de Daniela Purgaru
Aveţi o relaţie stabilă şi vreţi să ştiţi ce trebuie să faceţi pentru ca totul să meargă bine? Vă uitaţi în jur la alte cupluri care se destramă şi vă este teamă să nu ajungeţi la fel? Dana Cristea (foto), psiholog la Clinica „TerapiaM”, din Bucureşti, vă oferă câteva sfaturi care vă pot fi de folos.
Discutaţi fără jenă despre orice
Într-o relaţie este foarte important ca partenerii să se cunoască bine şi să comunice eficient. Iată ce puteţi face pentru a vă întări relaţia de cuplu:
- Împărtăşiţi-vă aşteptările şi dorinţele şi doar după ce aţi făcut acest lucru vă puteţi aştepta la ceva din partea celuilalt;
- Foarte importantă este şi calitatea vieţii sexuale. Aceasta poate fluctua, însă atunci când este în declin luaţi imediat măsuri, nu lăsaţi lucrurile la voia întâmplării. Discutaţi fără jenă despre ceea ce se întâmplă, identificaţi problemele, găsiţi împreună soluţii şi încercaţi să readuceţi pasiunea înapoi în cuplu;
- Nu încercaţi să îl schimbaţi pe celălalt, deoarece acest lucru va fi perceput ca o lipsă de iubire şi de apreciere şi, pe de altă parte, nici nu veţi reuşi să obţineţi rezultatele pe care le visaţi. Ceea ce puteţi face în schimb este să vă modificaţi comportamentul şi astfel şi-l va schimba şi celălalt.
Menţineţi-vă independenţa
- Petreceţi suficient de mult timp împreună şi desfăşuraţi activităţi în cuplu. Este suficient ca măcar o jumătate de oră în fiecare seară, deconectaţi de problemele şi de stresul de la serviciu, să încercaţi să vă dedicaţi total unul altuia şi să vă bucuraţi că sunteţi împreună. Pe de altă parte, chiar dacă aveţi o relaţie stabilă, acest lucru nu înseamnă că nu vă puteţi menţine independenţa şi că trebuie să renunţaţi complet la stilul de viaţă avut anterior. Fiecare dintre voi are nevoie de libertate, de prieteni proprii, de timp pentru pasiuni sau pentru alte preocupări, condiţia esenţială însă este ca acestea să nu pericliteze viaţa de cuplu.
Nu spuneţi nimic la nervi
- Chiar dacă vă mai certaţi din când în când, este foarte important să aveţi grijă să nu vă jigniţi unul pe celălalt şi să ţineţi cont că lucrurile ce se dezbat trebuie să fie despre prezent, nu despre ce s-a întâmplat în trecutul mai mult sau mai puţin îndepărtat. Oricât de furioşi sunteţi, nu spuneţi lucruri pe care nu aţi dori să le auziţi nici voi de la celălalt;
- Nu vă feriţi să spuneţi ce şi când vă deranjează, dar aveţi grijă la maniera în care o faceţi. De asemenea, şi mai important este ca într-o relaţie să puneţi accent pe calităţi, şi să nu fiţi vigilenţi doar la defectele celuilalt.
Dăruiţi şi veţi primi
- O relaţie sănătoasă şi stabilă se construieşte pe un schimb echilibrat între „a dărui” şi „a primi”. Încercaţi să vă surprindeţi aproape zilnic unul pe celălalt şi să aveţi disponibilitatea de a vă asculta, de a vă ajuta, de a vă încuraja, de a vă susţine în momentele dificile şi de a vă respecta.
Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM” din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.