de Veronica Zărescu
Boala „gură-mână-picior” este o infecţie virală foarte contagioasă, ce apare frecvent la copii mici, şi este cauzată de enterovirusul A16. Afecţiunea se caracterizează prin erupţii veziculare la nivelul tegumentului gurii, dar şi pe mâini sau pe picioare. Se transmite prin contactul direct cu un copil bolnav sau prin atingerea unor obiecte ori suprafeţe contaminate, prin: secreţii nazale, salivă, fecale, tuse sau strănut.
Debutează cu febră
Boala are mai multe simptome specifice, pe baza cărora medicii pun diagnosticul. Debutul începe cu febră, iar primele simptome specifice îşi fac apariţia cam la trei-şapte zile după contaminarea cu virusul cauzator de boală. Astfel, dacă observaţi la copilul dumneavoastră următoarele simptome este indicat să consultaţi un medic: febră, durere în gât, pustule roşiatice şi dureroase pe limbă, pe gingii şi chiar pe interiorul obrajilor, erupţie cutanată roşie, asociată cu prurit şi uneori cu pustule pe palme, tălpi şi în zonele genitale.
Boala „gură-mână-picior” este o infecţie virală ce nu poate fi tratată cu medicamente. În general, simptomele dispar cam în şapte-zece zile de la declanşare. Medicul ar putea recomanda anestezice orale sau calmante pentru ameliorarea simptomelor extrem de neplăcute la copil.
Spălatul mâinilor este extrem de important
Această afecţiune se transmite pe cale virală şi prin contact cu obiecte infectate, aşa că este extrem de important să respectaţi regulile de igienă. Spălaţi copilul pe mâini ori de câte ori se poate! Pentru a evita răspândirea bolii, izolaţi copilul la domiciliu, mai ales dacă frecventează grădiniţa sau alte cursuri de vară. Cel mai important este să profitaţi de fructele şi de legumele proaspete din acest sezon şi să creşteţi imunitatea copilului.