Main menu

header

926 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Substanțele chimice utilizate pe scară largă cunoscute sub numele de „chimicale pentru totdeauna”, care nu se degradează și rămân definitiv în mediu, au ajuns să contamineze sute de specii de animale sălbatice din întreaga lume și au, implicit, efecte catastrofale pentru oameni și viața pe Terra.

Răspândire globală

Compușii sintetici PFAS (prescurtarea substanțelor per- și polifluoroalchil) sunt cunoscuți în mod obișnuit ca „substanțe chimice pentru totdeauna”, deoarece nu se descompun în timp și, astfel, pot rămâne permanent în aer, sol, apă și în organismele vii. Aceste substanțe chimice au fost utilizate pe scară largă încă din anii 1940 în producția industrială, pentru a face o gamă largă de produse, de la vase antiaderente și substanțe de curățare, spume și țesături rezistente la pete și la apă. Peste 330 de specii de animale sălbatice din întreaga lume sunt contaminate cu PFAS, potrivit unei noi analize lansate de grupul Environmental Working Group. Specialiștii au identificat urme de substanțe chimice sintetice la animale de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Legătură cu boli grave

Analiza asupra animalelor se adaugă cercetărilor riguroase privind impactul negativ al poluării cu PFAS asupra sănătății umane și arată efectele de amploare asupra ecosistemelor. „Probabil oriunde în lume se testează prezența acestor compuși, vor fi găsiți. Pentru noi, asta a fost cel mai șocant”, susține cercetătorul David Andrews. În timp ce la oameni expunerea la PFAS a fost asociată cu boli tiroidiene, colesterol crescut, infertilitate, greutate scăzută la naștere, suprimarea sistemului imunitar și un risc crescut de anumite tipuri de cancer, inclusiv de rinichi și de ficat, tot mai multe studii pe animale relevă efecte nocive similare asupra sănătății necuvântătoarelor planetei. Și oamenii, și animalele pot intra în contact cu compușii PFAS prin consumul de apă contaminată, de alimente cultivate în apropierea locului de producere a substanțelor chimice sau prin contact direct cu materialele care le conțin, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

„Pentru speciile care sunt deja expuse riscului de dispariție din cauza pierderii habitatului sau a degradării ecosistemelor, contaminarea cu PFAS este o vulnerabiltate suplimentară“ Tasha Stoiber, Environmental Working Group

De la mamifere mari la peşti

Implicațiile prezenței PFAS la animale ar putea fi teribile, atrag atenția experții. Analiza a descoperit peste 120 de compuși PFAS la animale, inclusiv la unele specii care sunt deja amenințate cu dispariția sau aproape de extincție. Exemplarele afectate includ mamifere mari, cum ar fi urșii polari și tigrii, precum și reptile, păsări, mamifere mici, broaște și multe tipuri diferite de pești. „Sănătatea umană și cea animală sunt legate. Ceea ce îi afectează pe oameni va afecta și animalele, și invers”, punctează expertul Tasha Stoiber. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că, deși analiza a arătat o contaminare pe scară largă în întreaga lume, rezultatele sunt doar o estimare minimă, întrucât au fost efectuate mai puține studii și teste în America de Sud și Africa, precum și în cazul unor specii rare, amenințate cu dispariția.