de Claudia Tarţa
Părerile sunt împărţite vizavi de această temă, deoarece există mulţi părinţi care sunt convinşi că trebuie să le ofere copiilor lor tot ce-şi doresc. Din păcate, această atitudine vine să compenseze lipsa lor de implicare în viaţa odraslelor. Sunt însă şi adulţi care consideră că celor mici trebuie să li se ofere doar strictul necesar.
Prea mult răsfăţ strică
Este adevărat că din prea multă dragoste pentru copii sau pentru că părinţilor le-au lipsit anumite lucruri în copilărie, s-ar putea ca uneori să aibă tendinţa de a le oferi micuţilor tot ceea ce vor. Nu este nimic rău în a face eforturi să li se asigure acestora posibilitatea de a se dezvolta frumos, de a beneficia de o educaţie aleasă, dar trebuie stabilite şi anumite limite. Altfel, ar putea deveni nişte răzgâiaţi, care nu vor şti să preţuiască nimic în viaţă. Aici putem aminti de copiii care fac crize de isterie, se trântesc pe jos şi se lovesc pentru că părinţii nu le cumpără ceea ce-şi doresc.
Pot ajunge adulţi risipitori
Copiilor trebuie să li se ofere o gamă variată de jucării, de cărţi şi de obiecte utile pentru a învăţa, pentru a le dezvolta şi stimula abilităţile, dar cu măsură. Chiar dacă părinţii au posibilităţi materiale semnificative, ei trebuie să-i înveţe pe cei mici să aprecieze ceea ce primesc, să preţuiască banii în momentul în care sunt obţinuţi prin muncă. Este o modalitate de a le transmite acestora anumite valori, deoarece, dacă vor fi învăţaţi să fie risipitori, aşa vor fi şi ca adulţi, şi nu vor şti să-şi gestioneze veniturile.
Sunt destule cazuri de adulţi care au trăit lipsiţi de grijă, au risipit şi la un moment dat au căzut din vârful muntelui din cauza nesăbuinţei şi a dezinteresului. Unii dintre aceştia s-au ridicat, dar timid, în vreme ce alţii s-au pierdut pe drum, deoarece nu au fost învăţaţi la timpul potrivit să aprecieze ceea ce au şi să muncească pentru a dobândi.
Copiii sunt oglinda părinţilor, iar ceea ce devin depinde în mare parte de adulţi, deci, când vreţi să-i copleşiţi cu daruri şi să-i răsfăţaţi, gândiţi-vă ce fel de adulţi doriţi să ajungă.