de Veronica Zărescu
Fiecare organism are propriile necesităţi de hrană şi de odihnă. Aşa cum există bebeluşi care nu dorm aproape deloc pe parcursul zilei, aşa sunt şi adulţi care au nevoie de o pauză de somn după-amiaza. La fel se poate spune şi despre durata somnului. Aceasta e diferită de la un copil la altul, de la 5-10 minute până la două-trei ore pe zi.
Programul zilnic se adaptează după necesităţi
Etapele de creştere impun modificări permanente în viaţa copilului, iar programul zilnic trebuie adaptat în funcţie de noile necesităţi. Dacă cel mic refuză să doarmă şi acest lucru se repetă mai multe zile la rând, atunci evaluaţi întreaga situaţie ţinând cont de următoarele detalii: copilul e liniştit la sfârşitul zilei; se culcă seara după ritualul obişnuit; îşi îndeplineşte sarcinile zilnice obişnuite; dă randament fizic şi psihic; mănâncă normal; nu are cearcăne; îşi menţine greutatea. Dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite, atunci înseamnă că micuţul dumneavoastră e pregătit să renunţe la somnul de după-amiază.
Nu îl obligaţi să doarmă!
În caz contrar, se impune să luaţi câteva măsuri pentru a stimula copilul să doarmă la prânz: creaţi o atmosferă calmă şi liniştită în casă la ora prânzului; propuneţi-i copilului să meargă după masa de prânz în camera sa; convingeţi-l să se întindă în pat şi citiţi-i o poveste sau staţi de vorbă cu el. În aceste condiţii, copilul va adormi repede dacă are nevoie de acest somn. Dacă nu, atunci măcar se va odihni şi va rezista mai bine până seara. Este posibil să nu adoarmă din prima zi, ci abia după vreo săptămână. Aşadar, nu renunţaţi la acest ritual şi insistaţi să stea liniştit măcar o oră pe zi. Important este să nu îl obligaţi să doarmă. Siesta obligatorie va perturba somnul său de noapte, care este esenţial pentru dezvoltarea şi creşterea sa.