Deşi ideea de alergie se asociază cu dezmorţirea naturii primăvara, iarna are şi ea capriciile ei faţă de cei mici. Dacă bebeluşul are obrajii roşii atunci când îl scoateţi afară la frig, nu înseamnă neapărat că plesneşte de sănătate.
Nu uitaţi de cremele pentru copiii cu piele sensibilă
Este posibil să fie alergic la frig, ceea ce înseamnă că pielea i se înroşeşte şi i se usucă mai repede decât ar fi normal. Un copil cu astfel de probleme trebuie să primească o îngrijire mai specială, mai ales atunci când este frig afară. În sezonul rece este bine să aplicaţi micuţului, mai ales pe mâini şi pe faţă, loţiuni grase, concepute special pentru copiii cu piele sensibilă. Problemele pot persista până spre pubertate, fiindcă pielea celor atopici (alergici) este lipsită de apărare. Pe de altă parte, faptul că pe vreme rece micuţii stau mai mult timp în spaţii închise, unde nu pătrund soarele şi aerul proaspăt, favorizează dezvoltarea reacţiilor alergice.
Aceste alergii sunt neglijate, ele fiind confundate cu infecţiile respiratorii. În spaţiile închise, unde funcţionează calorifere, creşte emanaţia de substanţe toxice ce provin din mobila lăcuită, din covoare sau mochete. Şi astfel de cauze pot declanşa reacţii alergice, ce se manifestă asemănător cu cele care apar primăvara.
Aerisiţi frecvent camerele
Dacă aveţi copilul sensibil la astfel de factori alergeni, atunci trebuie să luaţi anumite măsuri care să prevină declanşarea acestor reacţii alergice. În primul rând renunţaţi la covoare pe timpul iernii şi aerisiţi frecvent încăperea în care stă copilul. Dacă este posibil scăpaţi din casă de „colectorii” de praf, cum ar fi draperiile grele şi lungi sau animalele de pluş. Folosiţi cuverturi antialergenice pentru a acoperi salteaua sau pernele. De asemenea, spălaţi cearşafurile şi animalele de pluş din încăpere la fiecare 7-14 zile în apă fierbinte. În cazul în care alergia s-a declanşat consultaţi un specialist alergolog, care poate recomanda un tratament medicamentos, respectiv antihistaminice sau sprayuri care să ajute la diminuarea simptomelor.
Veronica Zărescu