de Daniela Purgaru
Ideal este ca, într-o relaţie de cuplu, partenerii să se înţeleagă atât de bine, încât să nu aibă niciodată dispute. Certurile însă au şi ele rolul lor, spun specialiştii. Unele perechi caută, din când în când, câte un motiv de „răfuială” pentru a gusta, la final, din dulcele gust al împăcării. Iată ce ne spune despre acest lucru psihologul Bogdan Vlădescu (foto).
Pretext pentru sex
Poate părea paradoxal, dar, atunci când intervine monotonia în cuplu, nimic nu revigorează mai bine relaţia decât o mică ceartă axată, de multe ori, pe motive banale. „Multe perechi folosesc această «tehnică» mai mult sau mai puţin conştient pentru a mai «pipera» din când în când relaţia, ele căutându-şi motive banale de ceartă pentru a-şi putea descătuşa apoi energia prin binecunoscutul «sex de împăcare». De altfel, foarte mulţi îndrăgostiţi susţin ideea că cea mai pasională partidă de sex este aceea de după o ceartă”, ne-a spus Bogdan Vlădescu.
Conflictele, necesare într-un cuplu
Momentele de criză sunt inevitabile şi pun umărul de fapt la bunul mers al unei relaţii, sunt de părere specialiştii. Acest lucru se întâmplă deoarece, în cazul în care există neînţelegeri, firesc este ca acestea să ajungă la „maturitate” şi să fie exprimate, pentru ca mai apoi să-şi găsească rezolvarea. Desigur, conflictul nu trebuie să devină o regulă.
Desfăşurarea ostilităţilor
Trebuie ca fiecare să-l asculte pe celălalt şi să înţeleagă faptul că scopul disputei nu este acela de a duce la un singur adevăr absolut ce îi aparţine unuia singur. „De obicei, când există divergenţe în cuplu, fiecare caută să îşi impună punctul de vedere, să deţină dreptatea, uitând astfel să îl asculte pe celălalt şi să înţeleagă cu adevărat ce anume l-a deranjat într-o situaţie dată, astfel fiecare devine mai ocupat cu prezentarea argumentelor personale în detrimentul empatizării cu partenerul. În situaţiile în care cuplurile apelează la terapie pentru rezolvarea problemelor, fiecare dintre cei doi speră să găsească în psiholog un aliat care să îi dea dreptate şi să îi spună celuilalt că a greşit. Este mult mai important ca fiecare să simtă că partenerul a înţeles cu adevărat ce are pe suflet cel de lângă el, acesta fiind primul pas în rezolvarea problemelor”, a completat specialistul.
Atenţie ce şi când spuneţi!
Este foarte tentant ca, odată supăraţi, să spuneţi tot ce v-a enervat în ultimul timp. Rezistaţi acestei tentaţii, pentru că s-ar putea ca şi partenerul să aibă câteva lucruri neplăcute de spus, şi atunci divergenţa devine un scandal în toată regula şi nu acel tip de ceartă banală care foloseşte drept pretext pentru o partidă explozivă de sex.
Bineînţeles că este o diferenţă între a nu vă certa niciodată şi a vă certa tot timpul din motive nesemnificative. În unele cazuri, „porţia“ de ţipete nu se poate încheia mai bine decât în pat, unul în braţele celuilalt. Astfel, poate fi de-a dreptul benefică o mică ceartă pentru voi. Nu numai că vă rezolvaţi problemele, dar şi învăţaţi să nu vă fie frică de momentele în care spuneţi ce aveţi pe suflet.
Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM”, din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.