de Raluca Grințescu
Bradicardia reprezintă o diminuare a ritmului cardiac sub 60 de bătăi pe minut, fără afectarea frecvenţei. În cazuri rare, ritmul cardiac scade sub 40 de pulsaţii pe minut, chiar la 20-30 de bătăi, când bolnavul îşi pierde cunoştinţa din cauza unei irigări insu- ficiente a ţesutului specific din miocard, ceea ce poate fi fatal.
Tulburările endocrine, printre primele cauze
Adulţii tineri şi sănătoşi precum şi sportivii bine antrenaţi, cu mare capacitate de efort, au frecvenţa cardiacă în repaus la valori sub 60 de pulsaţii pe minut. Valori reduse se constată şi la persoanele în vârstă (peste 65 de ani), în timpul somnului sau în perioada de sarcină a femeilor. Printre cauzele care determină bradicardia sunt menţionate unele afecţiuni cardiace (hipertensiunea intracraniană şi arterială, infarctul miocardic, endocardita, sarcoidoza, operaţiile pe cord), tulburări endocrine (hipotiroidism), diabet zaharat, colesterol ridicat, febră tifoidă, icter, demineralizarea organismului, nivel crescut de potasiu (hiperpotasemie), intoxicaţii cu nicotină, cu plumb, vomă, tuse, obezitate, sedentarism sau statul prelungit în picioare (ortostatism) şi administrare în exces a unor medicamente de sinteză pentru bolile cardiace (betablocante, antiaritmice, digoxină etc.). Principalele simptome ale bradicardiei simţite de bolnav sunt: ameţeli, presincopă şi sincopă (leşin), oboseală la efort, dispnee, palpitaţii, angină pectorală, edeme la nivelul gleznelor şi dificultăţi de concentrare şi de respiraţie. Deși nu există un tratament care să stabilizeze bradicardia pe termen lung, puteți apela totuși la unele remedii naturiste care acționează favorabil asupra sistemului cardiovascular și care pot aduce ameliorări considerabile în unele situații. Vor fi folosite (sub formă de infuzie, de tinctură sau de pulbere) plante cu efect regulator asupra activității cardiace.
Talpa-gâştei
- infuzie: se face o infuzie dintr-o linguriţă cu talpa-gâștei uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită; se infuzează cinci minute şi se beau două ceaiuri neîndulcite pe zi (dimineaţa şi seara), timp de o săptămână, având efecte calmante în afecţiunile cardiace, perturbate de stresuri şi supărări;
- tinctură: se prepară o tinctură din 20 g plantă uscată, macerată opt zile în alcool de 70 de grade; se strecoară şi se iau câte 20-30 de picături, de trei ori pe zi, înainte de mese. Are efect de înlăturare a stărilor de excitaţie cerebrală, produce relaxarea musculaturii netede a cordului şi a vaselor şi reglează presiunea sangvină.
Păducel
- infuzie dintr-o linguriţă cu amestec de flori, frunze şi fructe uscate de păducel, la 200 ml apă în clocot; se infuzează zece minute şi se bea o cană pe zi, fracţionată în trei-patru reprize;
- tinctură din 20-30 g flori şi frunze puse la macerat o săptămână în alcool de 70 de grade; se strecoară şi se iau câte 15-20 de picături, de trei ori pe zi;
- pulbere din flori, frunze uscate şi măcinate, din care se ia câte un vârf de cuţit pe zi, ce se ţine sub limbă.
Odolean
- infuzie dintr-o linguriţă cu rădăcini uscate şi măcinate de odolean, la 250 ml apă clocotită; se lasă vasul acoperit 15 minute şi se bea o cană în cursul zilei, fracţionată în două-trei reprize, având efecte sedative, mai ales în palpitaţii;
- pulbere din rădăcini uscate şi măcinate din care se ia câte un vârf de cuţit, de trei ori pe zi;
- tinctură din 20 g rădăcini uscate, macerate în alcool de 70 de grade, timp de opt zile; se iau câte 15-20 de picături de două-trei ori pe zi;
Alun
Se foloseşte coaja de pe ramuri. Două linguriţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru zece minute, apoi se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi, pentru efectul deosebit care-l are în curăţarea arterelor de depuneri.
Cătină
Se folosesc fructele, câte o linguriţă cu fructe mărunţite, puse la 250 ml apă şi fierte cinci minute, apoi strecurate. Se pot consuma trei căni pe zi. Se mai poate folosi şi uleiul de cătină, care există la magazinele naturiste. Este socotit ca o polivitamină naturală.
Hrean
O linguriţă cu hrean ras mărunt se amestecă bine cu o linguriţă cu miere până devine o pastă omogenă. Se ia o linguriţă din acest preparat în fiecare dimineaţă, maximum 30 de zile. Este util în afecţiunile inimii, în tahicardie, întărind muşchiul inimii.
Ovăz
Se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere de ovăz cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma până la 100 ml pe zi, perioade lungi, pentru refacerea întregului organism. Există în comerţ şi gata preparat, caz în care se consumă conform indicaţiilor producătorului.
Ruşcuţă de primăvară
Se prepară o infuzie din două linguriţe cu plantă mărunţită, care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor putea consuma trei căni pe zi. Este indicată tuturor celor care au perturbată tensiunea arterială.
Salată verde
Se prepară o băutură din castraveţi şi salată verde. Amestecaţi o treime de pahar cu suc de castraveţi cruzi cu tot atâta suc de salată verde. Adăugaţi puţin mărar verde, tocat mărunt, şi câteva picături de suc de lămâie. Beţi de două ori pe zi câte o jumătate de pahar.
Tarhon
Preparați o infuzie din o linguriţă cu tarhon mărunţit, care se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor putea consuma trei căni pe zi. Este un stimulent al activităţii inimii. Se poate pune în orice mâncare, ca şi condiment.
Traista-ciobanului
O linguriţă cu plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi. Această plantă ajută în caz de hemoragii şi totodată este foarte utilă în reglarea tensiunii arteriale.
Troscot
Se face o infuzie din două linguriţe cu plantă mărunţită, la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor putea consuma trei căni pe zi. Troscotul conţine acid acetilosalicilic şi este un bun antiinflamator, mai eficient ca aspirina, pentru că nu produce efecte nedorite. Se poate lua perioade lungi.
Zmeur
Preparați o infuzie din două linguriţe cu plantă mărunţită (ramuri tinere sau muguri), la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor putea consuma trei căni pe zi. Există în comerţ şi tinctură de zmeur, care se ia conform indicaţiilor producătorului. Se pot folosi şi fructele în orice cantitate, căci acestea conţin foarte multe vitamine şi au şi caracter laxativ.
Inima unui adult sănătos bate, în medie, de 60-100 de ori pe minut, acestea fiind limitele considerate normale. O frecvență de peste 100 de bătăi ale inimii într-un singur minut reprezintă o tulburare numită tahicardie, în vreme ce o frecvență de sub 60 de bătăi pe minut indică prezența bradicardiei
Faceţi masaj pe globii oculari
În timpul crizelor cardiace, bolnavul va sta în repaus la pat şi va primi un pahar cu apă îndulcită, luată prin înghiţituri rare. Se va face un masaj uşor pe globii oculari, cu pleoapele închise, în timp ce bolnavul va respira profund. Între crize se combate constipaţia şi se vor evita eforturile fizice şi intelectuale, stresurile, emoţiile şi abuzurile alimentare.