de Dana Purgaru
Una dintre problemele des întâlnite la câini în ultima perioadă este tusea de canisă sau traheobronșita infecțioasă. Potrivit dr. Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară și șef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, aceasta este o boală contagioasă, ce se transmite foarte ușor de la câine la câine și poate avea atât forme ușoare, cât și forme grave.
Provocată de agenți virali
Deși e mai frecventă iarna, tusea de canisă poate apărea în orice anotimp, fiind des întâlnită în comunități de câini, cum ar fi adăposturi, canise, pensiuni sau locuri comune de joacă. Aceasta se manifestă prin inflamarea tractului respirator superior, inclusiv a laringelui, a traheei și a bronhiilor, iar câinele tușește. „Este catalogată drept sindrom, deoarece este cauzată de unul sau mai mulți agenți virali sau/și o bacterie numită Bordetella bronchiseptica”, ne-a spus medicul veterinar.
Este foarte contagioasă
Tusea de canisă este foarte contagioasă și se transmite direct de la un câine la altul, prin contaminarea castroanelor de mâncare sau a locurilor de dormit sau, indirect, prin secrețiile nazale sau orale provenind de la animale bolnave. „Are o perioadă de incubație relativ scurtă, adică începe să se manifeste între patru și opt zile după contact. În cele mai multe cazuri, câinele pare sănătos, dar are o tuse persistentă. Inițial, tusea este umedă și productivă, apoi devine seacă și aspră și, de obicei, stăpânii responsabili aleg în acest moment să viziteze, pentru consultație, medicul veterinar”, a explicat specialistul.
Există vaccin
Chiar dacă boala dispare de la sine în câteva săptămâni, este bine ca stăpânii să își ducă animalele cu probleme cât mai devreme la consultație, pentru că în special în cazul câinilor foarte tineri sau bătrâni tusea se poate croniciza și se poate ajunge chiar și la pneumonie.
Prevenirea și chiar diminuarea efectelor bolii pot fi realizate prin imunizare. „Vaccinarea nu este dureroasă, ci presupune doar instilarea în ambele nări a unui preparat biologic, ușor de găsit la medicul veterinar specialist”, ne-a spus dr. Lescai.
ATENŢIE! În cazuri izolate, pe fond imunitar foarte slab, această „gripă a câinelui” poate fi transmisă și la sau de la om.