de Gheorghe Zmaranda
Dobrogea. Tărâm al apelor, al legendelor. Splendidă în fiecare anotimp al anului, Dobrogea este un fel de portal către timpuri îndepărtate care te poartă spre cetățile romane construite aici, Enisala, Argamum, Histria. Sunt doar câteva dintre numele cetăților istorice din regiune. Dacă nu ești pasionat de istorie, Dobrogea te cucerește cu frumusețea și simplitatea satelor pescărești, cu peisajele lacustre și biodiversitatea rezervațiilor naturale. Printre cele mai cunoscute destinații din Dogrogea este comuna Jurilovca, apreciată ca fiind una dintre cele mai importante comunități pescărești din Rezervația Biosferei Delta Dunării şi un important punct de atracţie turistică. Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca, organizat anul acesta în 2-3 septembrie, este un eveniment care onorează tradițiile oamenilor de aici și care permite turiștilor să descopere tradițiile ancestrale ale locului.
Goran Bregovici, invitatul de onoare al ediției de anul acesta
Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca este deja un brand și o tradiție pe care autoritățile locale din Jurilovca o păstrează cu sfințenie. Evenimentul este organizat din 2020 și fiecare ediție a construit imaginea unei comunități care a știut să poarte cu sine peste timp tradițiile și activitățile străbune. Numărul turiștilor care au participat la această sărbătoare a crescut constant, dovadă a faptului că festivalul este una dintre cele mai importante oportunități de promovare a localității ca desti- nație turistică. De altfel, Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca este recunoscut drept cel mai mare festival organizat în județul Tulcea. Potrivit datelor de care a dispus primăria comunei Jurilovca, anul trecut aproape 40.000 de persoane au vizitat localitatea la sfârșitul lunii august când a fost organizat acest eveniment. Atunci 30 de pescari au pregătit în 60 de ceaune circa zece tone de pește și șase tone de legume. Anul acesta se așteaptă ca numărul turiștilor să fie mult mai mare și pentru că festivalul va avea un invitat special. Goran Bregovici va concerta pe scena noului Port Turistic de la Jurilovca, pe data de 2 septembrie, începând cu ora 21:00. Accesul la festival este liber, iar turiștii vor fi serviți gratuit cu 50.000 de porții de borș lipovenesc. Cei care vor dori să încerce și alte mâncăruri, vor avea la dispoziție preparate variate, precum scoici, pești la plită.
Se păstrează un echilibru între istorie, tradiție și modernism
În localitatea Jurilovca se păstrează un echilibru între istorie, tradiție și modernism. Accesarea fondurilor europene a permis ca localitatea să se dezvolte și să se transforme într-o destinație turistică ce poate pune la dispoziția turiștilor servicii de calitate. Oferta unităților de cazare este variată și accesibilă, s-au deschis multe restaurante unde se servesc preparate gastronomice tradiționale lipovenești: ciorbă cu varză, varză cu orez, vareniciki (colţunaşi) cu varză, brânză, dovleac, răcituri din peşte, peşte sărat uscat, peşte crud sărat, pampușki (brânzoaice). În pofida numărului foarte mare de turiști care vin la Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca, localitatea va avea suficiente locuri de cazare pentru aceștia. Astfel, incursiunea în tărâmul apelor se poate prelungi dincolo de aceste două zile de festival.
Puteți vizita Gura Portiței, complexul lagunar Razelm-Sinoe și Insula Bisericuța
Dacă vă prelungiți șederea în Jurilovca să știți că există câteva obiective pe care le puteți vizita în zonă. Potrivit informațiilor oferite de primăria comunei, „portul turistic Jurilovca, denumit cea mai nouă și mai frumoasă poartă de intrare în Deltă din județul Tulcea, de unde pleacă zilnic ambarcaţiuni spre Gura Portiţei și Delta Dunării, are o capacitate de 80 de locuri de acostare pentru ambarcațiuni, o zonă verde și un spațiu special amenajat de picnic”. Prins în îmbrățișarea Deltei Dunării și a Mării Negre, Gura Portiţei este un sat de vacanţă situat pe fâşia îngustă de pământ dintre laguna Razim Sinoe şi Marea Neagră. „Înscrisă pe hărţi din anul 1710, reprezintă locul de legătură între ecosistemul deltaic și marin. De la Jurilovca se poate ajunge la Gura Portiței cu ambarcațiunile de agrement ale Complexului turistic Gura Portiței sau ambarcațiunile autorizare ale localnicilor, fiind un loc deosebit de recreere, pescuit sau plajă”. Cei pasionați de birdwatching pot petrece timp în delta miniaturală de la complexul lagunar Razelm-Sinoe unde pot vedea zeci de specii de păsări. „Complexul lagunar Razelm-Sinoe este format din cinci lacuri principale - Razelm (Razim), Sinoe, Zmeica, Golovita şi Babadag şi alte câteva secundare - Istria, Nuntaşi, Ceamurlia, Leahova Mare, Leahova Mică, Cosnei, Agighiol, Topraisar. Suprafaţa totală este de 1.015 kmp, din care 865 kmp luciu de apă. Cea mai mare parte a complexului o constituie zona depresionară (vechiul golf Halmyris), ocupată iniţial de apele mării şi care a fost compartimentată ulterior, prin formare de cordoane şi grinduri. Părți ale complexului reprezintă zone de protecţie ecologică integrală, strict protejate, aflate sub directa administrare a A.R.B.D.D. - Insula Popina, Grindul Lupilor”, se arată pe site-ul primăriei Jurilovca. O altă călătorie pe care o puteți face în jurul Jurilovca este către insula Bisericuţa. Aceasta se află la aproximativ 2,4 km SE de Capul Doloşman, în partea de sud a lacului Razim. „Lungă de 360 m şi lată de 58 m, jumătate stâncoasă şi acoperită de stuf, jumătate ocupată de o colină de calcar înaltă de nouă metri, cu margini foarte abrupte, aproape de vertical, insula este inclusă în Rezervaţia ornitologică Periteasca - Insula Bisericuţa - Gura Porţitei, de care o separă un canal lat de nouă metri. Insula Bisericuţa este o zonă predilectă pentru cuibăritul speciilor limicole, mai ales al califarilor”.
Cel mai bun borş lipovenesc se găteşte cu cel puţin 4 feluri de peşte
Reţetă de borş de peşte
Dacă aveți poftă de un borș de pește puteți să îl faceți după rețeta următoare. Aceasta este specific lipovenească și ne este împărtășită de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Tulcea.
Ingrediente: cartofi, ceapă, ardei (gras şi iute), roșii, leuștean, sare, ulei și oțet. Cea mai bună ciorbă iese cu minimum patru feluri de pește.
Mod de preparare: puneți la foc ceaunul cu apa și legumele (acestea trebuie să fie cam o treime din volumul de apă), lăsați la fiert până când cartofii sunt aproape fierți. Înainte de a le pune la fiert, coaceți puțin pe jar sau pe tablă roșiile și ardeiul și apoi decojiți-le. Astfel veți obține un gust și mai intens. Puneți sare și gustați. Trebuie ca zeama să fie puțin mai sărată, peștele va mai trage din sare. Puneți peștele în ceaun și nu mai amestecați pentru că acesta se va sfărâmița. În aproximativ zece minute peștele trebuie să fie fiert. Controlați focul astfel încât compoziția să fiarbă ușor în ceaun. Nici să nu se oprească, nici să nu clocotească și să rupă peștele în bucăți. Când și peștele este fiert, puteți pune oțetul și apoi câteva linguri de ulei. Mai lăsați câteva minute, apoi luați ceaunul de pe foc, aruncați o mână cu leuștean tăiat mărunt și acoperiți timp de câteva minute. Borșul de pește se mănâncă în mod tradițional așa: se scoate peștele pe un platou și se servește cu mujdei de usturoi (acesta poate fi simplu sau cu roșii coapte și cojite frecate împreună cu usturoiul). Apoi se servește zeama, cu mujdei și ardei iute.