de Daniela Purgaru
Dacă aţi crezut că omul se comportă ciudat când vine vorba despre sex, ei bine, mai gândiţi-vă. Iată câteva exemple de ritualuri bizare din lumea animalelor.
Albinele
Ciclul reproductiv al albinelor este fascinant şi complex. Regina este crescută în cămăruţa sa din stup şi primeşte numai hrană deosebită de la albinele lucrătoare pentru a ajunge la maturitate sexuală cât mai repede. Dacă regina supravieţuieşte atacurilor rivalelor, ea părăseşte stupul pentru zborul nupţial şi după ea urmează un alai de aproximativ 20 de bondari (din sute de „candidaţi”). Dar să nu credeţi că masculii sunt norocoşi. În timpul împerecherii, organele lor reproductive explodează! Chiar dacă pare ciudat, aceasta are un scop: rămăşiţele acţionează ca un dop în interiorul reginei.
Maimuţele Bonobo
Numite şi cimpanzeii pigmei sau „hippie”, maimuţele Bonobo au un stil ciudat de viaţă. În timp ce alte specii se bat şi chiar se omoară pentru a câştiga un loc în jocul nupţial, membrii acesteia fac sex. De fapt, întreaga lor societate se bazează pe sex. Se salută, îşi rezolvă disputele şi plătesc pentru mâncarea primită prin sex.
Viermii laţi
Pentru speciile de viermi laţi, sexul este mai degrabă război decât dragoste. Ei sunt hermafrodiţi, iar organul masculin are două „pumnale” cu care se înmulţeşte, dar şi cu care vânează. În timpul împerecherii, doi viermi laţi se bat pentru a se „înjunghia”. Cel care pierde absoarbe lichidul seminal prin piele şi apoi va deveni „mămică”.
Fregatele
Aceste păsări deosebite au şi ele un ritual ciudat. Masculul, ce posedă un sac în loc de guşă, de culoare roşu-aprins, îşi umflă printr-un efort considerabil, timp de aproximativ 20 de minute, această podoabă. Apoi începe să cheme femelele pentru împerechere. După ce femela îl va alege pe cel cu guşa cea mai frumoasă, masculul îşi începe ritualul, nu înainte însă de a acoperi cu vârful aripilor, cu multă blândeţe, ochii ei, astfel încât să nu fie distrasă de prezenţa unui mascul cu o podoabă şi mai frumoasă.
Hienele
În familia hienelor, femelele poartă „pantaloni”! Ele sunt mai mari, mai puternice decât masculii şi chiar mai agresive. Ba chiar au „biluţe” şi un pseudopenis!
Delfinii
Delfinii masculi au penisuri retractabile, pe care le pot folosi nu numai pentru împerechere, ci şi pentru a simţi diverse obiecte. Un lucru mai puţin cunoscut despre aceste animale marine este că masculii au un apetit sexual ieşit din comun, ei forţând de multe ori femelele să facă sex, „sărind” chiar şi pe alte vieţuitoare. Totuşi, nu sunt „armăsari”, pentru că ejacularea are loc în 10-12 secunde.
Peştii-clovn
Peştii-clovni îşi pot schimba sexul. Acest lucru se întâmplă deoarece ei trăiesc într-o ierarhie bine stabilită, formată din femele, masculi şi masculi ce nu se împerechează, iar când o femelă moare, unul dintre masculi îşi schimbă sexul. Apoi cel mai mare dintre masculii ce nu aveau drept de înmulţire devine şeful.
Ţestoasele de Galapagos
După ce aşteaptă nici mai mult, nici mai puţin decât 40 de ani până să ajungă la maturitatea sexuală, masculii se înalţă pe picioarele din spate. Cel mai înalt va câştiga femela din apropiere, iar cei care pierd, din frustrare, îşi pot „viola” partenerii de acelaşi sex sau chiar... pietre.
Porcii spinoşi
Femelele de porci spinoşi sunt interesate de sex numai o dată pe an. În timpul ritualului de împerechere, masculul se ridică pe picioarele din spate şi aruncă un jet de urină de la circa doi metri distanţă direct în parteneră. Dacă aceasta se scutură şi mârâie înseamnă că nu este pregătită. Dacă însă se întoarce cu spatele către el, într-o anumită poziţie, pentru a evita ţepii, înseamnă că vrea. Şi nu numai că vrea, dar îl va poseda pe mascul până când îl va epuiza complet. Dacă oboseşte prea repede, acesta va fi părăsit pentru un altul.
Melcii
Deşi sunt hermafrodiţi, melcii nu se fertilizează singuri. Înainte de a se împerechea (organele lor genitale sunt situate pe gât!), ei aruncă „săgeţi” de calciu unul spre altul. Până de curând, cercetătorii credeau că sunt un fel de cadouri, însă se pare că scopul este altul. Prin acestea, cei doi parteneri se asigură că mai mult lichid seminal poate fi stocat în uter.
Puricii roşii de catifea
Masculul depune sperma pe rămurele şi trunchiuri de copaci, într-o zonă numită „grădina dragostei” şi apoi lasă o dâră către locul respectiv. Dacă o femelă este interesată, ia urma şi se va aşeza în grădină. În cazul în care un alt mascul descoperă „ansamblul”, el îşi va aşterne un nou strat de lichid seminal.
Răţoii argentinieni
Deşi poate părea greu de crezut, acest răţoi care măsoară doar 43 cm, are un penis ce poate ajunge la aceeaşi dimensiune. Practic, acesta funcţionează ca un lasou, „prinzând” femelele chiar şi în zbor.
Pinguinii imperiali
Deşi aceste păsări au un partener de viaţă, cei doi nu se văd decât o dată pe an după ce călătoresc circa 112 km pentru a ajunge la locul de împerechere. Odată sosiţi acolo, fiecare mascul îşi cheamă „soaţa”. După un frumos ritual, ce implică şi nişte „vocalize”, masculul transferă sperma din cloaca sa în cea a femelei. După ce oul este depus, femela îl transferă cu foarte mare grijă masculului, ce îl ascunde deasupra picioarelor şi îl înveleşte cu un pliu de piele plin cu grăsime. Imediat, femela se duce în apă, lăsându-l pe mascul timp de două luni pe ţărm, fără posibilitatea de a-şi procura hrană. Nu de puţine ori pot fi zăriţi zeci de masculi înghesuiţi unul în altul pentru a-şi ţine de cald, cu puii pe picioare până la întoarcerea femelelor.
Gorilele
Chiar dacă sunt cele mai mari primate, masculii de gorile au un penis de doar patru centimetri. Avantajul este însă că la 30 de femele revin cinci masculi, aşa că, fie că le place sau nu, acestea n-au de unde alege.
Girafele
Împerecherea este un calvar pentru aceste animale gigantice. De aceea, atunci când un mascul este interesat de o femelă nu sare pur şi simplu la „atac”, ci se asigură foarte bine că efortul va merita. El o împunge pe femelă cu botul până când aceasta urinează. Ia o gură de urină pentru a afla dacă femela este în perioada fertilă. Abia după aceea începe să o curteze.