de Daniela Purgaru
„Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi...” Sună frumos, însă, din păcate, lucrurile în cuplu nu stau chiar aşa de foarte multe ori. În acest caz, pentru a fi salvate lianturile dintre parteneri, ce s-au slăbit, este bine să se apeleze la terapia specializată, de cuplu. Doctor Mirela Zivari (foto), de la clinica „TerapiaM”, din Bucureşti, vă spune cum depistaţi momentul în care este nevoie de aceasta şi cum funcţionează ea.
Drumul de la pasiune la tensiune
În viaţa fiecărui cuplu există momente în care apar probleme, conflicte, tensiuni, griji şi, de la entuziam şi pasiune, se poate ajunge într-o clipă la tristeţe şi la certuri. Iată câteva exemple de situaţii de criză:
- tensiuni repetate;
- brutalitatea unuia dintre parteneri;
- infidelitate;
- dezinteres sexual;
- certuri frecvente;
- apariţia unei sarcini;
- mesaje duble, de genul „te iubesc”, „te urăsc” etc.
Există dorinţă de reparare?
Situaţiile în care un cuplu poate apela la terapie specializată sunt desigur mult mai multe. „Important este ca ambii parteneri să conştientizeze momentul în care apare o problemă şi să-şi dorească să fie trecută. Este, de asemenea, nevoie de dorinţa reală de armonizare a cuplului, ca forţă motivaţională pentru eficienţa procesului, de capacitatea de a-şi asuma răspunderea şi disponibilitate pentru schimbare”, ne-a spus Mirela Zivari.
Consilierea vă poate salva căsnicia
Terapia de familie şi consilierea reprezintă o necesitate din cauza problemelor ce apar azi (număr mare de divorţuri, agresivitate în cuplu, schimbarea mentalităţii legate de rolul fiecărui membru implicat în relaţie). Iată câteva dintre beneficiile acesteia:
- prin terapia de cuplu şi de familie se conştientizează nevoia fiecăruia de a fi parte a acestei entităţi, cu tot ce mai implică viaţa de cuplu sau de familie;
- ajută la îmbunătăţirea relaţiilor din cadrul familiei, la schimbare sau restructurare, la creşterea resurselor partenerilor şi la optimizarea relaţiilor sexuale;
- poate însemna reînvierea sentimentelor de iubire şi chiar salvarea căsniciei.
Problemele sunt aduse la lumină
Rolul psihologului specializat pe terapia de cuplu este de a aduce la lumină problemele din cadrul cuplului. Există, în mare, două forme de metode prin care se poate aborda psihoterapia de cuplu. În prima formă, terapia încearcă să înţeleagă mai bine comportamentul partenerilor cu motivaţiile lor inconştiente. În a doua formă se pleacă de la modificarea directă a comportamentului şi a comunicării.
Este necesar acordul ambelor persoane
Atenţie! Terapia nu poate să fie o decizie impulsivă. „Pentru o terapie de cuplu este necesar să existe acordul ambelor persoane. Întrebarea de bază la care trebuie să răspundă un cuplu care doreşte o întâlnire cu un specialist este: «Dorim noi doi să intrăm într-un proces de consiliere/terapie pentru a ajunge la o mai bună înţelegere a dificultăţilor cuplului în traiul în comun? Suntem pregătiţi pentru a învăţa ceva din criza aceasta?»”, a încheiat specialista.
Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM”, din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.