Amaranthul este o plantă anuală, ce se mai numeşte şi talpa-gâştei, fiind renumită pentru efectele tonice pe care le are asupra organismului. Datorită substanţelor active prezente în compoziţia sa - vitaminele A, C şi E, taninuri, flavonoizi - talpa-gâştei acţionează atât ca antidepresiv, cât şi ca remediu pentru afecţiunile cardiace şi gastrice, în stări de anxietate, nelinişte şi crize astmatice.
Inhibă creşterea tumorilor
Amaranthul conţine substanţe antioxidante, ce reduc şi elimină efectele nocive ale poluării din organism şi este de un real folos persoanelor care suferă de oboseală cronică. Talpa-gâştei inhibă creşterea tumorilor de pe vasele de sânge, împiedicând răspândirea acestora. De asemenea, reduce în mod semnificativ nodulii canceroşi de la sân, prostată, iar în anumite cazuri, tumorile „se topesc” complet.
Combate tusea
Utilizată ca astringent, planta este folosită intern pentru diaree, sângerări ale intestinelor şi hemoragii interne. Mai mult, talpa-gâştei este de nepreţuit pentru femeile care au sângerări excesive la menstruaţie. Ceaiul este un remediu excelent pentru gâtul inflamat şi pentru tusea măgărească. Se beau două căni cu infuzie pe zi. Se toacă un pumn cu frunze de amaranth şi se toarnă peste ele o cană cu apă fierbinte. Se acoperă cinci minute. Utilizat extern, ceaiul curăţă pielea în profunzime şi o dezinfectează. Decoctul combate tulburările de menopauză, stările de sufocaţie în astm, dereglarea presiunii sângelui în cazul hipertensiunii arteriale. Se iau două linguri cu pulbere de plantă la 250 ml de apă şi se fierb cinci minute. Se lasă la răcit până când ceaiul devine călduţ, după care se strecoară. Se utilizează în spălarea picioarelor, diminuând transpiraţia.
Ţine alergiile în şah
Planta este folosită în controlul alergiilor de tot felul, întărind sistemul imunitar. Diabetul, artrita şi candida se numără printre bolile ce pot fi tratate cu talpa-gâştei. În cazul candidei se face o cură cu infuzie din plantă, ceaiul curăţând şi dezinfectând organismul. De asemenea, planta îmbunătăţeşte funcţia de memorare, înlesnind stocarea informaţiilor. Amaranthul oferă echilibrul nutriţional de care are nevoie organismul, fiind mai bogat în proteine decât cerealele.