopotrivă în starea cardiovasculară, în sistemul imunitar și în reducerea riscului de a dezvolta cancer. „Izolarea socială este devastatoare pentru sănătate, echivalentul obezității, sedentarismului și fumatului, crescând riscul de demență chiar și cu 50%. Conectarea cu un prieten reduce anxietatea și protejează creierul”, argumentează Kaiser. Concret, un studiu pe studenți la medicină a constatat că tinerii care au participat la un curs săptămânal de exerciții de grup au înregistrat un nivel semnificativ mai scăzut de stres.

Combate inflamațiile

O analiză extinsă a 148 de studii care au înregistrat datele a 308.849 de persoane a constatat că participanții cu relații sociale mai puternice au avut o șansă de supraviețuire cu 50% mai mare. Acest studiu a concluzionat că intervențiile bazate pe relații sociale reprezintă o oportunitate majoră pentru oricine de a-și prelungi viața. „Prieteniile puternice pot reduce factorii de risc pentru o sănătate precară pe termen lung, inclusiv circumferința taliei și nivelurile de inflamație. Sprijinul emoțional al prietenilor joacă un rol important în a adopta comportamente mai sănătoase și astfel de a îmbunătăți markerii generali ai sănătății”, arată concluziile cercetării citate de medicalnewstoday.com.

„Conexiunea contează, dar nu este obligatoriu un număr mare de prieteni, ci calitatea acestora este cea care aduce beneficii“ Scott Kaiser, Providence Saint John’s Health Center, SUA

Ţine la distanţă oboseala cronică

Cheia efectelor de excepție pentru sănătate și bunăstare pe care o generează prietenia este oxitocina, un hormon și neurotransmițător produs în hipotalamus, asociat cu empatia, genero- zitatea și încrederea, toate acestea fiind factori de maximă importanță în relațiile de prietenie. Un studiu a descoperit că administrarea de oxitocină printr-un spray nazal a sporit încrederea și i-a făcut pe voluntari mai dispuși să accepte provocările sociale. În același timp, testele au demonstrat că oxitocina are impact asupra hormonului stresului, participanții având niveluri mult mai scăzute atunci când au fost nevoiți să vorbească în public. Un alt beneficiu al stimulării producerii de oxitocină cu ajutorul relațiilor de prietenie este diminuarea pericolului de hipertensiune, oboseală cronică și diabet de tip II, toate legate de excesul de hormon al stresului.