de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Al cui rând este să spele vasele? Iată o întrebare care poate naște discuții aprinse, chiar certuri, mai des decât s-ar putea crede.
Discuții aprinse vizavi de golitul chiuvetei
Un studiu de dată recentă, derulat pe un eșantion de 2.000 de cupluri de americani, a pus în evidență faptul că partenerii se rățoiesc unul la altul și uneori se ceartă de-a binelea pentru tot felul de fleacuri casnice, pe primul loc situându-se spălatul vaselor. Chiar dacă pare greu de crezut, cei care se iubesc și trăiesc împreună se iau la harță pe motiv de cine spală vesela murdară de 217 ori pe an. Mai precis, în medie, în fiecare lună partenerii au 18 discuții aprinse vizavi de golitul chiuvetei pline, lăsatul vaselor în chiuvetă atunci când mașina de spălat este goală, încărcatul mașinii de spălat vase sau uitatul farfuriilor „la înmuiat” zile la rând.
Risipitori versus susținătorii mediului
Potrivit rezultatelor cercetării efectuate la comanda unui mare producător de detergenți de vase, americanii au o asemenea reacție de respingere față de spălatul vaselor, încât au început să justifice această aversiune cu reducerea consumului de apă. Această declarație este contrazisă, însă, de obiceiul pe care îl manifestă 76% dintre cei chestionați, „prespălarea” veselei, care nu are nicio legătură cu protecția mediului… dimpotrivă, reprezintă o risipă. „Pentru fiecare program de prespălare a vaselor se duc la canal circa 75 de litri de apă”, punctează David Romero, director la „Finish”. Ca urmare, dacă unul dintre parteneri este pentru acest procedeu, iar celălalt este un susținător al reducerii consumului, harța este „asigurată”.
Cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu sunt banii, activitatea sexuală și educația copiilor