de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Creaturi superbe, care au însoțit omenirea aproape pe tot parcursul istoriei, caii continuă să surprindă cercetătorii cu abilități și calități care confirmă locul foarte special pe care îl au aceste animale în lumea oamenilor.
Semnale vizuale subtile
Cercetătorii de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie, au supus 30 de cai la o serie de teste care au implicat o recompensă alimentară, pentru a determina gradul în care aceste animale se exprimă prin expresii faciale. Așa s-a descoperit că atunci când sunt frustrate sau dezamăgite, frumoasele creaturi clipeau mai mult, își ridicau nările, scoteau limba și își mișcau maxilarul într-un fel care dădea clar de înțeles că nu au primit ce așteptau. „Caii sunt capabili să comunice cu alți cai cu semnale vizuale subtile, care joacă un rol foarte important în interiorul grupului lor. Am descoperit că se folosesc de aceleași mijloace pentru a transmite semnale și oamenilor”, explică specialistul Claire Ricchi-Bonot.
Întărirea siguranței călăreților
O mai bună recunoaștere și înțelegere a emoțiilor cailor datorită expresiilor lor faciale poate duce la o îmbunătățire a managementului acestor animale, eliminându-se cât mai multe dintre situațiile care le pot genera emoții negative. Echipa de specialiști speră că această cercetare vine să completeze tabloul general al acestei abordări și le va facilita călăreților să aibă grijă mai bine de sănătatea mintală a animalelor lor. „A putea interpreta expresiile faciale ale cailor ar permite evitarea situației care poate compromite siguranța călărețului - de exemplu, recunoașterea faptului că animalului îi este frică de ceva”, detaliază Ricchi-Bonot.
Memorie și apetență pentru muzica clasică
Domesticiți cu mii de ani în urmă, caii continuă să releve calități de excepție. Animale inteligente și devotate, care au luat parte inclusiv la primele Jocuri Olimpice din istorie, caii au confirmat, de-a lungul timpului și pe parcursul experimentelor moderne, o remarcabilă memorie pe termen lung. De asemenea, superbele animale iubesc muzica - în special cea clasică, un anume tip de meloterapie funcționând și în cazul lor, ca în al multor oameni. Potrivit specialiștilor, un cal agitat poate fi calmat cu ajutorul muzicii clasice. De asemenea, caii pot fi învățați nenumărate „trucuri”, asemenea câinilor.
Potrivit rezultatelor unui studiu recent, antrenarea cailor poate duce până la un tip de comunicare avansată, în care animalele le pot transmite oamenilor inclusiv dacă le este frig, prin atingerea simbolului unei pături pe o tablă