de Raluca Grințescu
Fără doar şi poate, una dintre cele mai mari frici a oricărei mame este că fiul sau fiica sa se va întoarce într-o zi de la şcoală cu păduchi. Şansele să se întâmple aşa ceva sunt mari. Pediculoza (infestarea cu păduchi) este un pericol real ce pândeşte orice copil care merge în colectivitate, fie că e vorba despre şcoală, diferite cluburi sau un teren de joacă. Vă vom prezenta câteva dintre cele mai eficiente remedii naturiste ce vă vor ajuta să scăpați de păduchi şi de lindinii (ouăle) pe care aceştia îi depun.
Alternative naturiste pentru remediile bazate pe chimicale
Dacă intrați într-o farmacie sau într-un supermarket, veți găsi cu siguranţă o gamă variată de produse destinate uciderii păduchilor şi lindinilor. Aceste produse sunt eficiente, însă nu puteți fi niciodată 100% siguri că ingredientele acestora nu sunt cumva periculoase pentru copilul dumneavoastră, în special dacă acesta este foarte mic. Mulţi oameni sunt alergici la aceste produse sau pot avea erupţii din cauza lor, fapt ce nu este deloc benefic pentru pielea capului. În plus, aceste produse pe bază de chimicale nu sunt mereu foarte eficiente, păduchii revenind de multe ori imediat ce întrerupeţi tratamentul cu ele. Din acest motiv, nu strică să încercați şi nişte remedii naturiste pe care vi le puteți prepara acasă la dumneavoastră, pe care poate şi părinţii şi bunicii dumneavoastră le foloseau ca să scape de aceşti paraziţi enervanţi ce incomodează atât de mult.
Infuzia din frunze de eucalipt
Puteți cumpăra această infuzie gata făcută de la orice plafar sau o puteți prepara chiar dumneavoastră! Nu vă trebuie decât o mână cu frunze de eucalipt, pe care trebuie să le fierbeți în circa două ceşti cu apă. Luați ceainicul de pe foc şi lăsați infuzia să se răcească, până când devine doar călduţă. Atunci când a atins temperatura ideală, pur şi simplu turnați-o peste capul copilului dumneavoastră. Masați cu grijă soluţia în rădăcinile şi pe pielea capului copilului, acolo unde păduchii locuiesc şi îşi depun ouăle. Apoi, puteți să-i clătiți capul cu apă sau pur şi simplu să lăsați infuzia să se usuce. Frunzele de eucalipt au o aromă caracteristică şi sunt foarte bune şi dacă vreți să vă desfundați nasul. Și infuzia de rozmarin este foarte eficientă dacă vreți să scăpați de păduchi. Preparați-o şi aplicați-o la fel ca infuzia de frunze de eucalipt.
Esenţa de levănţică
Aplicați-o direct pe zona afectată de pe cap (nu uitaţi să folosiți mănuşi), masați-vă un pic scalpel şi apoi faceţi-vă un duș, însă nu înainte ca părul să fie aproape uscat. Puteți găsi această esenţă în magazinele alimentare. Cu doar câteva picături veți obţine rezultate remarcabile. Însă, aveți grijă ca esenţa pe care o cumpărați să fie pură, altfel nu va funcţiona!
Oţetul de mere
Unii oameni susţin că acesta este cel mai bun tratament dacă vreți ca păduchii să nu se poată agăţa de părul copilului dumneavoastră. Oţetul de mere este alcătuit din substanţe foarte eficiente atât în uciderea păduchilor, cât şi în a-i ţine pe aceştia departe de capetele copiilor. În plus, acest oţet este foarte eficient şi pentru a scăpa de lindini, făcându-le să se desprindă de păr fără a fi nevoie să folosiți un pieptene special sau să le culegeți cu mâna. După ce i-ați făcut baie copilului, aplicați-i o soluţie preparată din apă fierbinte sau caldă (2/3 din compoziţie) şi oţet de mere (1/3 din compoziţie). De asemenea, puteți să-i aplicați această soluţie şi atunci când are părul uscat, de exemplu, înainte să plece la şcoală. Singurul dezavantaj al acestui remediu este mirosul, care este cam neplăcut.
Uleiurile aromate
Multe astfel de uleiuri vă pot scăpa de păduchi şi de lindini. Printre cel mai eficiente se numără uleiul de nucă de cocos, de iasomie, de geraniu sau de anason. Le puteți găsi cu uşurinţă, şi nu trebuie decât să aplicați câteva picături pe cap. Acestea merg de minune împreună cu tratamentul cu oţet de mere pe care l-am descris anterior. În plus, uleiurile aromate vă pot face părul să fie mai lucios şi mai sănătos.
Maioneza
Acest tratament, la fel ca toate celelalte pe care le-am descris până acum, poate fi folosit fără probleme şi de adulţi. Aplicaţi câteva linguri cu maioneză pe păr şi la rădăcini, până când v-ați acoperit tot scalpul (nu vă spălați pe cap înainte). Fiind foarte groasă şi uleioasă, maioneza va asfixia păduchii în doar câteva minute. Pentru ca acest tratament să fie mai eficace, e bine să vă puneți o cască de duș şi să lăsați maioneza să acţioneze timp de cel puţin opt ore. Ați putea, de exemplu, să încercați acest tratament imediat înainte de a merge la culcare sau într-o zi de duminică, atunci când nu trebuie să ieşiți din casă. Imediat ce au trecut acele opt ore, dați-vă jos casca de duș şi spălați-vă părul cu apă foarte caldă (atât de caldă cât suportați). Separaţi-vă părul în mai multe secţiuni şi treceți un pieptene special pentru păduchi prin el. Fiți blânzi, ca nu cumva să smulgeți vreun fir de păr. Repetați acest tratament după circa şapte-zece zile.
Uleiul de măsline
Încălziți o cantitate generoasă de ulei de măsline extravirgin. Imediat ce acesta a atins temperatura maximă pe care o puteți suporta, spălați-vă pe cap şi apoi aplicaţi uleiul. Masați în timp ce îl aplicați, iar apoi puneţi o cască de duș. Dormiți cu acest tratament pe cap toată noaptea, dimineaţa dați-vă casca jos şi spălați-vă bine cu apă caldă, iar apoi pieptănați-vă cu un pieptene special pentru păduchi ca să îndepărtați orice urmă a acestui parazit şi a ouălor sale. Repetați acest tratament trei nopţi la rând. În plus, părul vă va deveni lucios şi mătăsos.
Dacă tratamentul cu remediile naturiste nu dă rezultate şi pielea scalpului se crapă sau se inflamează trebuie să vă adresaţi doctorului pentru ajutor medical profesional