de Veronica Zărescu
Creşterea şi educarea unui copil în România au devenit un lux pe care puţini dintre noi şi-l mai permit. Ideea că un copil creşte oricum nu trebuie să mai existe în vocabularul celor care doresc să dea naştere unei vieţi!
A venit barza!
Deşi sună a regim hotelier, trebuie să vă gândiţi din timp unde va dormi bebeluşul când vine acasă, cu ce îl veţi hrăni şi care va fi „mijlocul de transport” pentru plimbare. Vom lua pe rând fiecare aspect şi vă vom informa în legătură cu necesităţile imediate ale micuţului.
Ieşirea din maternitate
După naştere, dacă nu apar complicaţii, veţi mai rămâne în maternitate cel mult două-trei zile. În acest timp sunt verificate reflexele bebeluşului, i se administrează primele vaccinuri şi este testat dacă începe să ia în greutate. Este bine de reţinut faptul că, la o maternitate de stat, aceste proceduri sunt gratuite, dar la privat costă totul: analizele bebeluşului, vaccinurile şi orice alte investigaţii suplimentare. Este adevărat că la privat mama este educată cum să îşi îngrijească bebeluşul, cum să îl ţină pentru alăptare, cum să îl spele şi primeşte multe informaţii utile primelor zile acasă. În plus, nou-născutul va beneficia de o consultaţie medicală gratuită în prima lună de viaţă. Nu uitaţi să alegeţi din vreme numele bebeluşului, pentru că la maternitatea publică aveţi nevoie de certificatul de naştere al copilului, pentru externare.
Camera nou-născutului
Se presupune că în momentul în care vă decideţi să aveţi un copil luaţi în calcul şi aspectul spaţiului de locuit aferent noului membru al familiei. Dacă nu există această posibilitate, nu vă necăjiţi. În primii doi ani de viaţă, cele mai multe familii preferă să aşeze pătuţul copilului în camera părinţilor, pentru a-l auzi mai bine când plânge noaptea. Un pătuţ însă trebuie să îi cumpăraţi. Există o gamă variată pentru fiecare gust şi buzunar. De la cele de lemn, clasice, până la cele pliabile, matlasate, ce pot îndeplini şi funcţia de ţarc de joacă mai târziu. Luaţi în calcul şi cheltuielile legate de cazarea bebeluşului dacă staţi la bloc, cum ar fi: apa, căldura, lumina şi gunoiul pentru încă o persoană.
Laptele praf, destul de costisitor
Cel mai fericit caz atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş este acela în care micuţul este hrănit la sân. Dacă acest lucru este posibil, nu veţi mai avea nevoie de nimic altceva cel puţin vreo şase luni, până la diversificare. Dacă nu, atunci alegeţi, la recomandarea medicului pediatru, o formulă de lapte praf, ce este destul de scump oricum. În acest caz, medicul vă va recomanda să îi daţi şi ceai, pentru a preveni constipaţia.
Landoul, primul cărucior
Cam la două săptămâni după naştere este recomandat să începeţi să scoateţi bebeluşul la plimbare. Atunci veţi avea nevoie de un căruţ pentru micuţ. Şi aici aveţi multe variante legate de mecanism, aspect şi preţ. Important este ca pentru început să alegeţi un cărucior cu landou, care să permită nou-născutului să stea perfect întins pe spate. De asemenea, căruciorul trebuie să fie uşor de manevrat, pentru că proaspăta mămică nu s-a refăcut total după naştere. În numărul viitor al revistei noastre vă vom enumera vaccinările obligatorii şi suplimentare din primul an de viaţă. (va urma)