Probabil ştiţi că săptămâna trecută s-a desfăşurat la Sibiu ediţia a XX-a, jubiliară, a Festivalului de Teatru de la Sibiu (foto 1) - al treilea din lume după Avignon şi Edinburgh. Început timid, dar cu mare pasiune, astăzi este cotat ca un festival de mare anvergură la care au participat 70 de ţări cu 150 de companii de teatru şi 300 de spectacole. La această dată se sărbătoresc şi 20 de ani de la intrarea României în Organizaţia Internaţională a Francofoniei, a cărei preşedinţie o deţine Franţa. Invitat a fost domnul George Banu (foto 2), eseist, profesor la Sorbona din Paris şi cel mai prolific scriitor în domeniul teatral.
În aceste zile, atmosfera oraşului a fost fantastică. S-a creat o zonă strict pietonală între Piaţa Mică şi Piaţa Mare, ce a dat prilejul unor manifestări fascinante, în aer liber: marşul picioroangelor, fanfara regală din Belgia, fanfara din Cosmeşti, aruncători de steaguri din Italia, cimpoieri scoţieni şi zburători prin aer, denumiţi şi „Inimi de îngeri”, din Belgia. O desfăşurare senzaţională de costume şi performanţe acrobatice.
Tot oraşul a fost în sărbătoare şi au participat la toate acestea sute de mii de oameni. Au avut loc, de asemenea, două concerte excepţionale, cu formaţia Vunk şi cu inegalabila şi neobosita Loredana Groza.
S-au prezentat în cadrul festivalului spectacole teatrale de excepţie. „Faust” al lui Purcărete (foto 3), realizat cu artişti ai Teatrului Radu Stanca din Sibiu, „Divina comedie” cu o trupă din Lituania, „Ubu rege” - Franţa, „Pescăruşul” cu trupa Teatrului din Timişoara şi „Un tramvai numit Popescu”, tot al Teatrului din Sibiu. S-au făcut lansări de carte şi au fost expoziţii de pictură.
Noi, Teatrul Constantin Tănase, cu întreaga trupă de balet şi cei mai buni actori, am încheiat festivalul şi, spre fericirea noastră, succesul a fost fulminant. Publicul a fost inteligent, entuziast aş zice, aceasta datorându-se tradiţiei teatrale a oraşului, continuată de succesele festivalului internaţional de aici, iniţiat şi condus de Ion Constantin Chiriac (foto 4). O notă de respect şi admiraţie pentru primarul oraşului Sibiu, Klaus Johannis, care a patronat cu generozitate această manifestare culturală de anvergură. Asemenea momente fac oamenii mai fericiţi, trezesc speranţa într-un viitor mai frumos şi dau puterea de a trece peste grijile de azi.