Main menu

header

820 2 3Romanța este genul muzical care unește sufletele și le poartă pe aripile poeziei, punând accentul pe trăire și pe emoție. N-are scopul de a impresiona cu orice preț, ci doar acela de a pune în valoare cuvântul, ca într-o continuă duminică a senzațiilor. Eronat spun unii că e plictisitoare sau că nu e actuală! Dimpotrivă! Este un gen complex, pe care-l simt cei care trăiesc la intensitate maximă. Ne definește ca popor și are o istorie plină de însemnătate, de minuni și de lucruri interesante, care au făcut-o să răzbată peste ani, reușind și azi să intrige și să aibă numeroși admiratori.

Dar dincolo de frumusețea acestui gen, pe care sunt fericit că-l pot cânta și eu, vreau să vă povestesc despre doi oameni fenomenali, adevărate energii, care nu obosesc niciodată, care au învățat în ani să dăruiască din ce sunt ei, din ce îi conturează și descrie, și altora, cu dragoste, fără a aștepta ceva în schimb. Ei sunt cei mai importanți promotori ai romanței, în cetatea Târgoviștei, locul în care, de peste 50 de ani, are loc celebrul festival Crizantema de Aur. Este vorba despre Alina Mavrodin Vasiliu și soțul acesteia, Teodor Vasiliu. Ambii sunt adevărate „enciclopedii“, sunt forțe care ard și oameni care nu știu ce înseamnă să-ți irosești timpul. Și nu au făcut-o niciodată în viața lor.

Chiar sunt un exemplu demn de urmat, pentru tot ce au clădit, pentru performanțele de peste ani, pentru familia minunată, pentru căsnicia durabilă, care ține de peste 30 de ani. Îi iubesc pentru că au o viteză în a trăi, în a se implica, în a construi, indiferent de problemele pe care le-au întâmpinat pe parcurs. Ambii sunt jurnaliști excepționali, clădind un întreg sistem, din anii ’90 până azi, în Dâmbovița, cu ziar, radio, televiziune, editură, distribuție și multe altele. Chiar dacă anii le-au oferit tot felul de lecții, nu se lasă nici azi. Alina cântă cu o dăruire nemaiîntâlnită și, alături de Teodor, duc împreună romanța mai departe, dar luptă și pentru păstrarea unui spirit viu, a unei atitudini care le împlinește viața. Mare bucurie am avut zilele trecute să ajung la Muzeul „Casa Romanței“ din Târgoviște, realizat în totalitate de ei, un templu al muzicii înalte, o colecție întreagă de stări, amintiri, istorie și frumusețe, strânse la un loc, în jurul unei singure minuni - romanța!

Cu siguranță, romanța este un gen muzical identitar pentru noi, este un strigăt, o îngemănare a poeziei cu muzica! Și e tare bine că merge mai departe, că reușește, măcar puțin, să apropie generații și să sădească un spirit al frumosului în rândul celor care înțeleg că avem nevoie de valori pentru a merge mai departe! Minunate lucruri fac și au făcut acolo Alina și Teodor, alături de fiul lor, luptând, promovând și încercând să păstreze dragostea pentru această măreață creație! Ei sunt motorul, sufletul și stâlpul cetății, realizând, cu devotament, și Festivalul „Crizantema de Aur”. Și da, într-o lume pe repede înainte, într-un haos al sunetelor, la Târgoviște, romanța merge mai departe și ne unește! Sunt onorat că mă regăsesc în acest muzeu special!

Cred din suflet că dacă ar exista mai mulți oameni în țara aceasta precum Alina și Teodor, intelectuali rasați, puternic ancorați în realitate, dar, totuși, cu dorințe arzătoare, pentru care se zbat, vrând uneori să mute și munții, totul ar avea o altă formă. Alina Mavrodin și Teodor Vasiliu sunt o singură entitate, o echipă peste care timpul a așezat complicitate, cunoaștere, forță și dorință de a face lucruri bune, la cel mai înalt nivel, fără a face compromisuri de vreun fel!

În final, v-aș recomanda tuturor să mergeți la Târgoviște și să vizitați acest frumos omagiu adus unei istorii spectaculoase, de atâția și atâția ani - MUZEUL „CASA ROMANȚEI“! Și desigur, ascultați, cunoașteți și iubiți romanța, pentru istoria ei, pentru poezie, pentru sentimente și pentru faptul că, indiferent de timp, spațiu, clasă socială, ea ne unește!