de Raluca Grințescu
Osteoartrita este o afecțiune articulară cronică, ce se caracterizează prin degenerarea cartilajului articular și a osului subcondral, care poate provoca dureri articulare și rigiditate. Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta se produce atunci când cartilajul care protejează capetele oaselor se degradează de-a lungul timpului. Deși osteoartrita poate afecta orice articulație, cel mai frecvente sunt articulațiile mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Probleme cu articulațiile apar însă nu doar pe fondul înaintării în vârstă sau al degradării cartilajelor. În oricare dintre cazuri, atât în caz de osteoartrită, cât și în caz de suprasolicitare mecanică a articulațiilor, anumite plante și vitamine sunt utile pentru îngrijirea corectă a articulațiilor.
Sistemul muscular, impulsionat cu magneziu marin
Magneziul este deosebit de important pentru funcționarea normală a sistemului muscular. Atunci când suferiți de dureri articulare, mușchii din jurul articulației sunt contractați. Magneziu ajută în acest caz la decontractarea musculaturii și la readucerea stării de bine. Vitamina C are un dublu efect asupra sănătății articulațiilor. Pe de o parte, contribuie la sinteza normală a colagenului necesar pentru buna funcționare a articulațiilor. Pe de altă parte, datorită efectului său antioxidant, contribuie la blocarea radicalilor liberi din articulații. Astfel, vitamina C reduce stresul oxidativ și încetinește degradarea articulară. Și sucul de morcov este sursă extraordinară de caroten, care acționează pentru reducerea stresului oxidativ în articulații.
Boswellia serrata reduce disconfortul articular
Gheara-diavolului (Harpagophytum) ajută la menținerea sănătății articulațiilor, ligamentelor, tendoanelor și mușchilor. Datorită substanțelor cu efect analgezic și antiinflamator pe care le conține, planta este utilă în reducerea disconfortului la nivelul articulațiilor, contribuind la recăpătarea mobilității și flexibilității articulare. Boswellia serrata este una dintre plantele cel mai studiate, pentru efectul său de reducere a disconfortului articular. S-a demonstrat că extractul de boswellia, standardizat în acid boswellic, posedă efecte antiinflamatorii comparabile cu ale antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Scorțișoara, antioxidant puternic
Scorțișoara, unul dintre condimentele cel mai cunoscute, este un antioxidant extraordinar. Polifenolii din scorțișoară au proprietăți de susținere a sistemului imunitar. Inulina este o fibră prebiotică, extrasă din rădăcina de cicoare. Inulina contribuie la refacerea mucoasei intestinale și la echilibrarea florei intestinale, care, la rândul lor, îmbunătățesc absorbția unor substanțe nutritive și reduc procesele proinflamatoare. Prin aceste efecte, inulina contribuie la menținerea sănătății oaselor și a sistemului articular. Bromelaina, enzima extrasă din ananas, este utilă în procesul de descompunere a proteinelor. Studiile au demonstrat efectele benefice ale bromelainei în reducerea disconfortului articular după intervenții chirurgicale, entorse sau alte traumatisme.
Papaina, extrasă din fructul de papaya, ajută la reducerea retenției de lichide și a edemelor care apar după traume locale sau după intervenții chirurgicale