de Carmen Ciripoiu
Persoanele cărora medicul le-a recomandat să renunțe la sare nu trebuie să se îngrijoreze pentru că preparatele culinare nu vor mai avea gust. Din contră: clorura de sodiu poate fi înlocuită cu ierburi și condimente care fac mâncărurile savuroase.
Pătrunjelul are antioxidanți din belșug
Coaja de lămâie sau lime este ideală în salată, sosuri sau mâncăruri fără carne, iar sarea nu-și mai găsește locul. Ierburile aromate, cum ar fi pătrunjelul, coriandrul, busuiocul, cimbrul, menta, tar- honul sau leușteanul, nu numai că țin locul cu succes sării, dar sunt surse incredibile de antioxidanți, minerale și vitamine. La rândul lor, piperul, chimenul, scorțișoara sau boabele de muștar, datorită aromei și gustului intens, fac în așa fel încât absența sării să devină insesizabilă. Cât privește ceapa, usturoiul și ghimbirul, sunt soluții ideale pentru persoanele care vor să scadă consumul de sare.
Borșul conţine „vitamina creierului”
Ingredient specific bucătăriei românești, borșul este mult mai sănătos decât sarea. De asemenea, datorită numeroaselor sale proprietăți, borșul este folosit și în cure terapeutice, de la astm, bronșite, oboseală cronică, boli nervoase și endocrine până la combaterea alcoolismului. Mai mult, borșul conține și vitamina B12 din belșug, considerată „vitamina creierului”. Dacă vreți să fiți în formă, consumați o cană cu borș cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 21 de zile. După o pauză de șapte zile, cura se poate repeta. Un alt înlocuitor al gustului de sare este mărarul. Datorită cantităţii de vitamina C pe care o conţine, mărarul întăreşte sistemul imunitar. Adăugat zilnic în mâncare, stimulează activitatea rinichilor (combate calculii, infecţiile renale şi cistitele) și previne insomniile. O linguriţă cu seminţe pusă în salate este o sursă excelentă de calciu, mai valoroasă chiar decât o cană cu lapte. Mărarul este, totodată, excepțional pentru detoxifierea organismului și încetinește procesul de îmbătrânire.