Main menu

header

     Apendicita este inflamaţia unui săculeţ ataşat intestinului, numit apendice. Acesta nu îndeplineşte nicio funcţie în procesul de digestie. De inflamaţia apendicelui pot fi acuzaţi nu numai germenii intestinali, dar şi stafilococul, streptococul sau pneumococul. Iar printre factorii ce înlesnesc inflamarea apendicelui se numără tulburările de digestie, in­flamaţia amigdalelor (roşu în gât), bolile copilăriei (pojarul, scarlatina, varicela, oreionul etc.) sau parazitozele intestinale.

Dureri în partea dreaptă inferioară a abdomenului
     În primul rând, micuţul se va plânge că are dureri în partea dreaptă inferioară a abdomenului. Iradierea poate ajunge până în coşul pieptului (epigastru) sau până în regiunea ombilicală (în jurul buricului). Având în vedere că, fiind micuţi, copiii nu pot spune cu exactitate unde îi doare, este bine să observaţi expresia feţei la mişcările de apăsare.

     Durerea este însoţită de febră moderată, în jur de 38 de grade Celsius (dar poate lipsi în cazurile grave!). În forma cronică a apendicitei, crizele dureroase sunt mai reduse ca frecvenţă şi intensitate. În această ultimă fază, durerea este continuă, prezentă şi în repaus, şi din ce în ce mai accentuată, cu iradiere de-a lungul piciorului drept (în spatele coapsei).
 
Diagnostic confirmat de leucocitoză
     Pentru a susţine diagnosticul de apendicită (acută sau cronică), medicul are nevoie de analize de laborator. Una dintre cele mai importante este hemoleucograma. Această analiză specifică pune în evidenţă leucocitoza, adică creşterea numărului de globule albe. Acesta este un semn clar că este vorba despre apendicită.

     Medicii susţin că: febra, durerea şi leucocitoza reprezintă triada clasică de diagnostic în apendicita acută. Din păcate, singura cale de tratament a apendicitei este intervenţia chirurgicală. Dar este de preferat ca aceasta să se efectueze înainte de a se ajunge la faza acută, pentru a evita riscul unor complicaţii. Operaţia este simplă, de scurtă durată şi presupune o anestezie generală. Durata de spitalizare este scurtă: două-trei zile, pentru că micuţii se refac foarte repede.
Veronica Zărescu