de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Este un ingredient culinar grozav, tocmai de aceea tot mai mulți bucătari au inclus lavanda în preparatele lor extraordinare. Iată câteva rețete inedite cu lavandă, care vor satisface și cele mai pretențioase gusturi.
Salată cu lavandă
Ingrediente: 4 felii de ceapă roșie, 1 gogoșar roșu tăiat subțire și fără semințe, 1 piersică sau 1 nectarină tăiată cubulețe, 40 g brânză feta, salata verde. Pentru dressing: 1/2 linguriță cu lavandă uscată, 5 linguri cu zeamă de lămâie, 1/4 linguriță cu muștar Dijon, 5 linguri cu ulei de măsline, 1/2 linguriță cu sare de mare, 1 linguriță cu ghimbir proaspăt.
Mod de preparare: într-un bol mare se amestecă toate ingredientele pentru dressing, apoi se adaugă gogoșarul, ceapa, salata și fructele. La final se presară brânză feta.
Miel cu lavandă și legume la cuptor
Ingrediente: 1 pulpă de miel, 750 ml vin alb sec, ulei de măsline, usturoi verde, mentă, cimbru și busuioc, foi de dafin, sare și piper, boia dulce, bicarbonat de sodiu, lavandă uscată, 4 fire de lavandă pentru decor. Garnitură: 2 dovlecei, 1 vânătă, 4 ciuperci mari, 1 ardei gras.
Mod de preparare: se spală carnea folosind și bicarbonat de sodiu, care o va curăță foarte bine bine și o va frăgezi intens. Se prepară un baiț din usturoi pisat cu sare și frecat cu ulei, plus restul condimentelor și se unge bine carnea cu acesta. Se lasă apoi la marinat pentru 30-40 de minute. Se încinge cuptorul la 200 de grade și se introduce carnea de miel, așezată într-o tavă unsă. Se lasă la cuptor în jur de 50 minute. Pentru garnitură, se curăță legumele, se taie rondele și se pun pe grătar, presărate cu sare și piper. Se servește carnea de miel cu legume și se decorează cu flori de lavandă.
Sos aioli cu lavandă
Ingrediente: 2 flori de lavandă strivite, 3 ouă, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 6 căței de usturoi necojiți și zdrobiți, ulei de măsline.
Mod de preparare: se rumenesc la foc mic cățeii de usturoi și florile de lavandă, în jur de un sfert de oră. Se iau de pe foc când începe uleiul să fiarbă, după care se lasă să ajungă la temperatura camerei. Cu ajutorul unei site se scurge lavanda de ulei, apăsând cu o lingură pentru a îndepărta și părțile solide din usturoi. Acestea și florile se aruncă. Se mixează ouăle și zeama de lămâie cu un blender și se pune uleiul. Prima dată câteva picături, apoi continuu, dar ușor. Se amestecă pentru a se uniformiza. Se potrivește de piper și sare. Se poate păstra două zile la frigider.
Rulouri de vițel cu lavandă
Ingrediente: 100 g brânză Pecorino, 8 felii de carne de viţel, 3 linguri cu pastă de ardei, 8 felii de șuncă de Praga, 3 linguri cu ulei, câteva fire de pătrunjel, 4 linguri cu flori de lavandă, 5 linguri cu sherry, 250 ml supă de găină, sare, piper, măghiran, 8 ţepuşe din lemn pentru frigărui.
Mod de preparare: se taie opt felii subţiri de Pecorino cu ajutorul unei răzătoare speciale pentru brânză, iar restul se rade fin. Se ung uniform feliile de carne de viţel cu pastă de ardei şi se acoperă cu o felie de şuncă de Praga. Se presară brânză rasă pe deasupra, se rulează rulouri strânse şi se prind cu o frigăruie de lemn umezită. Se încinge bine uleiul şi se prăjesc în el rulourile pe toate părţile. Pătrunjelul se spală, se toacă mărunt, apoi se presară peste carne împreună cu lavanda. Se toarnă sherry şi supa. Rulourile se lasă pe foc mic câteva minute în acest amestec pentru a se aromatiza. Se asezonează după gust cu sare şi cu piper. Se pun deoparte la cald și se lasă sosul să mai scadă. În final, rulourile se aranjează pe farfurii, se toarnă pe deasupra sos şi se ornează cu feliile de brânză şi cu măghiran.
Biscuiți cu lavandă
Ingrediente: 300 g făină, 150 g zahăr tos, 150 g unt rece tăiat în cubulețe, 1 lingură și jumătate cu flori de lavandă, 1 ou, 2 linguri cu apă rece, 1 praf de sare.
Mod de preparare: într-un bol larg, turnați făina, sarea și untul. Se amestecă ușor cu degetele, până capătă un aspect nisipos. Se adaugă zahărul, florile de lavandă și se mai amestecă o dată, apoi se pune oul și apa. Se frământă cu podul palmei de câteva ori, până capătă consistența unui aluat. Se presează sub forma unui disc, se împachetează în folie și se pune la frigider pentru 30 de minute. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se scoate aluatul din frigider și se întinde cu sucitorul până atinge o grosime de patru milimetri. Se decupează cu forme pentru biscuiți sau cu un pahar, iar din când în când se dau prin făină ca să nu se lipească. Se aşază biscuiții pe două tăvi, tapetate cu hârtie de copt. Se pun la copt pentru 12-15 minute, până devin ușor rumeni.
Fursecuri cu lavandă
Ingrediente: 250 g făină, 150 g zahăr pudră, 150 g unt, 1 ou, 1 linguriță cu extract vanilie, 1 linguriță cu praf de copt, 1 linguriță cu lavandă.
Mod de preparare: untul moale se bate cu zahăr până devine cremos. Se adaugă oul și se mixează. Se încorporează făina și praful de copt. Se pune aluatul în folie și se dă la rece pentru o jumătate de oră. Se aşază aluatul pe suprafața de lucru dată cu făină și se frământă ușor până se obține o bilă de aluat compactă, de consistența plastilinei. Se întinde o foaie nu foarte groasă și cu ajutorul unei forme se decupează fursecurile. Se așază în tavă. Preîncălziți cuptorul, apoi dați fursecurile la copt pentru zece minute. Fursecurile vor fi ușor crocante la exterior după coacere, dar după 24 ore devin moi și fragede.
Smoothie cu lavandă
Ingrediente: 500 ml iaurt, 500 ml apă plată, 1 pahar cu mure, 3-4 linguri cu miere, 1 linguriță cu lavandă culinară.
Mod de preparare: fructele spălate se lasă puţin la scurs. În blender se pune iaurtul, apa, murele, mierea de albine și se blenduiește în jur de un minut, până se obține o băutură delicioasă și foarte sănătoasă. Se adaugă lavandă și se omogenizează bine. Se servește rece.
Cremă de lavandă
Ingrediente: 300 ml lapte, 3 gălbenuşuri, 125 g zahăr, 1 linguriţă cu flori de lavandă, 50 g făină, 1/4 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: se infuzează lavanda în laptele fierbinte, apoi se strecoară. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi sarea. Se adaugă făina şi laptele fierbinte. Se pune pe foc şi se dau câteva clocote, până se îngroaşă, amestecând tot timpul. Crema se poate servi ca atare sau alături de biscuiţi sau de fursecuri. De asemenea, poate fi folosită ca garnitură la alte prăjituri.
Clătite cu lavandă
Ingrediente: 2 linguri cu flori de lavandă proaspete sau o lingură și jumătate cu muguri de lavandă uscați și tocați mărunt, făină cât cuprinde, 3 lingurițe cu praf de copt, 1/2 linguriță cu sare, 2 ouă mari bătute, 50 g zahăr granulat, 1 linguriță cu extract pur de vanilie sau de floare de lavandă, lapte bătut. Pentru topping: unt, căpșuni sau fructe de pădure, smântână pentru frișcă, sirop.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele foarte bine, manual, ori cu ajutorul unui mixer. Se coc apoi clătitele ca de obicei. Ca umplutură, se poate folosi topping cu fructe, dulceață, gem, brânză, ciocolată.