de Veronica Zărescu
Pentru cei care nu cunosc încă programul şcolilor, adică au copilul mic, orele de curs se încheie în jur de 11:30. Aşa că trebuie să vă gândiţi cum să luaţi copilul de la şcoală. Pentru cei care au optat să îl dea la after-school este simplu - cei de acolo vin cu maşina proprie, iau copiii şi îi duc la şcoala de la care părinţii îi recuperează după-amiaza. Pentru ceilalţi există o nouă repriză de stres: aşteptarea micuţului în curtea şcolii. Apoi urmează efectuarea temelor.
Unii micuţi se adaptează mai greu la program
Sunt unii copii care se integrează uşor în noul colectiv şi se adaptează repede la noul program de viaţă, în vreme ce alţii pot avea chiar nevoie de consiliere psihologică. Trebuie să înţelegeţi că începerea şcolii este un pas important în viaţa copilului dumneavoastră şi să îl ajutaţi să îşi găsească motivaţia şi echilibrul sufletesc.
Cel mai greu este pentru cei din clasa I, pentru că ei se văd în faţa unui program strict şi a unor noi atribuţii, ce le ocupă o bună parte a zilei. Aşa că trebuie să ajutaţi copilul să se adapteze, să-şi accepte sarcinile şi să le îndeplinească repede şi bine.
Lecţiile pentru acasă trebuie făcute într-o atmosferă relaxată
După încheierea orelor de curs, psihologii recomandă o perioadă de repaus de aproximativ două-trei ore, timp în care copilul mănâncă, doarme sau se relaxează.
După acest interval vine momentul efectuării temelor pentru acasă. Acestea trebuie făcute într-un anumit interval orar, într-o atmosferă relaxată şi cu foarte multă atenţie. Ele nu trebuie să devină oglinda propriilor ambiţii sau dorinţe neîmplinite în copilărie ale părinţilor.
Nu cedaţi lacrimilor şi insistenţelor!
Fiecare individ are propria personalitate şi reacţionează diferit în situaţii tensionate. Asta nu înseamnă că trebuie să lăsaţi copilul să meargă a doua zi la şcoală cu temele nefăcute, pentru că nu a dorit să le facă, dar cu calm şi cu înţelegere trebuie să îl convingeţi că este spre binele său şi că nişte rezultate bune la învăţătură îl vor ajuta mai târziu în viaţă. Nu cedaţi lacrimilor şi insistenţelor micuţului că nu vrea să-şi facă temele! El nu face decât să vă testeze limitele şi să vă atragă atenţia şi compasiunea.
- Un copil acceptă mai uşor schimbările din viaţa sa dacă se simte iubit, ocrotit şi sprijinit de familie.