Sideremia reprezintă concentraţia fierului în sânge. Fierul are un rol foarte important în organism, respectiv de a ajuta celulele roşii să transporte oxigenul către ţesuturi. Nivelul de fier din sânge este menţinut între anumite limite prin asigurarea unui echilibru între procesele de sinteză a hemoglobinei. Când unul dintre aceste procese nu mai funcţionează corespunzător, atunci nivelul sideremiei poate să crească sau să scadă.
Doctorul stabileşte diagnosticul corect
În general, dozarea sideremiei este recomandată pentru diagnosticul diferenţial al unei anemii, în suspiciunea unei afecţiuni cu acumulare de fier sau a unei intoxicaţii cu fier, precum şi în monitorizarea răspunsului anemiei la tratament. Astfel, un nivel crescut al sideremiei se poate întâlni în următoarele situaţii: anemie hemolitică, hemocromatoză, hemosideroză, afecţiuni hepatice, transfuzii masive, intoxicaţia cu fier, intoxicaţia cu plumb sau leucemie acută. Asta nu înseamnă că un nivel crescut al sideremiei poate fi interpretat ca semn al unei boli grave. Este nevoie de o corelare cu alte investigaţii şi, în funcţie de simptomele pacientului, medicul stabileşte un diagnostic şi recomandă un tratament.
Faceţi-i analize de sânge anual!
O alimentaţie variată şi bogată în fructe şi legume proaspete asigură, în principiu, nivelul de fier necesar pentru buna funcţionare a organismului. Având în vedere faptul că în perioada creşterii copilul are nevoie de un surplus de vitamine, este posibil ca nivelul sideremiei să sufere modificări. Important de reţinut este faptul că atunci când nivelul fierului este scăzut, sub limita normală, restabilirea echilibrului se face doar cu administrarea unui supliment de fier. Simpla îmbogăţire a meniului cu alimente bogate în fier nu este suficientă pentru tratarea sideremiei. Aşa că faceţi copilului analizele de sânge măcar o dată pe an şi consultaţi medicul de familie în cazul în care micuţul dumneavoastră prezintă valori modificate la analize.