Main menu

header

923 24 1de Georgiana Mihalcea

Afecțiunea degenerativă a articulațiilor, numită în termeni de specialitate osteoartrită, poate apărea chiar și după ce câinele împlinește vârsta de un an. Simptomele sunt multe și destul de neplăcute pentru animalul nostru de com- panie, dar există numeroase tratamente care să le amelioreze. Medicul veterinar Elena Bonea (medalion), de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro), ne-a oferită toate informațiile necesare despre această boală destul de comună.

„Apare, în general, la câinii în vârstă, de peste 7 ani”

- Ce este osteoartrita?

- Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită la câini și este o afecțiune degenerativă a articulațiilor ce duce la o deteriorare permanentă a cartilajului care asigură amortizarea articulațiilor și astfel funcționarea lor normală. Se estimează că această afecțiune dureroasă afectează aproximativ un sfert din toți câinii de-a lungul vieții lor.

- După ce vârstă poate apărea această afecțiune?

- Această afecțiune a articulațiilor apare în general la câinii în vârstă, de peste 7 ani (peste 70% dintre aceştia suferă de această boală). Însă, e bine de ştiut că primele modificări articulare la câini apar după vârsta de 1 an şi sunt afectate, fără excepţie, toate rasele, nedovedindu-se că ar avea vreo legătură cu sexul acestora. Sunt predispuşi la osteoartrită câinii bătrâni, cei din rase de talie mare și gigant, câinii atletici şi rasele de muncă.

„Au o stare de neliniște sau de agitație”

923 24 2- Medicii veterinari pot trata cauza sau simptomele în acest caz?

- Nu există la ora actuală un remediu sau un tratament curativ pentru această afecțiune, dar simptomele pot fi adesea gestionate cu succes cu diferite medicamente și suplimente, pentru a ajuta câinele să se bucure de o cât mai bună calitate a vieții, pe măsură ce continuă să îmbătrânească având osteoartrită.

- Care sunt principalele simptome?

- Sunt câteva semne, simptome, care ne arată că un câine ar putea suferi de osteoartrită: durere, neliniște și șchiopătare la mers, articulații umflate. Putem remarca, de asemenea, refuzul câinelui de a sări, de a urca sau de a coborî scările sau de a alerga, precum și reticența de a se ridica. Câinele afectat de această boală are o stare de neliniște sau de agitație, semn că nu se simte confortabil. Este vizibilă lipsa entuziasmului pentru plimbări sau joacă, câinele prezintă iritabilitate sau chiar agresivitate la atingerea articulațiilor sau când este forțat să se deplaseze ori să se ridice. Prietenul nostru blănos scoate zgomote de crepitaţie la mobilizarea articulară sau reducerea mobilităţii articulare, iar câteodată este posibil să observăm că își linge articulațiile.

„Excesul de greutate poate pune un stres inutil asupra articulațiilor”

- Care e primul semnal de alarmă?

- În general, când câinele începe să șchiopăteze este un prim semn clinic, care se va accentua mai ales în anotimpurile reci şi la schimbările meteorologice.

- Ce cauze favorizează apariția acestei boli?

- Cauzele mai frecvente ale apariției osteoartritei sunt stresul accentuat şi repetitiv asupra unor articulaţii sănătoase, diferite luxații sau traumatisme, stresul normal asupra unor articulaţii afectate, deformații congenitale scheletice, precum displazia coxo-femurală sau cea a cotului.

- Excesul de greutate are vreo influență?

- Obezitatea și supraponderalitatea sunt, de asemenea, asociate cu osteoartrita. Excesul de greutate poate pune un stres inutil asupra articulațiilor câinelui, ducând la durere și probleme degenerative ale articulațiilor în timp, de aceea vă recomand să aveți mare grijă cu acest aspect.

„Tratamentul medicamentos este pentru toată viața”

- Sunt anumite rase mai predispuse decât altele?

- Sunt rase care sunt predispuse la îngrășare, ca Labradorul Retriever, dar și orice câine, indiferent de rasă, după operația de sterilizare/castrare. De aceea trebuie să acordăm un plus de atenție în ceea ce privește greutatea animalului.

- Ce tratamente recomandați de obicei în cazul osteoartritei?

- Tratamentul vizează combaterea durerii, reducerea inflamației și redobândirea mobilității articulare. Fiind o afecţiune degenerativă cu evoluţie continuă, osteoartrita nu se poate vindeca complet, dar, dacă se respectă medicaţia prescrisă, se îmbunătăţeşte semnificativ viaţa animalului de companie. De aceea, un diagnostic pus din timp şi instituirea terapiei sunt elementele esenţiale în conduita terapeutică a osteoartritei.

- Cât timp durează tratamentul medicamentos?

- Medicaţia trebuie prescrisă doar de medicul veterinar şi adaptată fiecărui caz în parte. Tratamentul, în general, este de lungă durată, toată viața câinelui, iar alături de analgezice şi antiinflamatoare sunt recomandate ședințe de fizioterapie. Suplimentele care conţin glucozamină şi condroitină, acizi grași precum Omega 3 asigură oprirea degradării cartilajelor și per- mite o mai bună funcţionare a articulaţiilor. Nu uitați de gestionarea greutății câinelui, va fi, de asemenea, un element-cheie în managementul terapiei.

„Sunt recomandate ședințe de fizioterapie, care ajută la ameliorarea durerii”

- Există și metode alternative de ameliorare a simptomelor?

- O disciplină recentă a medicinei veterinare la noi în țară o reprezintă „reabilitarea fizică”, care este denumirea fizioterapiei pentru câini și poate include o serie de tratamente concepute pentru a ajuta la reducerea durerii, întărind și îmbunătățind în același timp tonusul muscular, menținând gama de mișcare și lucrând pentru a îmbunătăți rezistența generală.

- Cum e fizioterapia pentru câini?

- Fizioterapia pentru câinii cu osteoartrită poate include unul sau mai multe dintre următoarele tratamente: exerciții terapeutice, ultrasunete terapeutice, terapie cu laser la rece, terapie regenerativă, stimulare electrică neuromusculară, terapie subacvatică cu banda de alergare sau în piscină și masaj, combinate desigur cu tratamentele convenționale de mai sus.

Reabilitarea fizică este denumirea fizioterapiei pentru prietenii cu patru lăbuţe şi ajută la reducerea durerii şi îmbunătăţirea tonusului muscular

„Anticorpii monoclonali, cel mai revoluţionar şi spectaculos tratament“

- Există vreun remediu de ultimă generație?

- Chiar voiam să amintesc de cel mai revoluționar și spectaculos tratament, din punctul meu de vedere, din ultimii ani, disponibil la ora actuală și în România, și anume anticorpii monoclonali din produsul Librela injectabil. Fiind primul medicament veterinar de acest fel, conține bedinvetmab, un anticorp monoclonal care se leagă de factorul de creștere a nervilor, un jucător-cheie în durerea osteoartritei.

- Cum funcționează anticorpii?

- Anticorpii monoclonali funcționează ca niște anticorpi naturali, cu implicarea minimă a ficatului sau rinichilor în metabolismul și eliminarea acestora din organism, cu un impact gastrointestinal minim, cum nu se întâmplă în cazul analgezicelor clasice. Prețul nu este mic, dar după o injecție de Librela, câinii cu osteoartrită prezintă o mobilitate crescută cu scăderea semnificativă a durerii, fără efecte secundare, și se comportă ca niște „tinerei”, după afirmațiile unora dintre proprietarii pacienților mei cu osteoartrită.