de Gabriela Niculescu
Fasolea mung este o plantă anuală din familia fabaceelor, cultivată pentru seminţele şi mugurii săi. Conţine multă vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, fier şi potasiu. Albuminele conţinute în seminţe, lipidele şi amidonul sunt foarte uşor asimilabile pentru organism. Când ne simţim slăbiţi în urma efortului fizic sau a oboselii, în general, un adaos foarte benefic la dieta noastră îl constituie lăstarii de fasole mung germinată. Aceştia îmbunătăţesc asimilarea substanţelor care ajung în organism sub forma componenţilor nutritivi.
Reţetele clasice chinezeşti recomandă înăbuşirea lor
Fasolea mung este cultivată în China de peste 3.000 de ani. Seminţele uscate intră în componenţa multor feluri de mâncare, servesc de asemenea la fabricarea macaroanelor chinezeşti - transparente. Acţiunea benefică a mugurilor este cunoscută în Asia de mii de ani. Moda de a consuma muguri a ajuns în Europa din Statele Unite ale Americii, la începutul secolului al XX-lea.
Lăstarii de fasole mung sunt un excelent adaos pentru salate, feluri de mâncare bazate pe legume şi pentru ciorbe. Reţetele clasice chinezeşti recomandă şi înăbuşirea lăstarilor cu usturoi, arpagic şi ghimbir.
Cum se prepară acasă
Dacă nu găsiţi să cumpăraţi germeni de la fasole mung, îi puteţi obţine la dumneavoastră acasă, iar pentru acest proces aveţi nevoie de următoarele: o jumătate de ceaşcă cu boabe de fasole mung, două prosoape de hârtie, o sfoară, o sită fină şi o oală cu capac. Fasolea va creşte până la aproximativ de trei ori ca volum în timpul procesului de germinare, aşa că alegeţi oala de dimensiuni potrivite:
Pasul 1. Alegeţi fasolea, pentru a nu scăpa pietricele mici sau alte impurităţi;
Pasul 2. Puneţi fasolea în sită şi clătiţi-o bine;
Pasul 3. Înmuiaţi boabele în apă caldă pentru 8-10 ore, apoi le scurgeţi bine;
Pasul 4. Puneţi fasolea scursă bine între două prosoape de hârtie;
Pasul 5. Ridicaţi marginile prosoapelor şi le faceţi nod cu sfoara;
Pasul 6. Puneţi fasolea în oală şi o acoperiţi cu un capac;
Pasul 7. Puneţi oala într-un loc cald la întuneric pentru 24 de ore;
Pasul 8. Verificaţi după 24 de ore. Dacă doriţi ca germenii să crească mai lungi, puneţi din nou fasolea în sită şi o clătiţi uşor, apoi repetaţi paşii de la 4 la 7.
Germinarea se poate face şi cu un borcan care are capac cu filet. Se dau câteva găuri în capac cu un piron şi fasolea se umezeşte şi se scurge zilnic, după care se scurge şi se acoperă de fiecare dată borcanul cu un prosop.
Mâncare indiană
Ingrediente: 1 castronel cu germeni de fasole mung, o ceapă, 2 roşii, sare, câte 1/2 de linguriţă cu următoarele condimente: turmeric, boia iute (curry), chimen, boabe muştar, boabe coriandru şi coriandru verde pentru ornat.
Mod de preparare: se folosesc boabe germinate o săptămână. Ceapa tocată se pune la călit în puţină apă şi când s-a înmuiat adăugaţi condimentele. Amestecaţi bine, şi după unul-două minute adăugaţi germenii şi lăsaţi acoperit şase-şapte minute, timp în care daţi roşiile pe răzătoare ca să le faceţi pastă. Când s-au înmuiat şi germenii, adăugaţi roşiile şi lăsaţi un minut, apoi opriţi focul. Dacă vreţi mâncarea mai „uscată” folosiţi doar o roşie şi opriţi focul abia când a scăzut tot sosul. Ornaţi cu frunze de coriandru sau coriandru germinat. Puteţi servi cu o lingură cu iaurt de soia şi lipie în loc de pâine.
Salată cu germeni şi leurdă
Ingrediente: 1 morcov, 1/2 ţelină, 1 ardei capia roşu, 1 legătură de leurdă, germeni de fasole mung, germeni de broccoli, germeni de lucernă, 1/2 salată verde, 100 ml ulei de măsline, sare de mare după gust, 1 lămâie şi 2 căţei de usturoi.
Mod de preparare: se mărunţesc rădăcinoasele împreună cu ardeiul, se taie mărunt salata şi leurda, se adaugă zeama de lămâie şi se amestecă totul cu germenii dinainte pregătiţi.
Timpul de preparare este sub 30 de minute, iar ingredientele sunt pentru trei porţii.
Legume în cinci culori
Ingrediente: 2 morcovi, 3-4 castraveţi, 1/2 ţelină, 3-4 ardei graşi, 1 castronel cu ciuperci urechi de lemn, 1 mână cu germeni de fasole mung, 6 linguri cu sos de soia, 2 linguriţe cu mix de cinci condimente (amestec chinezesc din anason, seminţe de fenicul, piper sichuan, scorţişoară şi cuişoare, gata preparat, ce se găseşte la magazinele cu produse asiatice), 3 linguri cu oţet de mere şi 1 linguriţă cu chili, opţional, dacă doriţi să fie mai iute.
Mod de preparare: se taie morcovii, castraveţii, ţelina şi ardeii graşi în felii subţiri, apoi se taie şi ciupercile şi se combină cu germenii de fasole mung. Apoi se adaugă şi celelalte condimente şi se amestecă bine. Ingredientele sunt suficiente pentru trei porţii, iar timpul de preparare este de 15-20 de minute.
- În prezent, cei mai mari producători şi consumatori de muguri sunt China, India şi Statele Unite ale Americii.
- „Seminţele vii“ sunt folosite şi ca ingredient al unui antidot pentru diferite otrăvuri.
- Mugurii de fasole mung se folosesc şi în medicina chinezească, fiind adăugaţi în amestecurile de plante medicinale ce tratează hipertensiunea.