de Raluca Grințescu
Există o serie de motive pentru a evita consumul aspirinei şi al ibuprofenului. În plus, de ce să luați medicamente când aveți alternative naturale împotriva durerilor? Ca orice medicament, vă face bine într-un loc şi rău în altul. Consumul de ibuprofen şi de aspirină creşte riscul de a face boli de inimă, poate fi cauza unui avort spontan, pierderea auzului, poate produce anemie, hipertensiune, precum şi deteriorarea ADN-ului. Sunt doar câteva dintre efectele adverse produse de aceste „chimicale”. Iată care sunt alternativele naturiste pentru a înlocui aspirina.
Doza mare este extrem de periculoasă
Pe termen lung, o doză mare de calmante, cum ar fi ibuprofen sau diclofenac, este extrem de periculoasă în ceea ce priveşte riscul unui atac de cord. Deşi mulţi dintre noi ştim efectele adverse ale acestor substanţe, ibuprofen şi acid acetilsalicilic, continuăm să le consumăm de fiecare dată când este nevoie, dorind un remediu rapid, cu rezultate pe termen scurt. Din moment ce natura ne oferă ceea ce avem nevoie pentru a face faţă bolilor, de ce trebuie să apelăm la opţiuni sintetice? Într-adevăr, remediile naturiste au nevoie de timp şi trebuie asociate cu o hrană sănătoasă, o stare mentală, emoţională şi fizică bună. De fapt, utilizarea acestor medicamente reprezintă rezultatul neglijării adevăratelor valori.
Capsaicina
Acest remediu este folosit în principal pentru ameliorarea durerilor musculare şi articulare prin interferarea cu o substanţă chimică din organism cunoscută sub numele de substanţa P, care transmite semnalele durerii la nivelul creierului. Aceasta se găseşte adesea sub formă de gel sau de cremă. Remediul poate fi folosit de trei-patru ori pe zi. Deoarece capsaicina se găseşte în ardeiul iute, unii utilizatori, la prima aplicare, au avut o senzaţie de înţepătură care dispare treptat.
Scoarţa de salcie albă
Această plantă a fost originea aspirinei. Scoarţa de salcie albă conţine o substanţă numită salicilină, care se transformă în acid salicilic în stomac. Acidul salicilic este componenta principală a aspirinei, şi atunci când este utilizată în mod sintetic are efecte iritante asupra stomacului. Scoarţa de salcie albă este eficientă în ameliorarea durerii, inflamaţiei şi febrei. O doză propusă este de una-două picături de tinctură din scoarţă de salcie pe zi.
Extract de Boswellia Serrata
Cunoscută şi sub numele de tămâia indiană, Boswellia Serrata se găseşte sub formă de comprimate şi de cremă. Tămâia indiană are proprietăţi antiinflamatoare, care provin de la acizii boswellici. Este, de asemenea, un analgezic puternic, antitumoral (reduce tumorile intracraniene sau edemele cauzate de prezenţa acestor tumori) şi imunostimulent. Doza recomandată pentru durere este de 450-750 mg pe zi, timp de trei până la patru săptămâni.
Gheara-pisicii
Gheara-pisicii (Cat’s claw) are un efect antioxidant şi antiinflamator puternic. Efectele sale antiinflamatoare s-au dovedit benefice în tratamentul artritei, reumatismului şi gutei. Dozele sugerate sunt de 250 până la 1.000 mg capsule, una până la trei pe zi.
Acizii graşi Omega 3
Acizii graşi Omega 3 sunt foarte benefici pesoanelor care suferă de artrită, datorită proprietăţilor antiinflamatoare. Acestea ameliorează simptomele bolii, inclusiv durerile articulare şi rigiditatea de dimineaţă. O doză propusă de Omega 3 ar fi de 1.000 mg/zi ulei de pește. Veganii care caută Omega 3 pot încerca seminţe de cânepă, seminţe de chia, seminţe de in, fructe de pădure şi alge marine.
Curcumina
Curcumina este cunoscută ca un analgezic puternic, fiind eficientă atunci când vine vorba despre tratarea artritei reumatoide. O doză propusă este de 400 mg la 600 mg curcumină, administrată de trei ori pe zi, în momentele de durere şi de inflamaţie. De asemenea, s-a dovedit că este la fel de eficace ca medicamentul Prozac în tratarea depresiei, dar fără efecte secundare neplăcute.