de Raluca Grințescu
Dacă v-aţi săturat să folosiţi chimicale pentru a vă curăţa casa, puteţi să luaţi în considerare câteva alternative naturale pe bază de plante. A fost o vreme în care substanțele precum oțetul au fost folosite pentru a dezinfecta bucătăriile, în loc de înălbitoare. Extractele din plante medicinale și din fructe s-au dovedit a fi eficace împotriva germenilor, virusurilor și a mucegaiului, iar unele companii au început să le introducă în produsele lor.
Beneficii
Curățarea casei cu produse naturale ar putea avea un efect benefic pentru sănătatea dumneavoastră și asupra mediului înconjurător. Multe produse tipice de curățare nu afişează ingredientele specifice, ci folosesc cuvinte precum „agenți tensioactivi”, „agenți de curățare” și „parfum” pe etichetele lor. Dacă dumneavoastră sau copiii dumneavoastră sunteţi alergici la produsele chimice, în special la miros sau la coloranţi, poate fi dificil de spus ce produse sunt sigure de folosit. Mirosurile pot fi iritante pentru persoanele cu astm sau cu alte boli pulmonare. Produsele ecologice de curăţare afişează, de obicei, toate ingredientele lor. Acest lucru poate fi util dacă vreţi să vă faceţi o soluție de curățare proprie, folosind plante medicinale și uleiuri esențiale.
Uleiul esențial de oregano
Oregano a fost folosit de secole întregi în preparatele culinare, dar are şi capacitatea de a ucide microbii și de a vă păstra bucătăria curată. Uleiul esențial de diferite soiuri de oregano are efecte puternice asupra bacteriilor, inclusiv asupra stafilococului auriu. „Revista Internaţională de Microbiologie a Alimentelor” a publicat un articol în februarie 2010, în care descria efectele plantei oregano asupra stafilococului auriu, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că uleiurile din oregano au fost eficace în inhibarea acestuia din produsele alimentare. Uleiul de oregano este disponibil sub formă de supliment, dar discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a-l folosi.
Soia
Soia nu mai este doar pentru vegetarieni. Ea are proprietăți antibacteriene atunci când este combinată cu uleiuri esenţiale. Un articol publicat în aprilie 2010, în „Știința Cărnii”, a arătat că uleiurile esențiale de soia, de cimbru şi de oregano au avut un efect antibacterian asupra cărnii tratate cu E. coli. Există mai multe produse naturale pe piaţă care au ca ingredient soia.
Uleiul din arbore de ceai
Melaleuca alternafolia sau arborele de ceai oferă un ulei esențial puternic, care poate inhiba creșterea ciupercilor în mod eficient. S-a crezut mult timp că ajută la combaterea febrei sau a ciupercii picioarelor, datorită capacităţii acestui ulei esenţial de a ucide bacteriile şi ciupercile. În iunie 2010, „International Journal of Science Cosmetic” a lansat un articol în care a demonstrat capacitatea uleiului din arbore de ceai de a elimina bacteriile. „International Journal of Antimicrobial Agents” a publicat un articol în luna aprilie a anului 2009, în care s-a descris modul în care uleiul de arbore de ceai ucide stafilococul auriu în faza de creștere.
Uleiul esenţial de cimbru
La Universitatea din Porto, în Portugalia, a fost efectuat un studiu pentru a determina efectele antifungice ale uleiului esenţial de cimbru. Potrivit „Jurnalului de Medicină Microbiologică”, cercetătorii au descoperit, în octombrie 2006, că uleiul esențial de cimbru conține carvacrol şi timol, substanțe care ar putea fi responsabile pentru efectele cimbrului asupra tulpinilor fungice. Studiul a concluzionat că uleiul esențial de cimbru a demonstrat „o activitate semnificativă împotriva ciupercilor”, inclusiv asupra celor de tipul Candida și Aspergillus.
Multe dintre aceste uleiuri esenţiale pot fi adăugate în săpunuri, în şampoane de corp, în loțiuni și în produsele de îngrijire a părului. Ele pot fi adăugate şi în apă, pentru a obţine o soluţie de curăţare