de Carmen Ciripoiu
Deşi numele său provine din două cuvinte grecești, helio (soare) și anthos (floare), despre floarea-soarelui se crede că este o plantă originară din America. Unii istorici spun că a fost cultivată de azteci, apoi răspândită în Europa de cuceritorii spanioli. Minunata floare a soarelui conține din belșug atât vitamina C, vitaminele B1, B2, B3 şi B6 (care previn creșterea tensiunii și elimină sărurile), cât și calciu, zinc, fier, potasiu, vitamina K și vitamina E. Cu alte cuvinte, are o acțiune atât de puternică, astfel încât uneori eclipsează și plantele medicinale cu state vechi.
Ajută la tratarea scabiei
Despre uleiul de floarea-soarelui, specialiștii spun că are un conținut de 12 ori mai mare de vitamina E decât renumitul ulei de măsline. De aceea, este un leac de excepție în vindecarea durerilor lombare. În acest caz se amestecă patru linguri cu ulei de floarea-soarelui cu două linguri cu sunătoare, se fierbe compoziția, se strecoară și se administrează cu bere și cu un praf de sare. Persoanelor suferinde de boli de piele li se recomandă frecționarea cu ulei de floarea-soarelui în amestec cu vitamina A uleioasă. Floarea-soarelui este utilă şi în cazurile de gută. Se pun două-trei petale într-o sticlă cu alcool și se țin 30 de zile la soare. Se aşază comprese pe zonele dureroase. Preparatul obținut dintr-o lingură cu ulei de floarea-soarelui și 25 de picături de ulei de lavandă ajută la tratarea scabiei. Bolile nervoase cedează, de asemenea, în fața puterii incredibile a florii-soarelui. 35 de petale de floarea-soarelui se lasă la macerat, timp de două luni, amestecate cu 100 ml vodcă. Se consumă 40 de picături, de două ori pe zi.
Efect mai puternic de amplificare a imunităţii
Petalele de floarea-soarelui au, potrivit unor studii recente, un efect mult mai puternic de amplificare a imunității decât renumita echinacea. Se administrează tinctură de petale de floarea-soarelui, o linguriță, de trei-patru ori pe zi, în cure de trei săptămâni. Tinctura se prepară astfel: petalele proaspăt culese se taie cât mai fin cu ajutorul cuțitului, se pun într-un borcan cu capac până ce acesta se umple, apoi se adaugă alcool alimentar. Se lasă la macerat timp de zece zile, se filtrează prin tifon, iar preparatul obținut se pune în sticluțe mici. Floarea-soarelui este considerată o minune și pentru cei care suferă de boli tumorale maligne și benigne. Se recomandă un tratament cu tinctură de petale de floarea-soarelui diluată în jumătate de pahar cu apă, o linguriță, de patru ori pe zi. Cura durează minimum trei luni. În cancer avansat, se consumă pulbere de petale de floarea-soarelui obținută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea, o jumătate de linguriță, de patru ori pe zi.
Sfat. Semințele proaspete, mâncate de două ori pe zi, timp de două luni, tratează erupțiile cutanate, malaria, bronșita, spasmele, acneea juvenilă.
Semințele nematurizate de floarea-soarelui stoarse vindecă durerile articulare
Pulberea obţinută din măciulia de floarea-soarelui este excelentă în caz de diaree