Vă amintiţi, cu siguranţă, fraza „Vedi Napoli e poi Muori”. Am văzut Napoli şi am constatat că nu mori după aceea, ci este vorba despre o altă localitate, şi anume Muori. Eu aş spune acum Vedi Napoli şi apoi imediat pleacă spre Capri. O insulă de doar 10 kilometri pătraţi, într-o formă de trei straturi ca trei cornişe desenate perfect, şi 14.000 de locuitori. Este plină de vegetaţie tipic mediteraneană, iar denumirea vine de la capră. Locuită iniţial de greci, crescători de oi, insula stârneşte invidia romanilor, care îi vor supune la un moment dat şi va deveni teritoriu roman. Frumuseţea locului este demnă de invidiat, şi de aceea va deveni un spaţiu exclusiv, unde împăratul Tiberius îşi stabileşte locuinţa şi îşi impune legile. Se spune că de pe stâncile înalte Tiberius îşi arunca în mare nevestele intrate în dizgraţie şi presupuşii duşmani.
De istoria insulei se leagă de-a lungul vremii personaje celebre: Axel Munte, doctor şi scriitor suedez, a cărui reşedinţă a rămas ca un monument de frumuseţe acoperit de flori, Maxim Gorki, Vladimir Lenin, industriaşul Alfred Krupp, a cărui vilă albă strălucitoare tronează pe una dintre cornişe, Turgheniev, dramaturg rus, şi Sophia Loren, care stăpâneşte o superbă vilă albă chiar la buza mării.
Dar n-ai văzut cu adevărat Capri dacă nu iei vaporaşul ca să priveşti de pe mare această aşezare al cărei mal abrupt este brodat cu grote care mai de care mai interesante, precum grota albastră sau grota verde, unde apa mării colorează fundul acestora în culori minunate. În cursa cu vaporaşul întâlneşti trei stânci uriaşe, unde, trecând printr-o poartă ciudată numită „Poarta Iubirii”, trebuie să te săruţi ca iubirea să fie pe veci.
Capri este, după cum vă spuneam, o insulă ce a păstrat în timp nenumărate specii de flori şi animale. Casele sunt acoperite de mii de liane de glicină cu uriaşi struguri de flori mov. Tot aici, datorită florilor de soiuri multiple, sunt mici făbricuţe de parfumuri ce te îmbie la fiecare colţ, iar pe străzile înguste sunt zeci de buticuri ce expun obiecte ceramice de o frumuseţe fără margini. Oriunde te-ai aşeza, privind în jur vezi Raiul. E un colţ de lume dumnezeiesc. Merită să faceţi efortul de a trece cândva pe aici. Deci nu rataţi Capri cu a sa Marina Grande, Ana Capri şi, bineînţeles, Casa de la San Michele, un cuib de pace.