de Daniela Purgaru
Auzim mereu despre problemele dintr-un cuplu şi citim tot felul de sfaturi mai mult sau mai puţin specializate. Dar care sunt, de fapt, adevăratele motive ce duc la apariţia conflictelor între cei doi parteneri?
Lipsa... de comunicare
Este inamicul numărul 1 al unei relaţii. Credeţi că pierdeţi vremea discutând, aţi ajuns să vă cunoaşteţi foarte bine, spuneţi că intuiţi ce vrea sau ce simte celălalt şi tindeţi să vă ignoraţi. În curând va urma un eşec greu de reparat. Partenerilor le este teamă să se exprime, nu mai ştiu ce vor unul de la celălalt, se simt timoraţi, iar relaţia se răceşte.
...de timp
Viaţa din ce în ce mai alertă, goana după bani şi sentimentul că „partenerul meu este mereu acolo” pot duce la o preocupare din ce în ce mai scăzută, în timp, pentru persoana iubită. Inevitabil urmează apoi conflictele generate de nesiguranţă şi lipsă de socializare. Aşa cum alocaţi zilnic timp pentru masă, pentru a vă suna prietenii sau a urmări serialul preferat, trebuie să strecuraţi în viaţa dumneavoastră o perioadă pe care să o petreceţi exclusiv împreună cu partenerul.
...de înţelegere
Aici pot fi cuprinse toate lucrurile care au la bază neacceptarea diferenţelor dintre cei doi parteneri. Într-un cuplu, „jumătăţile” nu trebuie să fie 100% la fel, ci să se completeze foarte bine. Acceptaţi faptul că minusurile partenerului sunt plusurile dumneavoastră şi invers, în toate domeniile - intelectual, material, sentimental.
...de afecţiune
Anii au trecut, rutina v-a acaparat viaţa, au apărut copiii şi încet-încet nu vă mai ţineţi de mână, nu vă mai sărutaţi pătimaş, nu vă mai luaţi în braţe... Nu ştiţi exact cum s-au petrecut toate acestea, însă este bine să puneţi punct. Indiferent de vârstă, luaţi-vă partenerul de braţ, plimbaţi-vă, petreceţi seri romantice, faceţi lucruri care vă bucurau pe vremuri şi veţi simţi că întineriţi.
...de perspectivă
V-aţi văzut, v-aţi plăcut... Şi mai departe? În mod normal, într-o relaţie sănătoasă, partenerii îşi fac planuri. Nu vă limitaţi însă doar la cele pe termen scurt sau pe termen lung, ci combinaţi-le. De exemplu, cumpăraţi bilete pentru sâmbătă seară la teatru, dar totodată stabiliţi când veţi face o călătorie în doi, într-o căbănuţă la munte. Astfel, relaţia voastră nu îşi va pierde „parfumul”.