de Anda Postolache
E sezonul dovleacului şi este bine să vă folosiţi de virtuţile lui terapeutice, deoarece conţine mult betacaroten şi antioxidanţi, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon şi protide. Seminţele sale sunt bogate în ulei, protide, lecitină, rezine şi enzime cu proprietăţi antihelmintice (ajută la eliminarea paraziţilor intestinali). Printre beneficiile aduse de consumul dovleacului se numără: desfundarea vaselor de sânge, reglarea colesterolului şi stimularea activităţii rinichilor. Puteţi prepara acasă câteva feluri de sucuri şi băuturi proaspete din dovleac şi veţi obţine nu doar licori delicioase, ci şi adevărate medicamente.
Cu miere
Ingrediente: 3 pahare cu suc de dovleac, 4 linguriţe cu zeamă de lămâie, coajă rasă de lămâie - o linguriţă şi 8 linguri cu miere.
Mod de preparare: se prepară sucul de dovleac şi se repartizează în pahare. Se adaugă în mod egal zeama de lămâie şi coaja rasă, apoi se îndulceşte cu miere. Băutura se poate servi ca atare, dar e mai plăcută dacă se pune la rece înainte de a fi consumată.
Cu nuci
Ingrediente: 150 g dovleac ras, 150 g miez de nucă pisată, zahăr după gust şi 2 linguriţe cu scorţişoară bine mărunţită.
Mod de preparare: într-o crăticioară emailată se pune dovleacul şi se toarnă apă cât să-l cuprindă. Se aşază pe foc şi se lasă să fiarbă, amestecând mereu ca să nu se prindă, până se transformă într-o pastă. Din când în când se adaugă câte puţină apă, ca să nu scadă prea mult. Nuca se repartizează în pahare şi peste ea se pune, în mod egal, pasta din dovleac. Se adaugă apă fiartă şi răcită, se îndulceşte după gust şi deasupra se presară scorţişoară pisată. Băutura se serveşte caldă în ceşti sau rece în pahare.
Cu lapte
Ingrediente: 150 g dovleac ras, 3 pahare cu lapte, zahăr după gust, 50 g unt, un pachet de zahăr vanilat, 2 linguri cu stafide şi 4 linguriţe cu frişcă.
Mod de preparare: într-un vas emailat se pune untul şi se aşază pe foc. După ce s-a topit, se adaugă dovleacul ras, amestecând continuu, ca să nu se prindă de vas. Când dovleacul capătă consistenţa unei paste, se toarnă laptele fierbinte. Se adaugă zahărul şi stafidele şi apoi vasul se ia de pe foc. Această băutură se poate servi atât caldă, cât şi rece, cu frişcă.
Cu mere
Ingrediente: 1/2 pahar suc de dovleac (obţinut la storcător), 2 pahare cu suc de mere, zahăr după gust sau miere şi 4 cuburi de gheaţă.
Mod de preparare: se amestecă sucurile într-o sticlă, se îndulceşte cu miere şi se pune sticla la frigider să se răcească bine. Faceţi un brâu de zahăr tos pe paharele în care urmează să serviţi, pentru a avea design plăcut, apoi turnaţi sucul rece. Se adaugă câte un cub de gheaţă şi se serveşte imediat.
Cu lămâie
Ingrediente: 3 pahare cu suc de dovleac, 4 linguri cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, zahăr sau miere după gust, 4 cuburi de gheaţă şi 4 jumătăţi de felii de lămâie.
Mod de preparare: se amestecă ingredientele şi se pun într-o sticlă care se introduce în frigider pentru a se răci. Paharele în care se serveşte sucul se ornează cu jumătăţi de felii de lămâie şi în fiecare pahar se pune câte un cub de gheaţă.
Cu sfeclă roşie şi cătină
Ingrediente: un pahar cu suc de dovleac, un pahar cu suc de sfeclă roşie, un pahar cu suc de cătină, miere sau zahăr după gust şi 4 figuri din dovleac.
Mod de preparare: se amestecă sucurile, se îndulceşte totul după gust şi se pune lichidul într-o sticlă care se introduce în frigider. După o oră, băutura obţinută se toarnă în pahare ornate cu câte o figură sculptată în miez de dovleac (după imaginaţia fiecăruia) şi se serveşte imediat. Sucul nu este doar plăcut la gust, ci este şi vitaminizant şi mineralizant, fiind recomandat în perioadele de convalescenţă.
Preparat fiert
Ingrediente: 500 g miez de dovleac şi apă cât cuprinde.
Mod de preparare: după ce curăţaţi coaja, tăiaţi dovleacul în bucăţele şi îl puneţi la fiert într-un vas emailat. După ce constataţi că s-a înmuitat, scurgeţi apa şi o păstraţi. Dovleacul fiert se pune într-un vas şi se pasează până devine o pastă fină. Adăugaţi apoi apa în care a fiert şi amestecaţi bine. Lichidul rezultat se bea în două reprize, dimineaţa şi seara, şi este bine să faceţi o cură cu acesta, în special dacă suferiţi de afecţiuni hepatice şi ale căilor biliare, boli cardiovasculare cu edeme, probleme renale, constipaţii rebele sau retenţie de apă.