Main menu

header

923 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Oricare ar fi trendurile sociale, orice s-ar spune despre ideea de mariaj într-o societate sau alta, specialiștii sunt de acord la unison: căsnicia este plină de beneficii, fizice, psihice și emoționale, deopotrivă pentru femei și bărbați.

Angajament social și eliminarea singurătății

O cercetare de anvergură derulată de specialiștii de la Universitatea Purdue, din SUA, atunci când vine vorba despre sănătate, oamenii căsătoriți au mai multe avantaje. În primul rând, experții menționează sentimentul de apartenență, care oferă soților mai multe oportunități de angajament social și eliminarea sentimentului de singurătate. Această integrare socială are o mare influență asupra sănătății, întrucât, potrivit cercetărilor, reduce riscul de boli cardiovasculare, cea mai mare cauză de mortalitate la nivel mondial, prevenind și depresia și diminuând tendințele suicidare, mai ales în rândul celor vârstnici care sunt singuri. 

Longevitate mai mare, sănătate mai bună

O altă legătură importantă între căsătorie și sănătate implică procesul inflamator al organismului. Inflamația cronică este asociată cu boli de inimă, artrită, cancere și boli autoimune. O căsnicie îndelungată și sănătoasă oferă mai multe oportunități de apropiere, sprijinul conjugal scăzând procesele inflamatoare la nivelul organismului. De asemenea, potrivit revistei The Conversation, s-a constatat, prin analize extinse de date, că bărbații și femeile din interiorul mariajelor trăiesc, în medie, cu doi ani mai mult decât cei necăsătoriți. Un motiv pentru acest beneficiu de longevitate este pus de cercetători pe seama influenței partenerilor asupra comportamentelor sănătoase ale celuilalt. Studii anterioare numeroase au evidențiat faptul că persoanele căsătorite mănâncă mai bine și au mult mai puține obiceiuri nocive.

Persoanele căsătorite sunt mai stabile și mai protejate financiar

Mariajul reduce riscul de boli... vasculare!

Confort psihic şi emoţional

Din perspectivă psihică, cercetătorii afirmă că persoanele căsătorite sunt mai puternice decât cele singure, chiar dacă asta nu este valabil pentru toți oamenii. O căsnicie temeinică implică de regulă cunoașterea în profunzime a partenerului și capacitatea de a-l asculta și de a-l înțelege, ceea ce poate asigura un confort psihic pentru cei care au nevoie de el. În același timp, stabilitatea, confortul psihic și ideea că există o persoană pe care se poate pune bază, inclusiv în perioadele grele, sunt, de asemenea, de natură să aducă beneficii emoționale însemnate persoanelor căsătorite.