Main menu

header

904 20 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Chiar și în cele mai romantice cupluri, îndrăgostiții pot termina rapid luna de miere emoțională dacă intervine stresul, care poate face ca obiceiurile „ener- vante” ale partenerului să fie exacerbate în ochii celuilalt.

Efect al problemelor din afara cuplului

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au descoperit că stresul continuu îi determină pe partenerii de cuplu să devină mult mai critici față de comportamentul partenerului, în prim-plan intrând obiceiuri ale persoanei iubite care din nevinovate devin brusc foarte iritante. „Odată cu evenimente de viață stresante din afara cuplului, cum ar fi problemele la locul de muncă, se accentuează predispoziția de a observa că partenerul s-a comportat într-un mod neconvenabil”, explică expertul Lisa Neff, autor al studiului.

Potențial de a afecta relația

În timp ce în cuplurile proaspăt căsătorite partenerii se concentrează pe atributele și obiceiurile pozitive ale celuilalt, stresul ulterior concentrează atenția indivizilor către gesturi considerate iritante, ceea ce poate afecta relația. Pe de altă parte, rezultatele cercetării au evidențiat faptul că este nevoie, totuși, de mult mai mult decât o zi stresantă pentru a se crea daune ireversibile.

Potrivit specialiștilor, deși marcați de stres, partenerii au observat și au apreciat în continuare și obiceiurile pozitive ale celuilalt